Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Komiksové filmy už prodělávají, nahradit je může něco horšího
    Téma7. 11. 2023
    Komiksové filmy už prodělávají, nahradit je může něco horšího

    Nic proti komiksovým filmovým adaptacím. Sešity se superhrdiny a superhrdinkami jsou populární nejméně od třicátých let minulého století a poté, co Čelisti se Star Wars v 70. letech vydláždily cestu popcornovým letním blockbusterům, se příběhy DC či Marvelu soustavně prosazují na stříbrných plátnech. Mánie započatá Iron Manem z roku 2008, která nese název Marvel Cinematic Universe a na niž reagovala společnost Warner Bros. svým DC vesmírem, se však po premiéře Avengers: Endgame (2019) vytrácí. Tento týden startující snímek Marvels podle všeho prodělá stejně jako tři další letošní komiksovky a průmysl pomalu směřuje k jinému snadnému obohacení, které skýtají stále populárnější adaptace videoher.

  2. Matthew Perry před smrtí chtěl, aby jej ve filmu o jeho životě ztvárnil Zac Efron
    Téma7. 11. 2023
    Matthew Perry před smrtí chtěl, aby jej ve filmu o jeho životě ztvárnil Zac Efron

    Hvězda Přátel a filmu Můj soused zabiják zemřela poslední říjnovou sobotu ve vlastní vířivce. Ačkoli smrt Matthewa Perryho v pouhých čtyřiapadesáti letech obklopují temné spekulace, oblíbený herec bojující se závislostmi rozhodně neměl v plánu složit ruce a odejít. V listopadu loňského roku vydal knižní memoáry, na něž se v blízké době chystal navázat také životopisným filmem. A podle své kamarádky Athenny Crosby si přál, aby jej hrál Zac Efron.

  3. Nejpřekvapivější filmový hit roku, který má být dílem pravicových extremistů, míří na stream
    Filmy6. 11. 2023
    Nejpřekvapivější filmový hit roku, který má být dílem pravicových extremistů, míří na stream

    Thriller Sound of Freedom, který se vyjadřuje k tabuizovanému tématu obchodu s dětmi a dětské prostituci, způsobil nejen ve filmových kruzích značný poprask. Částečně veřejností financovaná produkce za 15 milionů dolarů si cestu na stříbrná plátna hledala čtyři roky a nezisková společnost, jejíž zakladatel Tim Ballard příběh inspiroval, má mít napojení na konspirační pravicové hnutí s extrémní rétorikou a vyhraněným pohledem na svět. Hlavně v amerických kinech film v létě přesto vydělal obrovské peníze a mezi streamovacími službami se spustila válka o práva, již vyhrál Amazon. Na Prime Video se Sound of Freedom objeví 26. prosince.

  4. Homer už nebude škrtit Barta. Simpsonovi reagují na zcitlivělé publikum
    Téma5. 11. 2023
    Homer už nebude škrtit Barta. Simpsonovi reagují na zcitlivělé publikum

    „Časy se změnily,“ konstatoval Homer Simpson v jedné z nedávných epizod. Po 34 letech a 750 odvysílaných dílech nebude patriarcha Simpsonových škrtit svého syna jednoduše proto, že si to publikum nepřeje. Generační proměna přinesla zcitlivění diváků a divaček u televize a to, co dříve bylo vtipné, zůstává jenom kruté.

  5. Elvisova zesnulá dcera se nového filmu o své matce děsila. Nadšení kritici nesouhlasí
    Téma5. 11. 2023
    Elvisova zesnulá dcera se nového filmu o své matce děsila. Nadšení kritici nesouhlasí

    Na základě memoárů Priscilly Presley, která od svých čtrnácti let chodila s králem rokenrolu Elvisem Presleym, natočila režisérka a scenáristka Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) životopisný snímek Priscilla. Sleduje v něm dívčino dospívání ve zpěvákově panství Graceland a dle kritických reakcí v prvních dnech po americké premiéře se zdá, že oscarová tvůrkyně opět nezaváhala. V lednu však zemřela největší kritička scénáře, Elvisova a Priscillina dcera Lisa Marie Presley. Snímek podle ní jejího otce popisuje jako manipulativního predátora.

