Bathory

60%
Bathory
Historický velkofilm Juraje Jakubiska a současně nejdražší filmový projekt střední Evropy přivádí k životu krvavou legendu o Čachtické paní. Ta se podle pověstí koupala v krvi panen a na svých panstvích po léta vraždila a mučila své poddané. Kruté skutky dovedly hraběnku Erzsébet Báthory (1560 - 1614) až do Guinnessovy knihy rekordů, v níž je vedena jako největší vražedkyně všech dob. Ústřední postavou filmu je Erzsébet Báthory, u nás známá jako Alžběta Báthory. Kým ve skutečnosti byla? "Krvavou hraběnkou", sadistickou vražedkyní, nebo obětí temných intrik, pomluv a bezpráví? Krutou, nemilosrdnou vladařkou, či zranitelnou, osamělou vdovou, jejíž krutost nepřesáhla zvyky doby? Nebo obojím? Pohledy historiků na životní příběh této kontroverzní šlechtičny se rozcházejí. Pojetí její osoby coby vraždícího monstra zpochybňují nové důkazy ukazující na hraběnku, která se díky svému bohatství a nezávislosti stala terčem spiknutí lidí, usilujících o její rozsáhlé majetky. Svědecké výpovědi o jejích krutostech jsou konfrontovány s faktem, že ve svém čachtickém sídle byla uvězněna bez procesu a soudu. Režiséra Juraje Jakubiska zaujal právě "nový" pohled. Manžel Alžběty Báthoryové, František Nádasdy, bojuje ve válkách s Turky a ona sama dohlíží na správu rozsáhlých rodových majetků a na výchovu dětí. Manžel jí jednou pošle dárek v podobě italského malíře Merisiho Caravaggia, který zůstane na jejím dvoře několik let. Mezi ním a osamělou ženou vznikne zvláštní pouto. Tou dobou se už ale nad její hlavou začnou stahovat zlověstná mračna, které ještě víc potemní po smrti jejího manžela. Mocná a bohatá žena musí čelit nepřátelům, kteří jsou schopní čehokoliv, i vlastním vnitřním běsům. Zvěsti o šílené vládkyni, která se ve snaze zastavit stárnutí koupe v krvi nevinných panen, začínají sílit.



Pete69
Pete69
31 945 bodů
8.5
Já mám tento film Juraje Jakubiska opravdu rád a na naše "Československé" poměry se jedná o skvělý historický snímek. Ať už to bylo s Čachtickou paní jakkoliv, tak snímek působí realisticky, dobové zpracování stejně tak a herci v hlavních rolích předvedli velmi dobrou práci.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 508 bodů
4
Asi jsem to čekal mnohem horší, takže vlastně skoro úleva, že to je jenom špatné. A hlavně nudné.
kunafix
kunafix
20 072 bodů
0
Jakubisko je pro Slovensko tím, čím je Spielberg pro Ameriku. Každej ho uznává, prej točí dobrý filmy, ale mě to tak nikdy nepřišlo a nechápu to. No dobře, Spielberg má pár výjimek, ale Jakubisko ne. Vypadalo to spíš jak televizní film, než jak do kina. Navíc do toho vždy nasere nakousi takovou mystickou rovinu, která je jak z ruskýho filmu. Ale co mě nasralo nejvíc, tak to, jak zpracovali tenhle skvělej námět. Bathoryová tam není vůbec tak démonická a posedlá a celý je to úplně o něčem jiným. Ze všech nejvíc mi tam chyběla postava Ficka, která byla odsunuta na vedlejší kolej. Nevím, komu se tímhle sračkofilmem snažil zalíbit, ale já kdybych byl v nějaké porotě, tak mu za tohle dám body do mínusu, kdyby to šlo. A to za to utratil tolik prachů, jo? Idiot. Ani nahota a krvavé středověké výjevy tomu nepomůžou. A ten dabing! Všichni slovenští herci mají stejný hlasy nebo co? A vůbec se ty hlasy k těm lidem nehodily. Hrálo si to na historickou fresku, ale bylo to spíš, jak kdyby někdo pokadil zhnilou tresku. Našim by se to ale asi libilo (důchodovej věk). Aji ta Polívka tam hraje spíš jak slabej vývar z vnitřností, než jak pořádná Suppe (ale to je u něho už poslední dobou normál). A navíc je těma svejma vynálezama jak nějakej Leonardo Da Vinci. Poslední záběry jsem hltal jak smyslů zbavený. Těšil jsem se totiž na titulky.

Dodatečné informace

Původní název:
Bathory (více)
  • Slovenská republika Bathory
  • Slovenská republika Bathory: Countess of Blood
  • Slovenská republika Bathory - Die Blutgräfin
  • Slovenská republika Bathory. La condesa de la sangre
  • Slovenská republika Les Chroniques d'Erzebeth
Premiéra v ČR:
10. 7. 2008
Distributor:
Prima+
Země původu:
Slovenská republika, Maďarsko, Česká republika, Velká Británie, Francie
Rozpočet:
17,61 mil. USD
Tržby:
7,01 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Bathory je dostupný s českým dabingem

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch