Z jaké planety pochází Obi-Wan Kenobi? Odpověď George Lucase ukazuje šílenost celých Star Wars

Z jaké planety pochází Obi-Wan Kenobi? Odpověď George Lucase ukazuje šílenost celých Star Wars
Obi-Wan Kenobi | Lucasfilm Ltd.
Než Disney v roce 2012 koupil celou značku Hvězdných válek a začal ji všelijak obohacovat a překrucovat, měli fanoušci jasno – cokoli řekne George Lucas, je považováno téměř za slovo Boží. To platí nejen pro tehdy šestici filmů a další oficiálně vydané materiály napříč různými médii, nýbrž i pro rozhovory, ačkoli jsou občas vedené ve velmi odlehčeném duchu.
George Lucas
George Lucas

Režisér

8.1
To se stalo i v roce 2010, kdy Lucasfilm pořádal akci nazvanou Star Wars Celebration V. Diskuzních panelů a přidružených akcí se ve floridském Orlandu zúčastnil i sám Lucas, jenž podstoupil rozhovor s moderátorem a komikem Jonem Stewartem. Právě tam padla i otázka, z jaké planety Obi-Wan vlastně pochází. Lucas si zřejmě nemohl vzpomenout, že dle jím samým posvěceného kánonu se mistr Kenobi narodil na Coruscantu, a tak zažertoval, že domovinou mistra Jedi je planeta jménem Stewjon.
Publikum vtípek na adresu moderátora pochopilo a zdálo by se, že tím bude celá záležitost uzavřena. Avšak vzhledem k tomu, že Kenobiho rodiště bylo v dřívějších textech spíše zamlčováno a tajemně obcházeno, rozliční online kronikáři světa Star Wars se toho okamžitě chytnuli – vždyť ani nemohli jinak, když to řekl sám George Lucas!
Ačkoli tedy publikace z roku 2010 uvedla zmíněný Coruscant, Stewjon se stal obratem součástí tzv. G-kánonu, tedy nevyvratitelných pravd, co pocházejí přímo od samotného božského George. Vzápětí se Stewjon objevil na sběratelských kartičkách, různých knihách či online materiálech ke třetí sérii uznávaného animovaného seriálu Klonové války. Stewjon byl na světě.
Star Wars: Pomsta Sithů
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne
prvni-dojmy-obi-wan-kenobi-1
Ewan McGregor
Ewan McGregor
Za zmínku stojí i podobný, o tři roky starší incident. Lucase tehdy v rámci svého pořadu zpovídal komik Conan O’Brien a humorná konverzace vedla k tomu, že Lucas pojmenoval jednoho z imperiálních důstojníků v Nové naději (kterého Darth Vader během hádky začne škrtit pomocí Síly) Conan Antonio Motti. O’Brien tehdy napsal na blog televizní stanice NBC následující: „Víte, Lucas je svrchovaným stvořitelem vesmíru Hvězdných válek, a tak když něco řekne, stane se to skutečností.“ A měl pravdu. Na gigantické online encyklopedii pojednávající o světě Star Wars (a pojmenované příznačně Wookieepedia) si tudíž můžete o postavě Conana Antonia Mottiho i planetě Stewjon přečíst vše podstatné.
Všechny epizody Hvězdných válek naleznete na platformě Disney+ a podívat se můžete také na náš žebříček nejlepších sci-fi filmů.
Zdroje: ScreenRant, NBC, Wookieepedia