  6. Kate Capshaw, Willie z Chrámu zkázy, je sedmdesát. Kvůli manželovi se s ní báli pracovat
    Téma4. 11. 2023
    Kate Capshaw, Willie z Chrámu zkázy, je sedmdesát. Kvůli manželovi se s ní báli pracovat

    Na stříbrném plátně ji proslavila v podstatě jediná úloha, a to pořádně ukřičená a mnohými neoblíbená. Kate Capshaw se roku 1984 chopila hlavní ženské role kabaretní zpěvačky a tanečnice Willie Scott v blockbusteru Indiana Jones a chrám zkázy, což tehdy jednatřicetileté začínající herečce navždy změnilo život. Při natáčení potkala budoucího manžela Stevena Spielberga, s nímž žije dodnes. Vychovávají sedm dětí a Capshaw, která hrála také po boku Seana Conneryho či Michaela Douglase, dává přednost rodině, malování a charitativní činnosti.

  7. Rod draka se blíží, na Euforii a The Last of Us si bohužel počkáme
    Téma3. 11. 2023
    Rod draka se blíží, na Euforii a The Last of Us si bohužel počkáme

    Upravený rozvrh svých nejočekávanějších pořadů, jejichž produkci a premiéru momentálně nejvíc ovlivňuje nekončící herecká stávka, ve čtvrtek představilo vedení HBO na newyorské tiskovce. Zatímco druhá řada Rodu draka, seriálového prequelu Hry o trůny s výhradně britským obsazením, se na obrazovky dostane už příští léto, další ambiciózní seriály jako Euforie, The Last of Us, Welcome to Derry, Bílý lotos nebo Penguin se odkládají.

  8. Kruh se uzavírá, z lidstva je podřadný druh. Nová Planeta opic epicky očekává Charltona Hestona
    Filmy3. 11. 2023
    Kruh se uzavírá, z lidstva je podřadný druh. Nová Planeta opic epicky očekává Charltona Hestona

    Planeta opic je série, která se po přelomu tisíciletí probudila k novému životu a nabídla jednu z nejlepších blockbusterových trilogií Hollywoodu. Prequely k legendární klasice s Charltonem Hestonem z roku 1968, již následovala řada bídných pokračování, sledovaly vzestup šimpanze Caesara (Andy Serkis), jenž inteligentní opice osvobodil z lidského útlaku. Nadcházející čtvrtý prequel s názvem Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes), který se představuje v první vzrušující upoutávce, dorazí do českých kin 23. května příštího roku. Z traileru je zřejmé, že kruh směřující k událostem původního filmu se povážlivě uzavírá.

  9. Vánoční koleda, sci-fi i melodrama. Seriál Těla je skvělý, i když z něj místy vybuchuje hlava
    Recenze2. 11. 2023
    Vánoční koleda, sci-fi i melodrama. Seriál Těla je skvělý, i když z něj místy vybuchuje hlava

    Čtyři identické vraždy ve čtyřech různých historických epochách zahajují pozoruhodný děj netflixovského seriálu Těla (Bodies), jehož žánrový a tematický rozptyl budí současně zvědavost i pochyby. Detektivové v letech 1890, 1941, 2023 a 2053 v téže londýnské uličce Longharvest Lane nalézají totožného, nahého a postřeleného muže, jehož tajemství vede k dickensovské postavě Eliase Mannixe (Stephen Graham). Ten hledá nekonečné štěstí a blaženost v kontrolované životní smyčce a jeho příběh, futuristický sci-fi původ i potenciální náprava díky čtveřici „duchů“ je strhující, ačkoli pravidla jeho fikčního světa jsou přinejmenším bláznivá.

  10. Hvězdní Obchodníci s bolestí jen předstírají kvality stejně jako nesympatičtí hrdinové
    Recenze1. 11. 2023
    Hvězdní Obchodníci s bolestí jen předstírají kvality stejně jako nesympatičtí hrdinové

    Téma je to obrovské a vedle reálné opiátové krize se dotýká svědomí každého člověka, který neváhá hazardovat s cizím zdravím, aby si pořádně namastil vlastní kapsu. Snímek Obchodníci se smrtí (Pain Hustlers), v němž se na Netflixu sešly herecké osobnosti Emily Blunt, Chris Evans a Andy Garcia pod taktovkou hlavního režiséra potterovské série Davida Yatese, podává fiktivní verzi skutečného farmaceutického skandálu. Za dvě hodiny prolétne příběhem, na který by si většina seriálů vyhradila minimálně sedm hodin.

