Eva Mendes prozradila, proč odešla do hereckého důchodu. „Nebyla jsem zvlášť dobrá,“ přiznává
Mendes si naposledy zahrála v Goslingově jediném režijním a scenáristickém počinu Lost River z roku 2014, od té doby už pouze propůjčila hlas jedné z postav animovaného seriálu Blue. Své nejlepší výkony shledává právě ve spolupráci s nynějším manželem, se kterým se osudově potkala při natáčení oceňovaného dramatu Za borovicovým hájem roku 2012. Jinak nicméně přiznává, že herectví nikdy zcela nepropadla.
„Nikdy jsem herectví nemilovala. Nemyslím to nijak sebekriticky, ale nebyla jsem skvělá herečka,“ šla Mendes s kůží na trh v rozhovoru pro The Sunday Times. „Měla jsem své chvíle, když jsem pracovala s opravdu skvělými lidmi,“ obrátila pozornost k manželovi, jenž z ní dle jejích slov vždy dokázal dostat něco, co jí samotné jindy nebylo přístupné.
Mendes roku 2022 pro The View vyjádřila naději, že se k hraní znovu vrátí. Vybraný projekt by ale nesměl stavět na násilí nebo sexualitě, což jsou věci, které doma před dětmi nevytahují. Také Gosling nedávno potvrdil, že role si vybírá tak, aby je jeho děti mohly pohodlně sledovat. Jeho partnerka se během své šestnáctileté kariéry navrch musela smířit výhradně s úlohami jednorozměrných krásek a sexuálních objektů. Jak nyní zdůraznila, byly to „pěkně mizerné role“.
Obsazovali ji na základě impozantního a exotického vzhledu, i když její kubánská krev současně vytyčila profesní limity. „To bylo všechno, co na začátku říkali — je příliš etnická na tohle, příliš etnická na tamto,‘“ líčila. „Bylo to tak šílené. To byla neustálá poznámka. Pak se to najednou změnilo na ‚Oh, etnicita je teď cool‘ nebo ‚Být Latinoameričankou je cool‘. To mi dodalo energii, protože mě to strašně štvalo a pak jsem získala ten potřebný pohon.“
Moc hlavních rolí opravdu neztvárnila, z těch vedlejších bylo jen málo ve filmech, které by zaznamenaly kritický i finanční úspěch. Přesto ale ukazovala žánrový rozsah od temných kriminálek přes blockbusterové série (Rychle a zběsile) až po ujeté komedie (Benga v záloze). Roku 2013 zazářila ve festivalové senzaci a mainstreamovém strašákovi Holy Motors od Leose Caraxe a o práci by se v Hollywoodu bát nemusela. Nalezla však vděčnější životní stabilitu a zjevně se nehodlá ohlížet za obdobím slávy.