Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Robert De Niro se při předávání cen nesmířil s cenzurou. Opřel se do Trumpa i do Applu
    Téma29. 11. 2023
    Robert De Niro se při předávání cen nesmířil s cenzurou. Opřel se do Trumpa i do Applu

    Pondělní předávání Gotham Awards vzbudilo mnohem víc kontroverze, než bývá zvykem. O rozruch se nevybíravými slovy postarala žijící legenda Robert De Niro, která si nebrala servítky a dštila síru na všechny strany.

  2. Okouzlující potěšení, neuvěřitelně sladký film. První reakce na Wonku chválí i Chalameta
    Filmy29. 11. 2023
    Okouzlující potěšení, neuvěřitelně sladký film. První reakce na Wonku chválí i Chalameta

    Jeden z nejočekávanějších filmů konce roku se v našich kinech objeví 14. prosince, už teď však rodinnou fantasy komedii Wonka viděli v rámci londýnské premiéry první novináři a novinářky. A zatím to vypadá, že snímek Paula Kinga (autora obou Paddingtonů) nabídne skutečně kvalitní předvánoční zábavu.

  3. Opravdu za neúspěchy „woke“ Disneyho může hyperkorektnost? Problém je ještě někde jinde
    Téma29. 11. 2023
    Opravdu za neúspěchy „woke“ Disneyho může hyperkorektnost? Problém je ještě někde jinde

    Disneymu se nedaří. Myšákovo impérium letos slaví stoleté výročí, které však má trochu nahořklou pachuť. I když se v poslední dekádě jednalo o největšího hollywoodského hráče, v poslední době se mluví o jednom neúspěchu za druhým – alespoň pokud vynecháme zábavní parky a další neaudiovizuální aktivity. Počet předplatitelů Disney+ stagnuje, nové seriály ze světa Hvězdných válek či od Marvelu budí rozporuplné reakce a filmová novinka Marvels si připsala nejhorší tržby v dějinách MCU.

  4. Houbičkový výlet na Svatou horu nabízí i po 50 letech vizuální orgie a cestu k osvícení
    Filmy27. 11. 2023
    Houbičkový výlet na Svatou horu nabízí i po 50 letech vizuální orgie a cestu k osvícení

    Třetí film, třetí cesta. Zatímco putování Fanda a Lis ve stejnojmenném snímku z roku 1968 se s velkým ohlasem nesetkalo, Krtek (1970) už k chilskému mystikovi Alejandru Jodorowskymu přitáhl dostatečnou pozornost. Mezi fanoušky díla o spirituální cestě pochybného pistolníka patřili i členové skupiny Beatles, kteří přesvědčili šéfa své nahrávací společnosti Allena Kleina, aby Jodorowskymu dal milion dolarů na další projekt.

  5. Scorsese se rozplýval nad nejlepší filmovou bitvou. Nejspíš ji neznáte, i když bere dech
    Téma26. 11. 2023
    Scorsese se rozplýval nad nejlepší filmovou bitvou. Nejspíš ji neznáte, i když bere dech

    Jména hollywoodských velikánů Martina Scorseseho a Ridleyho Scotta patří mezi nejskloňovanější jména letošního podzimu. Zatímco první z nich se strhujícím způsobem vypořádal s tříapůlhodinovou stopáží u své novinky Zabijáci rozkvetlého měsíce, na toho druhého se v souvislosti s Napoleonem snáší spíš kritika – ať už kvůli historickým nepřesnostem, překotnosti verze pro kina anebo zaměnitelnosti bitevních scén, jež jen uznale pokukují po Bondarčukově klasice Vojna a mír z 60. let.

  6. Co se ukrývá v tajemné norské stodole? Letošní vánoční svátky budou Šťastné a krvavé
    Filmy25. 11. 2023
    Co se ukrývá v tajemné norské stodole? Letošní vánoční svátky budou Šťastné a krvavé

    Loni před Vánoci se v našich kinech objevila odlehčená vyvražďovačka Šílená noc, v níž hodně neortodoxní Santa Claus (David Harbour) brutálně likvidoval bandu únosců. A nyní se zdá, že vyznavači násilného pojetí adventu si na své přijdou i letos – ve finální ukázce se představuje severská hororová komedie Šťastné a krvavé.

  7. Ve Vymítači ďábla si zahrál skutečný vrah. Později inspiroval i další děsivý snímek
    Téma24. 11. 2023
    Ve Vymítači ďábla si zahrál skutečný vrah. Později inspiroval i další děsivý snímek

    Mezi známé scény původního Vymítače ďábla (The Exorcist, 1973) patří i ta, v níž podivně se chovající Regan (Linda Blair) vyšetřuje nemocniční personál. Jeho součástí je i bezejmenný asistent radiologa, jemuž scénář dopřál i několik replik během angiografického vyšetření. Na první pohled se nejedná o nic výrazného a několik minut vyplněných medicínskou hantýrkou a procedurami mělo podpořit realistickou atmosféru, které se režisér William Friedkin pokoušel dosáhnout. Jenže na scénu lze nahlížet i výrazně temnější optikou.

