Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Hollywoodský krasavec si kdysi zachránil kariéru tím, že odmítl rekordně vysokou nabídku. Už nechtěl být tváří romantických produkcí
    Téma4. 11. 2021
    Hollywoodský krasavec si kdysi zachránil kariéru tím, že odmítl rekordně vysokou nabídku. Už nechtěl být tváří romantických produkcí

    Dvaapadesáté narozeniny dnes slaví populární americký herec, jenž se dokázal vymanit ze škatulky romantických komedií a stal se jedním z nejrespektovanějších lidí ve svém oboru. Musel přitom prokázat velké odhodlání a odmítat nabídky, za které by většina smrtelníků vraždila.

  2. Deset případů, kdy kasovní filmové hity zašlapaly do země povedené a divácky neúspěšné snímky
    Téma3. 11. 2021
    Deset případů, kdy kasovní filmové hity zašlapaly do země povedené a divácky neúspěšné snímky

    Následující desítka filmů má svou kvalitu a jistou fanouškovskou základnu, ovšem v kinech propadla na úkor o poznání úspěšnější soudobé konkurence.

  3. „Zvažoval jsem sebevraždu,“ úspěšný herec šokuje otevřenou zpovědí v chystaném osobním dokumentu
    Téma3. 11. 2021
    „Zvažoval jsem sebevraždu,“ úspěšný herec šokuje otevřenou zpovědí v chystaném osobním dokumentu

    Jeden z nejslavnějších herců posledního čtvrtstoletí svádí boj s osobními démony, které se chystá odtajnit v blížícím se dokumentu.

  4. Co děláme v temnotách: Svérázní upíři se i ve třetí sérii vyrovnávají s nesmrtelností po svém, ale přestává s nimi být legrace
    Recenze1. 11. 2021
    Co děláme v temnotách: Svérázní upíři se i ve třetí sérii vyrovnávají s nesmrtelností po svém, ale přestává s nimi být legrace

    Jeden z nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených seriálů současnosti završil svou třetí sezónu. Konec upírských peripetií je zatím v nedohlednu a stále jim nechybí originalita, ale úroveň humoru začíná v některých epizodách povážlivě upadat.

  5. Tragédie Aleca Baldwina není první: z některých dřívějších úmrtí při výrobě filmů naskakuje husí kůže
    Téma31. 10. 2021
    Tragédie Aleca Baldwina není první: z některých dřívějších úmrtí při výrobě filmů naskakuje husí kůže

    Úmrtí dvaačtyřicetileté kameramanky, která nepřežila výstřel ze zbraně Aleca Baldwina, opět rozvířilo otázky o bezpečnosti filmových produkcí. A dalo vzpomenout na některé dřívější tragédie, kdy lidské životy na place vyhasínaly často brutálním a děsivým způsobem.

  6. Dokument o záchraně thajských chlapců a trenéra ze zatopené jeskyně dokazuje, že v nejzazších situacích stále vítězí lidskost a sounáležitost
    Recenze28. 10. 2021
    Dokument o záchraně thajských chlapců a trenéra ze zatopené jeskyně dokazuje, že v nejzazších situacích stále vítězí lidskost a sounáležitost

    Dokumentární snímek úspěšné tvůrčí dvojice byl uvedený na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a pojednává o událostech, jež teprve před třemi lety zahýbaly celým světem. V jeskyních v Thajsku tehdy uvízl tým fotbalových dorostenců i s trenérem. Pokud jste tehdy nesledovali zpravodajské relace pozorně, dokumentaristé vám nyní poskytnou podrobnou rekapitulaci s důrazem na příběh čtyř jeskynních potápěčů, kteří během čtrnáctidenní záchranné akce nasazovali své životy.

  7. Literární debut Quentina Tarantina by vám neměl uniknout, pokud patříte mezi cinefily a oblíbili jste si hrdiny Tenkrát v Hollywoodu.
    Recenze27. 10. 2021
    Literární debut Quentina Tarantina by vám neměl uniknout, pokud patříte mezi cinefily a oblíbili jste si hrdiny Tenkrát v Hollywoodu.

    Novelizace posledního filmu Quentina Tarantina už zdobí i poličky našich knihkupectví a nabízí spoustu nových informací nejen o Ricku Daltonovi a jeho kaskadérovi Cliffu Boothovi, ale také o hollywoodské kultuře na sklonku šedesátých let a o osobě Charlese Mansona, tajemného lídra kultu hippies.

  8. Recenze: Bitva v ústí Šeldy je ambiciózní válečné drama, jemuž ale snaha o různé perspektivy spíše škodí
    Recenze26. 10. 2021
    Recenze: Bitva v ústí Šeldy je ambiciózní válečné drama, jemuž ale snaha o různé perspektivy spíše škodí

    Nizozemský válečný snímek s mezinárodním obsazením zobrazuje krvavé boje na řece Šeldě, které na podzim roku 1944 otevíraly spojeneckým lodím přístup ke strategickému přístavu v Antverpách. Produkčně dobře zaštítěný projekt od Netflixu vypadá většinou skvěle a samotné bojové scény podává naturalisticky, ale doprovodný osobní příběh o třech liniích je příliš zdlouhavý a neoriginální.

