Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Willy se zachránil před 30 lety. Vzbudil vlnu solidarity s kosatkou, již lidé chtěli osvobodit
    Téma23. 7. 2023
    Willy se zachránil před 30 lety. Vzbudil vlnu solidarity s kosatkou, již lidé chtěli osvobodit

    Populární rodinný snímek Zachraňte Willyho! měl v amerických kinech premiéru před třiceti lety. Dojemný příběh o dospívání po boku inteligentní zajaté kosatky si pamatujeme hlavně díky závěrečnému skoku vstříc svobodě, který parodovala řada filmů a seriálů. V mnohém symbolický moment vyvolal v publiku horoucí solidaritu a snímek zažehl sbírku na pomoc zajatým velrybám. Studio Warner Bros. spolufinancovalo osvobození kosatky Keiko, která se za pomoci triků zhostila role Willyho, avšak její osud potvrdil dalekosáhlou problematiku vězněných zvířat a jejich vypuštění do volné přírody.

  2. Nikdo s nimi nepočítal, ale vrátí se. Slavní herci, kteří brzy opráší své ikonické postavy
    Téma22. 7. 2023
    Nikdo s nimi nepočítal, ale vrátí se. Slavní herci, kteří brzy opráší své ikonické postavy

    Na první pohled se jedná o negativní téma. Hollywood nepřestává resuscitovat a prodlužovat zajeté série a po mnoha letech oživuje filmové postavy, které by se už dle selského rozumu vracet neměly. Jejich popularita však mnohdy přetrvává a chystaným projektům mohou vlít do žil novou krev. Bez nich by ostatně ani neměly valný smysl, a jak ukázal třeba Top Gun: Maverick, poctivá nálož inovativní nostalgie se nesmí podceňovat.

  3. Sněhurka a sedm různorodých společníků. Další Disneyho remake už publikum možná nerozdýchá
    Filmy19. 7. 2023
    Sněhurka a sedm různorodých společníků. Další Disneyho remake už publikum možná nerozdýchá

    Chystaná hraná verze ikonického animáku Sněhurka a sedm trpaslíků, který vycházel z klasické pohádky bratří Grimmů, to věru nebude mít lehké. Zlou královnu sice ztvární populární Gal Gadot, ale další obsazení a pojetí známých postav vyvolává kontroverzi. Hlavně poté, co deník Daily Mail zveřejnil zákulisní fotografie se sedmi trpaslíky, mezi nimiž panují značné etnické i výškové rozdíly.

  4. Herecké hvězdy ve Strašidelném domě. Zdaří se Disneymu koncept, který nikdy nefungoval?
    Filmy19. 7. 2023
    Herecké hvězdy ve Strašidelném domě. Zdaří se Disneymu koncept, který nikdy nefungoval?

    Už příští týden vstoupí do tuzemských kin fantaskní hororová komedie Strašidelný dům, v níž se zástup hereckých osobností postaví duchům na motivy Disneyho zábavní atrakce. Nový trailer seznamuje publikum s trikovým filmem za 150 milionů dolarů, který pravděpodobně propadne, ale jistý potenciál pro novodobou rodinnou klasiku skýtá.

  5. Stávkující herce možná nahradí umělá inteligence. Naplňuje se scénář čtyři dekády staré sci-fi
    Téma19. 7. 2023
    Stávkující herce možná nahradí umělá inteligence. Naplňuje se scénář čtyři dekády staré sci-fi

    Tisíce hollywoodských herců a hereček se přidaly k tamním scenáristům a s transparenty v rukách se v ulicích zasazují nejen za důstojnější ohodnocení své práce. Herecká organizace SAG-AFTRA stávkou tlačí na producentskou asociaci AMPTP a jedním z klíčových aspektů protestu je hrozba umělé inteligence, která by mohla nahradit umělce a umělkyně a nekonečně je oživovat digitálními kopiemi. Velmi podobný scénář představil autor Jurského parku Michael Crichton v zapadlé sci-fi Krásky (Looker) z roku 1981.