  8. Dojímání se nad včeličkami, potoky krve a křehké mužství. Muž z Acapulca baví už 50 let
    Filmy23. 11. 2023
    Dojímání se nad včeličkami, potoky krve a křehké mužství. Muž z Acapulca baví už 50 let

    „Jsem hrozně citový a nedovedu to překonat,“ hlásí špičkový agent Bob Saint-Clair své aktuální vyvolené, zatímco během řízení auta likviduje nepřátele rozeseté po okolních palmách. Humorná hláška to ve skutečnosti vyjadřuje nečekaně trefně. Slavná a oblíbená francouzská komedie se totiž mužské křehkosti věnuje poměrně detailně – se vším dobrým i špatným, co z toho plyne.

  9. Česká vánoční spotřebka po kinech dobývá i Netflix. Přehlídka známých herců zjevně láká
    Filmy23. 11. 2023
    Česká vánoční spotřebka po kinech dobývá i Netflix. Přehlídka známých herců zjevně láká

    Předvánoční sezóna už je v plném proudu, což platí nejen pro přesvětlená obchodní centra, ale i pro žebříčky streamovacích platforem. Už od svého uvedení 8. listopadu se totiž na čelních příčkách českého Netflixu objevila hvězdně obsazená romantická komedie Vánoční příběh. Z čela pelotonu ji sice odsunula Kazmova filmová ONEMANSHOW, přesto se vztahový propletenec v zasněžených kulisách drží stále vysoko.

  10. Víc než jen pojídání chobotnic a mlácení kladivem. Old Boy i po 20 letech fascinuje
    Filmy21. 11. 2023
    Víc než jen pojídání chobotnic a mlácení kladivem. Old Boy i po 20 letech fascinuje

    „Přestože nejsem víc než zvíře, nemám snad právo na život?” ptá se v ceněném jihokorejském snímku Old Boy hned několik postav. Od premiéry stále velmi zábavného i vlivného díla uplynulo 20 let a stále se jedná o jeden ze základních kamenů renesance jihokorejské kinematografie na přelomu milénia. A také o velmi zábavnou, i když značně tíživou podívanou.

  11. Která postava Hvězdných válek má na rukou nejvíc krve? Stala se symbolem nové trilogie
    Téma16. 11. 2023
    Která postava Hvězdných válek má na rukou nejvíc krve? Stala se symbolem nové trilogie

    Pokud se kohokoli zeptáte, kdo je ze světa Hvězdných válek největší záporák, téměř na sto procent dostanete tutéž odpověď. Darth Vader těžce přesáhl hranice předaleké galaxie a dostal se do všeobecného povědomí jako jeden z největších zlounů popkultury. Jenže i on se musí v jednom ohledu dýchavičně sklonit před padouchem, na jehož jméno si možná ani nevzpomenete.

  12. Alkohol, cigarety a deprese. Finský génius servíruje v Karaoke Blues vše, co na něm máme rádi
    Recenze16. 11. 2023
    Alkohol, cigarety a deprese. Finský génius servíruje v Karaoke Blues vše, co na něm máme rádi

    Depresi je potřeba zapít. Alespoň podle postav slavného finského režiséra a scenáristy Akiho Kaurismäkiho, jehož posmutnělé, přitom však povznášející snímky baví diváky a divačky už dlouhá desetiletí. A novinka Karaoke blues, která právě vstupuje do českých kin, rozhodně není výjimkou.

  13. Nový Batman bude k vidění jinde než na domovské platformě. Láká na velmi zábavnou akci
    VOD16. 11. 2023
    Nový Batman bude k vidění jinde než na domovské platformě. Láká na velmi zábavnou akci

    Už za tři týdny se dočkáme batmanovské jednohubky, která vůbec nevypadá špatně. Celovečerní akční dobrodružství pro celou rodinu s názvem Merry Little Batman se objeví na platformě Amazon Prime 8. prosince.

  14. Robustní Phoenix, epický spektákl i přehnané ambice. První ohlasy na Napoleona jsou tady
    Filmy15. 11. 2023
    Robustní Phoenix, epický spektákl i přehnané ambice. První ohlasy na Napoleona jsou tady

    Jeden z nejočekávanějších filmů podzimu je (skoro) tady. Napoleon si odbyl světovou premiéru v Paříži, a tak se můžeme podívat, jak si historická epika od Ridleyho Scotta stojí podle prvních hodnocení.

  15. Věčné přesýpací hodiny se stále otáčejí. Jak Béla Tarr pracuje s Nietzscheho myšlenkami
    Téma14. 11. 2023
    Věčné přesýpací hodiny se stále otáčejí. Jak Béla Tarr pracuje s Nietzscheho myšlenkami

    Během letošního podzimu se studující FAMU dočkali spolupráce se slavným režisérem Bélou Tarrem. Filmař známý pomalým tempem, dlouhými záběry a filosofickými přesahy svých děl uvedl též několik projekcí v kině Ponrepo. Podívejme se na několik prvků, které především v Satanském tangu (1994) a Werckmeisterových harmoniích (2000) nápadně připomínají stále podnětné dílo filosofa Friedricha Nietzscheho.