Sněhurka a sedm různorodých společníků. Další Disneyho remake už publikum možná nerozdýchá

Sněhurka a sedm různorodých společníků. Další Disneyho remake už publikum možná nerozdýchá
Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků v zákulisí | Daily Mail
Britské periodikum fotky doprovodilo slovy „Sněhurka a sedm politicky korektních postav“, čímž šlo na ruku napruženým odpůrcům genderově a etnicky vstřícného castingu. Společnost Disney oponovala tvrzením pro The Daily Beast, že snímky jsou falešné. Daily Mail však trval na svém a produkce mu údajně potvrdila, že jde o angažované náhradníky (stand-in) za obsazené herce a herečky, kteří pózovali v odpovídajících kostýmech.
Sněhurka
Sněhurka
AI
69%
V popředí ostatně vidíme Sněhurku v červené kápi, přičemž vyfocená žena zaskakuje za dvaadvacetiletou Rachel Zegler. Latinskoamerická hvězda Spielbergova muzikálu West Side Story získala prestižní úlohu roku 2021 a musela snášet štvavou kampaň narážející na její původ. Daleko problematičtější se však jeví vyobrazení jejích sedmi společníků.
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Rachel Zegler – The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes | Lionsgate
Herec Peter Dinklage (Hra o trůny), jenž měří 135 centimetrů, se do projektu opřel letos v lednu v podcastu Marca Marona. Zatímco v záležitosti obsazení latinskoamerické herečky jsou tvůrci dle jeho mínění progresivní, stále se chystají vyprávět „zpátečnický příběh o sedmi trpaslících, kteří spolu žijí v jeskyni“. Disney reagoval prohlášením pro The Hollywood Reporter a ujišťoval, že se hodlá vyhnout stereotypům obsaženým v původním animáku. Film prý k sedmi klíčovým postavám přistoupí jinak a konzultuje se členy příslušné komunity, která se vůči Dinklageově kritice zčásti vyhradila.
Zákulisní fotografie naznačují, že nový přístup spočívá v potlačení nanismu. Pozorujeme ho totiž u jediné postavy, zatímco ostatní jsou běžně vysocí lidé různorodého etnického původu. Trpaslíci jsou v německém folklóru považovaní za nadpřirozené, nikoli lidské bytosti žijící v horách a vynikající zručností, na což Dinklage kriticky narážel. Produkce se nicméně může pokusit toto stigma změnit a postavy prezentovat lidštěji, byť za cenu pro leckoho urážlivé korektnosti.
Sněhurka a sedm trpaslíků
Sněhurka a sedm trpaslíků | Daily Mail
Nová Sněhurka bude mít premiéru v březnu příštího roku, natáčení probíhalo už loni v létě. Režii obstaral Marc Webb (Amazing Spider-Man, 500 dní se Summer) a příběh dozná některých důležitých změn. Prince, jenž Sněhurku vysvobodí z věčného spánku, například nahradí nový charakter Jonathan v podání Andrewa Burnapa (Ve jménu nebes). Zlou královnu ztvárňuje zmiňovaná Gadot známá z Wonder Woman či Red Notice.
Pokud se pravdivost zveřejněných fotografií potvrdí a Disney chystá radikální uchopení milované předlohy, dočkáme se ještě výživné internetové bouře. Spoustu kritiky slízla už nedávná Malá mořská víla ztvárněná černošskou herečkou a na podzim vybouchl Disneyho animák Divnosvět s LGBTQ+ postavami.