  6. Ambiciózní Flash je v USA větší ostudou než Green Lantern, jehož zesměšnil i Reynolds
    Filmy18. 7. 2023
    Ambiciózní Flash je v USA větší ostudou než Green Lantern, jehož zesměšnil i Reynolds

    Měsíc a půl po premiéře Flashe, který měl epicky uzavřít dekádu trvající filmové univerzum DCEU, jsou jasné dvě věci. Nadšené jarní zvěsti o zásadní komiksovce roku přeháněly a předražený snímek, jehož hvězda Ezra Miller putovala během postprodukce čas od času na záchytku, se studiu nezaplatí. Jeho domácí tržby jsou dokonce tak slabé, že nestačí ani na vysmívaného Green Lanterna z roku 2011.

  7. Nejlepší sci-fi, o jaké jste neslyšeli. Stvořitel od režiséra Godzilly a Rogue One vypadá božsky
    Filmy18. 7. 2023
    Nejlepší sci-fi, o jaké jste neslyšeli. Stvořitel od režiséra Godzilly a Rogue One vypadá božsky

    Občas se v podstatě odnikud zjeví filmová premiéra, o níž se dopředu skoro nemluvilo, a přece vypadá na žánrovou událost. Nadcházející sci-fi Stvořitel (The Creator) od režiséra Garetha Edwardse vznikala od roku 2020 se střídmým rozpočtem kolem 90 milionů dolarů. Čerstvě vydaný trailer vyvolává husí kůži a geekovskou radost, jaké se vyrovná málokterý dvousetmilionový spektákl.

  8. Top kina ČR: V souboji akčních matadorů má navrch Tom Cruise, Mavericka však nezopakuje
    Filmy17. 7. 2023
    Top kina ČR: V souboji akčních matadorů má navrch Tom Cruise, Mavericka však nezopakuje

    Průměrná návštěvnost českých kin se oproti minulému týdnu navýšila. Zásluhu na tom má hlavně Tom Cruise, jehož kaskadérské kousky v sedmé Mission: Impossible přilákaly skoro třicet tisíc diváků a divaček. Česká komedie Můžem i s mužem skončila s necelými osmi tisíci návštěvníky na šestém místě. První pětka se tak od minulého týdne příliš nezměnila, Cruiseovi šlape na paty nestárnoucí Indiana Jones.

  9. Uvidíte a zemřete. Barcelonské verzi hororu V pasti už stvůry nutící k sebevraždě nestačí
    Recenze17. 7. 2023
    Uvidíte a zemřete. Barcelonské verzi hororu V pasti už stvůry nutící k sebevraždě nestačí

    Pět let starý horor Netflixu V pasti (Bird Box), v němž spáchal sebevraždu každý, kdo zahlédl beztvará apokalyptická stvoření, byl obrovským hitem. Tvůrci představili svět, ve kterém se zrak stává největší slabinou člověka, a páskou zakryli i většinu otravných žánrových klišé. Snímek teď obdržel španělské pokračování s názvem V pasti: Barcelona, které se vedle laviny sebevražd pokouší odkrýt mytologické tajemství vetřelců a zakryté oči už v něm nejsou tak dominantní.

  10. Nejdospělejší film, jímž se loučí s vnukem. Hajao Mijazaki uvedl svůj poslední projekt
    Filmy17. 7. 2023
    Nejdospělejší film, jímž se loučí s vnukem. Hajao Mijazaki uvedl svůj poslední projekt

    Dvaaosmdesátiletý japonský režisér a legenda anime tvorby Hajao Mijazaki natočil první snímek po deseti letech, kdy vyšlo jeho životopisné drama Zvedá se vítr. Jeho napjatě očekávaná novinka s názvem The Boy and the Heron se poprvé promítala 14. července v Tokiu a pro autora Princezny Mononoke jde o nejosobnější projekt, jímž zanechává definitivní odkaz. První reakce hovoří o nesnadno uchopitelném, enigmatickém a jako vždy ojedinělém zážitku.

