Nedá si pokoj. Tom Cruise se pověsil z letadla v zákulisí jednoho z nejdražších filmů historie

Nedá si pokoj. Tom Cruise se pověsil z letadla v zákulisí jednoho z nejdražších filmů historie
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Pictures
Mission: Impossible Odplata je bezpochyby nejrozsáhlejším projektem ve filmografii muže, který pracoval s největšími americkými režiséry, umíral Na hraně zítřka a užíval si ve stíhačce v senzačním pokračování Top Gunu. Filmová franšíza, v níž ztvárňuje špičkového agenta Ethana Hunta, se rozběhla roku 1996 na motivy stejnojmenného seriálu z 60. let. Takřka všechny díly vyjma šílené dvojky měly kritický a finanční úspěch, po premiéře šestky roku 2018 nicméně Cruiseovi i novému dvornímu tvůrci Christopheru McQuarriemu (Obvyklí podezřelí) teprve narostla křídla.
Mission: Impossible Odplata - druhá část
Mission: Impossible Odplata - druhá část
AI
74%
Sedmou a osmou část koncipovali jako propojený příběh (stejně jako pětka se šestkou), který se měl natáčet souběžně už v době, kdy svět zasáhla pandemie koronaviru. Štáb před čtyřmi lety musel zastavit produkci v Benátkách a první část Odplaty konečně dorazila loni v červenci. Cruise se tehdy správně obával konkurence v podobě imaxové události Oppenheimer, dolary mu však vedle Nolanova atraktivního životopisu uzmula ještě miliardová Barbie. Drahá produkce tak vydělala něco přes půl miliardy dolarů, což se v těchto sférách považuje za zklamání.
Další film navíc nebyl zdaleka hotov a Ethanův pokračující souboj s umělou inteligencí a superpadouchem Gabrielem (Esai Morales) od té doby stíhají účetní problémy. Zdržení způsobila už nucená propagace sedmičky, načež udeřily herecké a scenáristické stávky. Na jaře se psalo o porouchané ponorce za 25 milionů dolarů a bobtnání rozpočtu, který se má dle některých zdrojů blížit 400 milionům dolarů. To by z osmého dílu učinilo jeden z nejdražších filmů historie, i když oficiální prvenství připadá sedmé epizodě Star Wars, která údajně stála přes půl miliardy.
Jenže ono to vypadá, že hlavně Cruise se s neomezenými prostředky náramně baví. Jen co dotleskal Barboře Krejčíkové po jejím triumfu na Wimbledonu, fotografie jej zachytily, jak ve dvaašedesáti letech nasedá do dvouplošníku spolu s Moralesem a pilotem v zeleném obleku, jehož z finálního sestřihu digitálně vymažou. Vysoko v oblacích tudíž Hunt s Gabrielem svedou bezpilotní fyzikální šachy a magazín Daily Mail zveřejnil sérii záběrů, na nichž Cruise visí z křídla, zatímco letoun se pohybuje vzhůru nohama.
Tom Cruise
Tom Cruise
Mission: Impossible - Národ grázlů
Top Gun: Maverick
Mission: Impossible Odplata - První část
Pro Toma Cruise, který má od roku 1994 pilotní licenci a absolvoval stovky seskoků padákem, to možná byla spíš hezká víkendová vyhlídka nežli adrenalinový výkon. Před dvěma lety rovněž zdravil fanoušky ležérně usazený mimo kokpit dvouplošníku, když se natáčelo v Jihoafrické republice. Produkce se poté přesunula do anglických Longcross Studios, na londýnskou Downing Street, Derbyshire, Westminsterský most nebo do Národního historického muzea v Kensingtonu.
Série Mission: Impossible ostatně vždy fungovala jako atraktivní cestopis, přičemž Hunt v tomto případě čelí vskutku globální hrozbě lidské anihilace. Cruise během kaskadérských podniků znovu podpoří Simon Pegg, Ving Rhames, Hayley Atwell, Vanessa Kirby nebo Shea Whigham, scénář i režii obstarává Christopher McQuarrie, jenž má velení od pátého dílu a podílel se i na příbězích Na hraně zítřka a Mavericka. Očekává se bezmála akční událost dekády a možná i Ethanova rozlučka – Cruise se smrti nemůže vysmívat věčně a bohužel existuje velmi malá šance, že by si film na sebe vydělal a oživil výrobu dalších pokračování.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Daily Mail, X, Kinobox