Celý Barrandov si pro sebe zabírá Blade Runner. Větší projekt se v Česku nejspíš ještě nenatáčel

Celý Barrandov si pro sebe zabírá Blade Runner. Větší projekt se v Česku nejspíš ještě nenatáčel
Blade Runner (1982) | Warner Bros.
Produkce amerického konglomerátu Amazon, jenž zaštiťuje i The Boys nebo Prsteny moci, by u nás měla nechat přes miliardu korun, což není malá suma ani v měřítkách bobtnajícího Hollywoodu. Vzhledem k tomu, že natáčení začalo teprve před pár dny, ještě není celkový účet vystaven, nicméně tu je ambice na pokoření lokálního rekordu. Blade Runner může být nejdražším audiovizuálním dílem, co u nás kdy vzniklo.
Blade Runner 2099
Blade Runner 2099
AI
74%
To si s sebou nese prakticky plné zabookování Barrandova na půl roku dopředu – natáčet se bude do prosince a práci by mělo dostat až tisíc Čechů, možná víc. Mnozí si přítomnost této produkce budou vykládat jako obrovský úspěch (před vypuknutím stávek se mělo natáčet v Irsku, nejde tedy o samozřejmost). Jiní namítnou, že filmovému prostředí by prospělo víc malých produkcí spíš než podobné megaprojekty, jež často vysají veškerou kapacitu co do infrastruktury i systému filmových pobídek. Záleží tedy na tom, jak vážíte klady a zápory.
Blade Runner (jak vás asi nepřekvapí) by na rozdíl od Grey Mana, Kafky či v menší míře Nosferatu neměl vyrážet na lokace a nechystá se pracovat s autentickým českým prostředím, půjde o studiový projekt uzavřený v barrandovských ateliérech. Jistě by bylo zajímavé navštívit Evropu ve futuristickém neonoirovém světe stvořeném před půl stoletím Ridley Scottem, takový úklon ale tvůrci nechystají.
Blade Runner
Blade Runner 2049
Harrison Ford
Blade Runner 2049
Všechno, všude, najednou
Podle vyjádření Pavlíny Žipkové z Czech Film Commission pro Seznam zprávy v tuto chvíli není jasné, jestli se projektu účastní a do naší země dorazí Harrison Ford či Ryan Gosling, zato však můžeme počítat s oscarovou Michelle Yeoh. O seriálu tvůrkyně Silky Luisy, jež se podílela i na videoherním seriálu Halo od Paramount+, se zatím mnoho neví. Jednou z vůdčích osobností je ale i Michael Green, který se podílel na scénáři Blade Runnera 2049, ale také spoluvytvořil populární animovaný seriál Modrooký samuraj. S premiérou se počítá na příští rok.
Podívejte se na žebříček nejlepších sci-fi seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Seznam Zprávy, Collider