  9. Nezapomenutelné herecké výkony: tito herci si podmanili celý film v rolích, které pro ně byly zcela netypické
    Téma23. 10. 2021
    Nezapomenutelné herecké výkony: tito herci si podmanili celý film v rolích, které pro ně byly zcela netypické

    Ty nejlepší či nejzábavnější herecké výkony se často urodí v rolích, které zcela popírají dosavadní status a typologii daného herce. Důkazem budiž následujících dvacet případů, kdy herec či herečka ve filmu nebývale zaváleli, přestože museli předvést docela jiný výkon, než na jaký byli dosud zvyklí.

  10. Recenze #2: Duna je vizuální nádhera bez srdce a s neživotnými postavami, která příliš spoléhá na případné pokračování
    Recenze22. 10. 2021
    Recenze #2: Duna je vizuální nádhera bez srdce a s neživotnými postavami, která příliš spoléhá na případné pokračování

    Zatímco kolegové byli s nejnovější filmovou adaptací románu Franka Herberta spokojeni, sám ji shledávám značně problematickou a v lecčems nedotaženou. Občas se mezery dají omluvit pro obsáhlost a mnohoznačnost předlohy, jindy jsou zklamáním na těch nejzákladnějších vypravěčských úrovních a v rámci aranžmá i dynamiky svého fiktivního světa.

  11. Slavný herec postřelil při výrobě filmu dva lidi, jeden nepřežil
    Téma22. 10. 2021
    Slavný herec postřelil při výrobě filmu dva lidi, jeden nepřežil

    Není to poprvé, co selhání zdánlivě neškodné zbraně, sloužící jako rekvizita, bralo při natáčení filmu životy.

  12. Recenze: Služka od Netflixu ukazuje, jaké je žít ze dne na den a bojovat s předsudky i bídnou minulostí
    Recenze21. 10. 2021
    Recenze: Služka od Netflixu ukazuje, jaké je žít ze dne na den a bojovat s předsudky i bídnou minulostí

    Desetidílný seriál o mladé ženě na pokraji nervového zhroucení zaměřuje pozornost na společenská témata, která jsou tím důležitější, čím méně se o nich hovoří. Všechny ženy, které se dokázaly napřímit pod psychickým či fyzickým náporem manžela a obětovat veškerý čas péči a zabezpečování dítěte, v něm dozajista najdou vlastní hořkosladkou a důstojnou zpověď.

  13. Duna je filmovou událostí pro dnešní generaci. Jak si ale vedou minulé adaptace kultovního románu a která nese tučnou českou stopu?
    Téma20. 10. 2021
    Duna je filmovou událostí pro dnešní generaci. Jak si ale vedou minulé adaptace kultovního románu a která nese tučnou českou stopu?

    Premiéra jednoho z nejočekávanějších a produkčně nejobjemnějších filmů posledních let je za dveřmi. Adaptace románu Franka Herberta od kanadského režiséra Denise Villeneuvea ohromí moderním audiovizuálem a novou autorskou vizí, ovšem současně bude stát na ramenou dvěma předchůdcům, kteří „nezfilmovatelnou“ a obsáhlou knižní předlohu adaptovali po svém. Pojďme si je nyní připomenout.

  14. Úspěšná herečka zemřela ve 32 letech. Její příběh naplňuje hořkostí a vybarvuje maskulinní Hollywood v těch nejhorších barvách
    Téma19. 10. 2021
    Úspěšná herečka zemřela ve 32 letech. Její příběh naplňuje hořkostí a vybarvuje maskulinní Hollywood v těch nejhorších barvách

    Na HBO Max je od víkendu k vidění působivý dokumentární portrét vycházející herecké hvězdy, jejíž životní příběh skončil příliš brzy a je naplněný šokujícími zápletkami, které simulují dlouhodobě skrývanou a opovrženíhodnou tvář Hollywoodu.

  15. Hra na oliheň je nejsledovanějším seriálem v historii Netflixu. Zcela zahltil internet v Jižní Koreji, vznikal třináct let a režiséra připravil o šest zubů
    Seriály17. 10. 2021
    Hra na oliheň je nejsledovanějším seriálem v historii Netflixu. Zcela zahltil internet v Jižní Koreji, vznikal třináct let a režiséra připravil o šest zubů

    O novém seriálovém fenoménu jste už s velkou pravděpodobností slyšeli. Přesto vás možná překvapí, co všechno za jeho vývojem stálo a jakou hysterii a ohlas po celém světě vyvolává.