Žena, kterou svlékl Zorro, i držitelka Oscara, jež se stáhla do ústraní. Catherine Zeta-Jones má 55 let

Žena, kterou svlékl Zorro, i držitelka Oscara, jež se stáhla do ústraní. Catherine Zeta-Jones má 55 let
Chicago | Miramax
Velšská herečka Catherine Zeta-Jones se narodila 25. září 1969 ve Swansea. Její matka byla švadlena, zatímco otec dělal v byznysu se sladkostmi a svou dceru pojmenovali podle milovaných babiček. Jelikož ale byla Catherine od narození poměrně hyperaktivním dítětem, rozhodli se jí rodiče už ve čtyřech letech přihlásit na taneční školu. Zde ihned prokázala své obří nadání i zápal. I když rodiče pocházeli ze skromných poměrů, vyhráli v bingu zázračně 100 tisíc liber, a tak si mohli dovolit budoucí hvězdě zaplatit další kurzy tance i baletu.
Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones

Herečka, Účinkující

7.3
Jejího pohybového i hereckého talentu si začali lidé všímat a byla obsazována do divadelních her či muzikálů. Stala se taneční šampionkou a získávala čím dál více divadelních příležitostí, které neprokazovaly jen její taneční či muzikální talent, ale čím dál více také ten herecký. Tato dráha ji nadchla, a tak se v 15 letech vykašlala na školu a odstěhovala se do Londýna, aby se naplno věnovala svému novému snu – stát se herečkou.
V konkurzech bývala neodbytná a vždy po několika pokusech zjistila, co přesně tvůrci chtějí, a vytouženou roli získala. Chodila na uměleckou školu v Chiswicku, kde tři roky studovala obor muzikál a na divadelní scéně dostávala čím dál větší příležitosti. A jelikož Catherine Zeta-Jones vyrostla nejen do nesporného talentu, ale také do krásy, neunikla pozornosti filmařů.
Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones | Sony
Svůj celovečerní debut si střihla rovnou pod dohledem francouzského klasika Philippeho de Brocy (Muž z Acapulca, Muž z Ria). Poněkud svérázné zpracování Tisíců a jedné noci ve filmu Šeherezáda a gentleman posbíralo spíše smíšené reakce, začínající herečka ale dokázala zaujmout, a tak na sebe další role nenechaly čekat. Objevovala se zejména v televizních produkcích, např. v jedné z epizod Mladého Indiana Jonese, hvězdu Velké Británie z ní však udělal seriál The Darling Buds of May.

