Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Produkce čtvrtého Matrixu je kompletní. Proces natáčení se prý od původní trilogie diametrálně lišil
    Filmy21. 2. 2021
    Produkce čtvrtého Matrixu je kompletní. Proces natáčení se prý od původní trilogie diametrálně lišil

    Pro mnohé diváky nejočekávanější projekt posledních let už podstupuje pouze důležité kosmetické úpravy v postprodukci. Jedna z hlavních hereckých posil vyjádřila upřímný údiv nad procesem natáčení, který prý skoro nepřipomínal tvorbu velkého blockbusteru.

  2. Recenze: Bliss - Fantasmagorická vize budoucí společnosti, která vznáší víc otázek než odpovědí.
    Recenze20. 2. 2021
    Recenze: Bliss - Fantasmagorická vize budoucí společnosti, která vznáší víc otázek než odpovědí.

    Owen Wilson a Salma Hayek se představují v hlavních rolích v zamotaném sci-fi příběhu, jenž motivy myšlenkové simulace a alternativní reality rozvíjí z poněkud odlišné perspektivy, než bývá zvykem.

  3. Nejroztomilejší filmový méďa se dočká nového celovečerního dobrodružství
    Filmy19. 2. 2021
    Nejroztomilejší filmový méďa se dočká nového celovečerního dobrodružství

    Třetí díl zábavné série o medvídkovi jménem Paddington a jeho britské rodince je oficiálně na cestě.

  4. Recenze: Monster Hunter - Akční fantasy od režiséra Resident Evil je ojedinělým úkazem a zřejmě nejšílenějším filmem, jaký letos uvidíte.
    Recenze18. 2. 2021
    Recenze: Monster Hunter - Akční fantasy od režiséra Resident Evil je ojedinělým úkazem a zřejmě nejšílenějším filmem, jaký letos uvidíte.

    Občas se objeví filmy, na jejichž definici zkrátka neexistují dostatečně výstižné přívlastky. Nová videoherní adaptace, která nás zavádí do světa ovládaného obrovskými monstry, je přesně takovým případem. A nikoli v pozitivním světle.

  5. Natáčení erotických scén může být nesmírně stresující. Své o tom ví i nejkrásnější herečka 90. let.
    Téma17. 2. 2021
    Natáčení erotických scén může být nesmírně stresující. Své o tom ví i nejkrásnější herečka 90. let.

    I ty sebevíc krásné a sebevědomé herečky často bojují s traumaty, která kráčí ruku v ruce s některými aspekty filmové produkce. Obzvláště intimní je v tomto ohledu natáčení sexuálních scén, které bývá tím zřejmě nejsilnějším narušením komfortní zóny daného umělce. Rozpovídala se o tom také jedna z nekrásnějších a nejobdivovanějších hereček vůbec.

  6. Recenze: Judas and the Black Messiah - parafráze biblického příběhu sleduje významného černošského aktivistu a ilegální snahu FBI o jeho odstranění
    Recenze16. 2. 2021
    Recenze: Judas and the Black Messiah - parafráze biblického příběhu sleduje významného černošského aktivistu a ilegální snahu FBI o jeho odstranění

    Příběh z napjatého sklonku 60. let, kdy ve Spojených státech vrcholila hnutí za občanská práva a v čele FBI stál radikální J. Edgar Hoover, přináší streamovací služba HBO Max. Jde o další z aktuální vlny angažovaných a protirasistických snímků, které vypovídají o setrvalých bojích Afroameričanů za lidská práva a svobodu. A navzdory nesporné řemeslné kvalitě se až příliš spoléhá jen na důležitost svého historického kontextu.

  7. Recenze: Malcolm & Marie - mezi hvězdami Tenetu a Spider-Mana to vře v ambiciózní konverzačce od Netflixu
    Recenze15. 2. 2021
    Recenze: Malcolm & Marie - mezi hvězdami Tenetu a Spider-Mana to vře v ambiciózní konverzačce od Netflixu

    Originální produkce Netflixu svádí dohromady dvě vycházející herecké osobnosti a divadelní námět o dvou protagonistech zpestřuje artovou černobílou stylizací. Jde o sebevědomou zpověď autorského tvůrce, který se ale rozplývá v mnohoznačných sděleních a přemrštěných ambicích.

