Tohle jsou nejlepší filmy o amerických prezidentech. O Nixonovi a Kennedym se točí hodně, ale co Clinton?

Tohle jsou nejlepší filmy o amerických prezidentech. O Nixonovi a Kennedym se točí hodně, ale co Clinton?
Air Force One | Columbia/Sony

Richard Nixon

Jen těžko bychom ve 20. století hledali nenáviděnějšího a pro morální rozklad zámořské společnosti zásadnějšího prezidenta nežli Richarda Nixona. Celý jeho život zmapoval Oliver Stone v jednoduše pojmenovaném snímku Nixon (1995), kde si problematickou hlavu státu zahrál Anthony Hopkins. Ačkoli nejde dokonce ani o nejlepší Stoneův „prezidentský“ film, díky více než tříhodinové stopáži se jedná zřejmě o nejkomplexnější pohled na tuto historickou postavu.
prekvapi-vas-kolik-vyjimecnych-roli-tom-hanks-za-svou-karieru-odmitl-2
Nixon | Buena Vista International
Už v roce 1976, tedy pouhých pár let od aféry Watergate, o tomto traumatickém momentu moderních amerických dějin vznikl etalon novinářských dramat. Všichni prezidentovi muži dodnes baví i napínají a zprostředkovávají zážitek z této události, jež jednoznačně definovala Nixonův odkaz. Na ten se naráží i ve špičkové dialogovce Duel Frost/Nixon (2008), zachycující sérii vypjatých rozhovorů z roku 1977 mezi tehdy již bývalým prezidentem a novinářem Davidem Frostem, což mělo vést k Nixonově společenské rehabilitaci.

John Fitzgerald Kennedy

Pokud je Nixon nejnenáviděnějším, musí být Kennedy tím nejtragičtějším – vždyť šlo o jednoho ze čtyř amerických prezidentů, který byl během výkonu úřadu zavražděn. Okolnosti jeho úmrtí detailně prozkoumal (kdo jiný než) Oliver Stone v opět tříhodinovém, leč velmi svižném a strhujícím dramatu JFK (1991), v němž Kevin Costner coby státní návladní přichází na kloub rozsáhlému spiknutí kolem prezidentského atentátu. Ačkoli o Stoneově poctivosti vůči historickým faktům lze pochybovat, o jeho vypravěčských schopnostech nikoli, díky čemuž vznikl možná nejsilnější film o amerických prezidentech.
Kevin Costner
JFK | Warner Bros.
Bezprostředním odkazem Kennedyho se zabývá i hloubavé drama Jackie (2016), v němž Natalie Portman jakožto Jackie Kennedy bloudí krátce po atentátu Bílým domem a snaží se nepředstavitelnou událost vstřebat. Z jiného úhlu pohledu se děním po vraždě zabývá i nepříliš úspěšný snímek LBJ (2016), v němž musí Kennedyho viceprezident Lyndon Johnson s tváří Woodyho Harrelsona nečekaně nastoupit do úřadu. Zato živého Kennedyho zachycuje politický thriller Třináct dní (2000), monitorující situaci kolem Kubánské krize z roku 1962.

Romantici i akční hrdinové

Pokud ale dáváte přednost něčemu jinému nežli dramatickým rekonstrukcím složitých politických událostí, možná nepohrdnete pár tipy na snímky o fiktivních amerických prezidentech, kteří se během výkonu úřadu oddávají i mnoha jiným činnostem nežli dohlížení na nejmocnější národ světa.
Ryan Gosling
Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, George Clooney
Air Force One
Dr. Divnoláska
Dr. Divnoláska
Platí to třeba pro Michaela Douglase, který se v romantické komedii Americký prezident (1995) zamiluje do ekoložky, Kevina Klinea jakožto Davea (1993), prezidentova dvojníka, co musí v komediálním snímku převzít jeho povinnosti, Johna Travoltu v úloze jižanského guvernéra, co se v satiře Barvy moci (1998) snaží uspět v prezidentských volbách, anebo samozřejmě i Harrisona Forda, jehož hlava státu se v zábavné zběsilosti Air Force One (1997) stává akčním hrdinou. Jistě není náhodou, že tyto zpravidla odlehčenější snímky vznikaly hlavně v 90. letech, tedy po konci studené války a za vlády poněkud uvolněného Billa Clintona.
A zapomenout bychom neměli ani na dvojici tematicky podobných a téměř souběžně premiérovaných varování ohledně rizik jaderné války – tedy satiricky laděného Dr. Divnolásku aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964) a o poznání temnější thriller Selhání vyloučeno (1964). Nezbývá než doufat, že současné prezidentské bitvy budou mít o poznání méně zásadní konotace – a čekání na výsledek si zatím můžete zpříjemnit některým z našich tipů.
Lincoln
Lincoln | Twentieth Century Fox
V nich by šlo jistě pokračovat ještě dlouho – vždyť za zmínku stojí třeba Lincoln (2012) s dalším ohromujícím výkonem Daniela Day-Lewise, Clooneyho satira Den zrady (2011), transformace Christiana Balea do Dicka Cheneyho v biografii Vice (2018) či neprávem zapadlé soudní drama Young Mr. Lincoln (1939) od Johna Forda s mladým Henrym Fondou jakožto       prezidentem sjednotitelem.
V profilech jednotlivých snímků najdete i konkrétní streamovací platformy, na nichž si můžete tituly přehrát. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších historických filmů.
Zdroje: Kinobox, Wikipedia