Útěk do Hollywoodu

V seriálovém hitu a opěvovaném kousku si zahrála nejstarší dceru z farmářské rodiny a stala se miláčkem národa. Jones se proměnila ve hvězdu, kterou pronásledovala média na každém kroku a její milostný život se stal vděčným bulvárním tématem. Její rostoucí sláva ovšem měla stinné stránky v tom, že právě kvůli jejímu půvabu a mediální pozornosti ji začala veřejnost vnímat zejména jako hezkou tvářičku. Začala dostávat stále stejný typ rolí hezkých holek, což ji přestalo bavit, a tak se temperamentní a cílevědomá herečka rozhodla přestěhovat do Los Angeles.
Catherine Zeta-Jones
Red 2 | Entertainment One
Zde nebyla její mediální image známá, což si přála, a tak mohla začít od nuly a snažila se získávat pestřejší a zajímavější role. Fází obdivovaného sexsymbolu si ovšem musela stejně projít. Po matných hollywoodských začátcích ji totiž vytipoval Steven Spielberg coby ideální představitelku Eleny v dobrodružné podívané Zorro: Tajemná tvář. A Jones vedle Hopkinse i Banderase zazářila. Muže dokázala sice znovu uhranout svým půvabem a scénu, v níž jí Zorro pár švihy svlékne šaty, člověk jen tak z hlavy nedostane, zároveň na sebe dokázala strhnout pozornost díky temperamentu a šarmu.
Stala se jedním z hlavních pilířů tohoto filmu a v roce 1998 se zařadila mezi největší talenty Hollywoodu. Rostoucí hvězdný i mediální status pak dovršil její soukromý život, právě v tomto roce se totiž seznámila s mužem svého života, Michaelem Douglasem. Svatba s o 25 let starším hereckým elegánem proběhla o rok později, a i když mnozí škarohlídi nedávali jejich vztahu dlouhého trvání, dnes se počítají i přes jistá zaškobrtnutí mezi nejstabilnější páry Hollywoodu. Rostoucí úspěch pak potvrdila před koncem tisíciletí v thrilleru Past, kde okouzlila v černém upnutém oblečku nejen Seana Conneryho.
Past
Past
Past
Past
Past
Její hvězda stoupala, zároveň ale hrozilo, že znovu spadne do kategorie pěkných tvářiček. Aby tento stav zvrátila, rozhodla se pro zásadní kariérní obrat a jen rok po Pasti si připsala jednu z nejdůležitějších rolí své kariéry. Traffic - Nadvláda gangů je mistrnou kriminální mozaikou a jedním z režijních vrcholů Stephena Soderbergha, v němž Jones ztvárnila Helena Ayal, těhotnou ženu, která zjistí, že její právě zatčený manžel byl drogovým bossem a ona se bude muset o jeho byznys postarat. Herečka, která se na place potkala se svým hvězdným manželem a ve skutečnosti byla opravdu těhotná, předvedla jeden ze svých nejsilnějších a nejodevzdanějších výkonů a v nabitém ansámblu se rozhodně neztratila. Catherine dala poprvé výrazněji vědět o šíři svého rejstříku a začala se etablovat nejen jako ideál krásy, ale zejména jako uznávaná herečka.
Tuto pozici stvrdila o dva roky později v druhém nejzásadnějším filmu své kariéry, muzikálu Chicago. Herečka naplno využila své muzikální i taneční zkušenosti, zkombinovala je se svým nadáním a neodolatelným šarmem a oscarová role zpěvačky Velmy Kelly byla na světě. Catherine se v manýrismu své postavy inspirovala herečkou Louise Brooks a doplnila ji sebevědomým výkonem a neskutečnou osobností. Následovaly ovace kritiků i diváků i zatím jediný Oscar, který jí předal její starý známý Sean Connery. „Skot předává Oscara Velšance, nemůžu tomu uvěřit,“ řekla ve své památné děkovné řeči.
Chicago
Herečka šla v té době z role do role, zahrála si u Spielberga (Terminál), v druhých Dannyho parťácích či u bratrů Coenů (Nesnesitelná krutost). V roce 2005 pak následoval návrat k milovanému Zorrovi. Zdálo se, že pozici v první hollywoodské lize má na dlouhá léta zaručenou. Jenže po úspěchu romantiky Koření života razantně zvolnila na tempu a v následujících pěti letech z kin prakticky zmizela, hlavní roli si odbyla pouze v nevalně přijaté romanťárně Sexy 40.

Zdraví má přednost

Hlavní pro ni totiž začala být rodina a také její vlastní zdraví. Byla jí totiž diagnostikována bipolární porucha, herečka se tudíž rozhodla zpomalit a věnovala se spíše divadlu. V roce 2010 se navíc u Douglase objevila rakovina jazyka a herečka si prošla psychicky nejnáročnějším obdobím svého života, které si vyžádalo šrámy i na zdánlivě idylickém manželství. Herec se sice vyléčil, jeho manželka ovšem na následky stresu a vytížení začala trpět depresemi a v letech 2011 a 2013 kvůli psychickým problémům vyhledala lékařskou pomoc. Vzhledem k převládajícímu stresu a problémům žili Douglas a Jones nějaký čas odděleně, po následném návratu ovšem oznámili, že je jejich vztah silnější než kdy dřív.
Wednesday
Wednesday
Wednesday
Chicago
Chicago
Herečka se začala v roce 2013 pomalu vracet před kameru, žádný z jejích snímků ovšem komerčně neuspěl a sama se po premiéře snímku Red 2 přiznala, že jí dlouhodobé odloučení od rodiny kvůli natáčení nevyhovuje a příliš nenaplňuje. Svůj zatím poslední celovečerní film tedy natočila v roce 2016 a zatím to nevypadá, že by tuto pauzu chtěla přerušit. Z uznávané a respektované herečky se stala paní svého času, pro níž je rodina na prvním místě a o herecké uznání již zřejmě tolik nestojí.
V posledních letech se jí ho dostává alespoň v seriálové tvorbě. Kritické ovace slyšela po minisérii Zlá krev, diváckou popularitu vzkřísila díky roli Morticie Addams v seriálovém hitu Wednesday. I když tedy již nepatří mezi nejzářivější hvězdy stříbrného plátna a herectví není již její hlavní prioritou, stále zůstává jednou z nejzásadnějších hereček přelomu tisíciletí, u níž navíc nikdy nevíme, zda nás opět nepřekvapí nečekaným hereckým comebackem.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline, Variety, The Daily Telegraph, Wikipedia