  11. Nejlepší mainstreamový horor minulé dekády dostane pokračování od původních tvůrců
    Filmy1. 11. 2023
    Nejlepší mainstreamový horor minulé dekády dostane pokračování od původních tvůrců

    Sex je vlastně fatálně hříšná věc, a když ho v pubertě náhodou provozujete, přivoláte na sebe kulhavou, zato však nezastavitelnou nadpřirozenou bytost. Abyste se kletby zbavili, musíte se s vyspat s někým dalším a zabijáckého stalkera mu tak předat. Takový je koncept pozoruhodného nezávislého hororu Neutečeš (It Follows) z roku 2014 od režiséra Davida Roberta Mitchella, v němž Maika Monroe zahrála jednu z nejlepších „final girl“ v žánrové historii. Jednoduše nasnímaný, a přece stylový retrosnímek má dle zahraničních médií dostat pokračování s názvem They Follow, a to pod dohledem Mitchella a s účastí Monroe.

  12. Rob Schneider slaví šedesát. Nejhorší herec první dekády se o svou kariéru dál nestará
    Téma31. 10. 2023
    Rob Schneider slaví šedesát. Nejhorší herec první dekády se o svou kariéru dál nestará

    Znáte jej minimálně z několika filmů Adama Sandlera, v nichž šedesátiletý komik Rob Schneider ztvárnil extravagantní vedlejší postavy s patentovanou motivační hláškou: „You Can Do It!“ Rodák ze San Francisca, jehož matka je katolického a otec židovského vyznání, se roku 1990 prosadil v komediálním pořadu Saturday Night Live a následně se stal snadno rozpoznatelnou tváří filmů, které hrdě objímaly parodické tendence, patos i trapnost. Přestože v posledních letech není tolik na očích a soustředí se na rodinu, publikum i veřejnost dál rozděluje svým humorem i politickými postoji.

  13. 10 filmů na Halloween, z nichž si vybere každý. Děs, zábava, bizár i animák pro děti
    Téma31. 10. 2023
    10 filmů na Halloween, z nichž si vybere každý. Děs, zábava, bizár i animák pro děti

    Předvečer svátku všech svatých je hlavně v západních zemích možná nejoblíbenější tradicí, která od premiéry kultovního Halloweenu (1978) vymezila vlastní filmový subžánr. Do něj mohou spadat nejen horory, jež dále stírají hranici mezi světy živých a mrtvých a prohlubují zvyky související s navlékáním strašidelných kostýmů, ale i další příběhy protknuté příslušnými svátečními motivy. Představíme si deset méně vyzdvihovaných filmů vhodných pro halloweenský večer, z nichž si vyberou diváci a divačky lačnící po napětí a krvi stejně jako romantici, vtipálci, fandové kultovních bizárů i rodinné typy s dětmi.

  14. Hororový megahit v kinech doprovází výtržnosti publika. Mnozí odcházejí před koncem
    Téma30. 10. 2023
    Hororový megahit v kinech doprovází výtržnosti publika. Mnozí odcházejí před koncem

    Hororový snímek Pět nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy's) se může stát jedním z finančně nejúspěšnějších filmů na motivy videoher. První celovečerní adaptace stejnojmenné hry z roku 2014 má za první víkend z celého světa 130 milionů dolarů a levná dvacetimilionová produkce Blumhouse je navzdory špatným recenzím halloweenskou senzací. Série videoher a s ní spojené mediální impérium mají obrovský fandom od teenagerů až po třicátníky, kteří na film hojně berou i děti. A mnozí se přitom dle nespočtu svědectví na sociálních sítích chovají přinejmenším neurvale.

  15. Nejdrsnější kriminální série Sicario vyhlíží třetí díl i s Brolinem, Del Torem a Blunt
    Filmy30. 10. 2023
    Nejdrsnější kriminální série Sicario vyhlíží třetí díl i s Brolinem, Del Torem a Blunt

    Od premiéry oceňovaného krimithrilleru Sicario: Nájemný vrah, v němž Emily Blunt, Benicio Del Toro a Josh Brolin pronikají do amorálního a sadistického světa mexických pohraničních kartelů pomocí neméně pochybných praktik, uplynulo osm let. Od té doby vzniklo přímé pokračování Sicario 2: Soldado (2018) bez účasti Blunt, které se rovněž dočkalo vřelého přijetí. Drsný svět pohraničí, kam jako by už nesahaly jakékoli etické kodexy FBI, je pro tvůrce i nadále atraktivní. Po nedávném avizování příprav scénáře potvrdili, že plánují návrat všech tří hlavních hvězd.