  11. Stovky tun v pohybu, přestřelky a rozviklané mosty. 10 nejlepších železničních akčňáků
    Téma16. 7. 2023
    Stovky tun v pohybu, přestřelky a rozviklané mosty. 10 nejlepších železničních akčňáků

    Jízda vlakem či metrem je pro většinu z nás rutinní záležitostí, která má na delší vzdálenosti uspávací účinek. V kinematografii však jde o jeden z esenciálních akčních motivů už od roku 1903, kdy Edwin S. Porter natočil průlomový desetiminutový kraťas Velká železniční loupež. Jeden z prvních snímků, který využíval složité narativní a stylistické techniky, vyšlapal cestu specifickému subžánru, jehož obliba se jeví nevyčerpatelně. Obzvlášť s přihlédnutím k nedávným premiérám pátého Indiana Jonese a sedmé Mission: Impossible, v nichž hrají vlakové akční sekvence zásadní úlohu.

  12. Když pohled vydá za tisíc slov. Nejlepší filmoví hrdinové, kteří sotva promluví
    Téma15. 7. 2023
    Když pohled vydá za tisíc slov. Nejlepší filmoví hrdinové, kteří sotva promluví

    Nemusíte hrát upovídanou postavu jako Woody Allen nebo Jim Carrey, abyste se zapsali do filmové historie. Často bohatě stačí, když hrdinové a hrdinky místo slov jednají a nabídnou pohled, z něhož zamrazí. Následující kladné filmové postavy milujeme a věšíme si jejich plakáty na zeď navzdory tomu, že většinou sotva otevřou ústa. Anebo možná právě proto.

  13. Top Gun ve formuli. Brad Pitt a Javier Bardem už natáčejí závodní velkofilm
    Filmy13. 7. 2023
    Top Gun ve formuli. Brad Pitt a Javier Bardem už natáčejí závodní velkofilm

    Snímek Apex s Bradem Pittem a Javierem Bardemem režíruje pro Apple TV+ Joseph Kosinski, jenž stojí za oscarovým hitem Top Gun: Maverick. Slavný herec z Klubu rváčů se v týdnu účastnil závodu F1 v britském Silverstone a prozradil, že nákladný projekt přinese závodní zkušenost, jaká na stříbrném plátně nemá obdoby.

  14. Zkázonosná jako nikdy. Nová Godzilla od mateřského japonského studia v první upoutávce
    Filmy12. 7. 2023
    Zkázonosná jako nikdy. Nová Godzilla od mateřského japonského studia v první upoutávce

    Japonská společnost Toho vypustila první krátkou upoutávku na monster movie Godzilla Minus One. Jedná se už o 37. film s Godzillou, který pod jejími křídly vzniká. Ještěří titán s ohnivým dechem se japonskému publiku poprvé představil roku 1954, dosud poslední hranou verzí pocházející z Japonska je sedm let stará Shin Godzilla. Nový projekt se bude odehrávat po druhé světové válce a naváže na tradici původního hororového díla.

  15. Trailer na komiksovku Blue Beetle je velký. Poslední ozvěny DC chtějí bavit a dojímat
    Filmy12. 7. 2023
    Trailer na komiksovku Blue Beetle je velký. Poslední ozvěny DC chtějí bavit a dojímat

    Upoutávka na Blue Beetle slibuje zážitek na pomezí Venoma, Iron Mana a Shazama. Čerstvý absolvent vysoké školy Jaime Reyes se vrací ke své hispánské rodině do smyšleného města Palmera City. Do jeho života zasáhne mimozemská relikvie Scarab, která si jej vybere jako hostitele a obdaří ho superhrdinskými schopnostmi, s nimiž se mu nedaří zcela zacházet.