Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejen Jurský park. Filmy s dinosaury mají dlouhou tradici, zahrnují dobrodružné skvosty i příšerné škváry
    Téma16. 3. 2023
    Nejen Jurský park. Filmy s dinosaury mají dlouhou tradici, zahrnují dobrodružné skvosty i příšerné škváry

    V českých kinech od čtvrtka loví dinosaury Adam Driver ve sci-fi 65, která z upoutávek vypadá jako akčnější verze Planety opic. Prehistoričtí tvorové jsou pro filmaře vděčným námětem a jejich zpodobnění často odráželo vývoj a možnosti speciálních efektů. K dinosaurům chová mnoho lidí bázeň a zejména jejich zasazení do současnosti skýtá příběhové možnosti, jež zdaleka nekončí u Jurského parku.

  2. Modrý kaftan těží emoce z nevyřčeného. Jímavý snímek přiblíží soužení gay protagonisty a sociální stereotypy
    Recenze15. 3. 2023
    Modrý kaftan těží emoce z nevyřčeného. Jímavý snímek přiblíží soužení gay protagonisty a sociální stereotypy

    Do českých kin v týdnu vstupuje dojemné marocké drama o netradičním milostném trojúhelníku, které se odehrává v uklidňujícím prostředí výroby převážně mužských hedvábných plášťů – kaftanů. Švec Halim ctí poctivou ruční práci a jeho žena Mina na pokladně vyřizuje stále naléhavější požadavky zákazníků. Když přijmou mladého pohledného učně Youssefa, tajemství Halimovy sexuální orientace a stabilita manželského vztahu se ocitají v ohrožení.

  3. Přišla o respekt i syna. Ikonická role v Základním instinktu je pro Sharon Stone nekončící noční můrou
    Téma14. 3. 2023
    Přišla o respekt i syna. Ikonická role v Základním instinktu je pro Sharon Stone nekončící noční můrou

    Pětašedesátiletou Sharon Stone už na stříbrných plátnech tolik nevídáme. Jedním z hlavních důvodů je její průlomová i osudná úloha v erotickém thrilleru Základní instinkt. Kvůli účasti v kontroverzním filmu, v němž na zlomek sekundy odhalila své nejintimnější partie, přišla roku 2004 o adoptovaného syna a nechce hrát temné postavy.

  4. Hraná adaptace Malé mořské víly odhalila trailer na Oscarech. Debaty vyvolává nejen černošská Ariel
    Filmy14. 3. 2023
    Hraná adaptace Malé mořské víly odhalila trailer na Oscarech. Debaty vyvolává nejen černošská Ariel

    Studio Disney, které si v minulém století vybudovalo základy na animované tvorbě, pokračuje v obchodním trendu zaměřeném na předělávky klasických animáků do hrané podoby. Nejočekávanějším letošním titulem je Malá mořská víla, která se do kin podívá už v květnu. První plnohodnotná upoutávka se odvysílala během oscarového ceremoniálu, což svědčí o ambicích hojně diskutovaného a kontroverzního projektu.

  5. Dějiny světa plné recese. Černý Ježíš, šikanovaný Stalin a explodující Rasputin v komediální sérii Mela Brookse
    Recenze12. 3. 2023
    Dějiny světa plné recese. Černý Ježíš, šikanovaný Stalin a explodující Rasputin v komediální sérii Mela Brookse

    Pokud je vám 96 let a platíte za průkopníka filmové parodie, můžete si dovolit pár lidí nakrknout. Legendární režisér a herec Mel Brooks si nikdy nelámal hlavu s kultivovaností svých gagů, ale zesměšňovat různá filmová klišé či historické události prostřednictvím populární kultury uměl jako málokdo. Po dvaačtyřiceti letech streamovací služba Hulu uvádí seriálové pokračování jeho parodie History of the World. Série několikaminutových skečů na pokračování převrací dějiny a charaktery známých osobností optikou současných trendů, ovšem na každý vynikající nápad připadá jeden strojený a lacinější vtip.