  8. Recenze: Brutální série Pach krve se vrací a své krvelačné fanoušky pořádně překvapí
    Recenze14. 2. 2021
    Recenze: Brutální série Pach krve se vrací a své krvelačné fanoušky pořádně překvapí

    Hororová série Wrong Turn, v našich končinách známá jako Pach krve, se podobně jako mnoho jiných filmových značek vydává cestou rebootu, tedy restartování dosavadního příběhu. A činí tak způsobem, který je až nečekaně odvážný a radikální.

  9. Oscarový režisér Parazita dokončil nový scénář. Můžeme se těšit na další originální žánrovou hříčku
    Filmy13. 2. 2021
    Oscarový režisér Parazita dokončil nový scénář. Můžeme se těšit na další originální žánrovou hříčku

    Hlavní strůjce zřejmě nejsenzačnějšího filmového zjevení posledních let neusíná na vavřínech a připravuje rovnou dva nové scénáře. Jeden z nich už je přitom kompletní a můžeme si od něj slibovat další originální autorské dílo.

  10. Recenze: One Night in Miami - oscarový favorit svádí dohromady čtyři černošské ikony 60. let
    Recenze12. 2. 2021
    Recenze: One Night in Miami - oscarový favorit svádí dohromady čtyři černošské ikony 60. let

    Roku 1964 se v jednom hotelovém pokoji schází čtveřice zřejmě nejvýznamnějších Afroameričanů té doby. Každý z nich je známou celebritou a v průběhu jediného večera se vzájemně konfrontují v otázkách budoucnosti 'Černé Ameriky' a boje za nastolení rasové rovnoprávnosti.

  11. Nejvlivnější filmař historie má i 22 let po smrti co nabídnout. Jeho zapadlý scénář se dočká realizace
    Filmy11. 2. 2021
    Nejvlivnější filmař historie má i 22 let po smrti co nabídnout. Jeho zapadlý scénář se dočká realizace

    Režisér řady nedotknutelných klasik zemřel roku 1999, ale z jeho tvůrčích podnětů se čerpá dodnes.

  12. Očekávaný akčňák od tvůrce Johna Wicka nabírá další a další hvězdy!
    Filmy10. 2. 2021
    Očekávaný akčňák od tvůrce Johna Wicka nabírá další a další hvězdy!

    Akční novinka od jednoho z nejvyhledávanějších režisérů současnosti přenese diváka do luxusního japonského vlaku. A na jeho palubě nebudou chybět ty největší herecké hvězdy.

  13. Se7en: Troufalá teorie vás přiměje uvěřit, že legendární thriller je ve skutečnosti nejtemnější komiksovou adaptací historie
    Téma9. 2. 2021
    Se7en: Troufalá teorie vás přiměje uvěřit, že legendární thriller je ve skutečnosti nejtemnější komiksovou adaptací historie

    Jeden z nejpopulárnějších a nejlépe hodnocených filmů devadesátých let skrývá mnoho dílčích podnětů, jichž si i sebepozornější divák ihned nevšimne. Následující úvaha je sice pouhou fanouškovskou teorií, ale na několik matoucích dějových aspektů vrhá hodně zajímavé světlo.

  14. Recenze: Ma Rainey - matka blues - Z labutí písně Chadwicka Bosemana budete mít v krku pořádný knedlík.
    Recenze8. 2. 2021
    Recenze: Ma Rainey - matka blues - Z labutí písně Chadwicka Bosemana budete mít v krku pořádný knedlík.

    Oceňovaný snímek od Netflixu nás zavádí do roku 1927, kdy ulicemi Chicaga zněly tóny blues a do zdejšího nahrávacího studia přijela tehdejší ikona černošské hudební scény se svou kapelou.

  15. Recenze: Pod bodem mrazu - Přeprava vězňů se zvrhává v krvavý boj o přežití s nelítostným zabijákem
    Recenze7. 2. 2021
    Recenze: Pod bodem mrazu - Přeprava vězňů se zvrhává v krvavý boj o přežití s nelítostným zabijákem

    Netflix nás v počátku tohoto roku zásobuje stoupajícím množstvím atraktivních filmů a dalším do party je španělský thriller o jednom vězeňském transportéru a napínavé cestě, která je lemována smrtí a stínem záhadně motivovaného zabijáka.