  6. Nebe, peklo a rozdělená lidská společnost. Před 60 lety vznikl nejhloubavější procedurální thriller všech dob
    Téma11. 3. 2023
    Nebe, peklo a rozdělená lidská společnost. Před 60 lety vznikl nejhloubavější procedurální thriller všech dob

    Akira Kurosawa, jeden z nejproslulejších filmových tvůrců historie, točil převážně samurajské příběhy z dob feudálního Japonska. Z jeho filmů zohledňujících problémy současného světa vyčnívá detektivní drama Nebe a peklo z roku 1963. Kurosawa v něm adaptoval americkou knihu o únosu dítěte a milionovém výkupném, již vztáhl na sociální napětí a rozdílné životní podmínky v tehdejším Tokiu. Překvapivě vystavěný snímek, který řeší morální a společenské příčiny zločinu a trestu, zůstává formálně nejprogresivnějším režisérovým dílem.

  7. Tři nejoblíbenější animované seriály v jednom. Griffinovi v nové epizodě vybalí nečekaný dárek
    Seriály10. 3. 2023
    Tři nejoblíbenější animované seriály v jednom. Griffinovi v nové epizodě vybalí nečekaný dárek

    Nedělní večer nebude v televizním světě pouze ve znamení Oscarů a závěrečné epizody The Last of Us. Stanice Fox rovněž uvede nejnovější epizodu seriálu Griffinovi (Family Guy) s názvem Adoption, v níž Peter Griffin spolu s Homerem Simpsonem okusí pověstné Bobovy burgery.

  8. John Wick počtvrté a nejlépe. První reakce na akční rodeo Keanu Reevese jsou velmi pochvalné
    Filmy9. 3. 2023
    John Wick počtvrté a nejlépe. První reakce na akční rodeo Keanu Reevese jsou velmi pochvalné

    Zabili mu psa a rozpoutali řetězec pomsty, před nímž by prchli i Charles Bronson se Stevenem Seagalem. Elitní zabiják John Wick s tváří Keanu Reevese vyvraždil během tří filmů takřka tři stovky protivníků. Režisér a bývalý kaskadér Chad Stahelski nicméně stále vymýšlí nové způsoby, jak nebezpečný svět podsvětí posunout na ještě opulentnější, násilnější a osudovější úroveň. Čtvrtý díl dorazí do kin už za dva týdny a dle prvních reakcí aspiruje na jeden z nejlepších akčních filmů všech dob.

  9. Fatální diagnóza jako životní šance. Bill Nighy v dramatu Žít ukazuje, že je britským pokladem
    Recenze8. 3. 2023
    Fatální diagnóza jako životní šance. Bill Nighy v dramatu Žít ukazuje, že je britským pokladem

    Populární rocker z Lásky nebeské ztvárňuje v oscarovém dramatu Žít o poznání civilnější úlohu stárnoucího úředníka, jemuž neléčitelná rakovina žaludku změní pohled na život. Remake japonské klasiky Ikiru z roku 1952 se odehrává v 50. letech v Londýně a skýtá emočně silné vyprávění, které nás přiměje zamyslet se nad vlastní existencí a přetvářkou v odtažitém byrokratickém světě.

  10. Staletý hollywoodský blockbuster se vrací do kin. Douglas Fairbanks ve Zloději z Bagdádu zazářil
    Téma8. 3. 2023
    Staletý hollywoodský blockbuster se vrací do kin. Douglas Fairbanks ve Zloději z Bagdádu zazářil

    Příští rok mu bude sto let, přesto patří k filmům, které se na plátně nikdy nepřestanou vyjímat. Orientální dobrodružnou fantasy Zloděj z Bagdádu uvede tento týden do tuzemských kin Film Europe. Volná adaptace Pohádek tisíce a jedné noci o zakázané lásce mezi prostým zlodějem a urozenou princeznou představuje možná nejepičtější němý film Hollywoodu, který charakterizuje zejména osobnost hlavní hvězdy, producenta a pionýra akčního žánru Douglase Fairbankse.

  11. Král dokumentaristů David Attenborough se loučí. V nové sérii Wild Isles se před kamery postaví naposledy
    Seriály7. 3. 2023
    Král dokumentaristů David Attenborough se loučí. V nové sérii Wild Isles se před kamery postaví naposledy

    Šestadevadesátiletý přírodovědec, dokumentarista a ekolog David Attenborough obstaral další dokumentární sérii s názvem Wild Isles, v níž se zaměřil specificky na Británii a Irsko. Ve svých takřka sto letech už údajně přestal cestovat do zahraničí a může jít o poslední projekt, v němž ho uvidíme jako průvodce přímo v zobrazených lokacích.

  12. Špionážní seriál Spojka s Evou Green a Vincentem Casselem čeří historickou rivalitu mezi Británií a Francií
    Seriály6. 3. 2023
    Špionážní seriál Spojka s Evou Green a Vincentem Casselem čeří historickou rivalitu mezi Británií a Francií

    Francouzské herecké ikony Eva Green a Vincent Cassel odhalují teroristické hrozby v šestidílném seriálu Spojka, který vychází každý pátek na Apple TV+. První dvě zveřejněné epizody rozehrávají mezinárodní špionážní příběh s aktuálním politickým přesahem a zkušený režisér Stephen Hopkins dokazuje, že patří k sebejistým televizním tvůrcům.

  13. Seriál HBO s Weekndem a Lily-Rose Depp vyvolává skandály dlouho před premiérou. Dočkáme se sexuální perverze a nihilismu?
    Seriály5. 3. 2023
    Seriál HBO s Weekndem a Lily-Rose Depp vyvolává skandály dlouho před premiérou. Dočkáme se sexuální perverze a nihilismu?

    Tvůrce kontroverzní Euforie Sam Levinson momentálně pro HBO natáčí očekávaný seriál The Idol, v němž Lily-Rose Depp ztvárňuje popovou zpěvačku, již si bere pod křídla vůdce tajuplného kultu v podání zpěváka Abela „The Weeknd“ Tesfaye. Časopis Rolling Stone přišel v minulých dnech s reportáží, podle níž to v zákulisí vře. Levinson, jenž se k projektu připojil v průběhu natáčení, vytváří až neúnosně dekadentní pořad.

  14. Předchůdce Matrixu v kinech propadl. Tajuplný Smrtihlav ale zůstává vybroušeným klenotem sci-fi
    Téma4. 3. 2023
    Předchůdce Matrixu v kinech propadl. Tajuplný Smrtihlav ale zůstává vybroušeným klenotem sci-fi

    Kvůli Matrixu, který roku 1999 inspiroval novou generaci akčních tvůrců, se přehlíží o rok mladší a tematicky podobný Smrtihlav režiséra Alexe Proyase. Existenciální sci-fi noir v kulisách temného, přeskupujícího se města přistupuje k myšlenkám o spolehlivosti každodenního života z odlišné perspektivy a využívá žánrové trendy minulosti. I po 25 letech od premiéry zůstává pozoruhodným a nepochopeným filmem.

  15. V 61 letech zemřel Tom Sizemore. Výrazný představitel vedlejších rolí z 90. let, jenž byl několikrát za mřížemi
    Téma4. 3. 2023
    V 61 letech zemřel Tom Sizemore. Výrazný představitel vedlejších rolí z 90. let, jenž byl několikrát za mřížemi

    Hollywoodský herec Tom Sizemore prodělal 18. února mozkovou výduť a upadl do kritického stavu, který lékaři v následujících dnech označili za beznadějný. Sizemore proslul jako charakterní představitel vedlejších rolí v několika oceňovaných filmech z 90. let, ale renomé mu poškozovala dlouholetá závislost na drogách a řada obvinění, podle nichž fyzicky napadal své partnerky i kolegyně.