Prezident Donutil pod palbou. Vzniká třídílný thriller inspirovaný atentáty na světové politiky

Prezident Donutil pod palbou. Vzniká třídílný thriller inspirovaný atentáty na světové politiky
Miroslav Donutil – Strážmistr Topinka | Česká televize
„Po útoku na prezidenta České republiky (Miroslav Donutil) se investigativní novinář Martin Braun (Jan Révai) spojí s mladou inline pátračkou Juliou (Eliza Rycembel), aby odhalili, co a proč se přesně stalo,“ hlásá synopse v rámci oficiální tiskové zprávy. „Během pátrání se zapletou do nebezpečné hry tajných služeb, mezinárodní politiky a sil, které jsou z různých důvodů odhodlány utajit pravdu. Při cestě k jejímu nalezení umírají lidé a jedinou nadějí pro Juliu s Martinem, aby neskončili stejně, je včas odhalit, co se stalo.“
Moloch
Moloch
AI
63%
Mezinárodní ambice tryskají z námětu, který dle scenáristy Štefana Titka (Dáma a král, Odznak Vysočina) „akcentuje smutné kauzy posledních měsíců, útoky na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa nebo pokus o atentát na premiéra Slovenské republiky Roberta Fica.“ Fiktivním příběhem tvůrci chtějí „dát podobným událostem hlubší společenský a morální kontext“ a současně zachovat formu napínavého thrilleru s překvapivými zvraty.
Apel produkce pod hlavičkou prestižní zahraniční služby navyšuje i herecké obsazení. Donutil je stálicí porevoluční filmové i televizní scény, padesátiletý Jan Révai se objevil v řadě navštěvovaných tuzemských filmů včetně Rebelů a Extraktorů, pamatovat si jej můžeme i ze seriálů jako Rapl, Volha nebo První republika. Dvaatřicetiletá polská rodačka Eliza Rycembel nejvíc zaujala v dramatu Corpus Christi nominovaném na Oscara.
Corpus Christi
Corpus Christi
Jan Révai
Jan Révai
Miroslav Donutil
Natáčení odstartovalo 22. července v České republice a do konce října vystřídá ještě slovenské a ukrajinské lokace. Lukáše Hanuláka těší, že „díky společnosti CANAL+ máme příležitost vyprávět moderní politický thriller a nabídnout divákům žánr, jaký se u nás běžně netočí.“ Zmínil rovněž, že Moloch jako vůbec první projekt ve střední Evropě dosáhl na podporu Eurimages z nově vzniklého programu pro seriálové koprodukce. „S touto sérií přinášíme divákům zcela aktuální a inovativní obsah ve standardech společnosti CANAL+,“ ubezpečuje ještě producentka společnosti Lada Dobrkovská.
Moloch se tak profiluje jako ryze seriózní mezinárodní projekt okleštěný od tradičních lokálních příměsí, jež charakterizují většinu televizních žánrových produkcí včetně sci-fi To se vysvětlí, soudruzi! nebo tuzemských detektivek České televize. Je sympatické, že české původní pořady dostávají podobné zázemí a příležitosti.
Podívejte se také na náš žebříček nejlepších seriálů, jež jsou na platformě CANAL+ k vidění.
Zdroj: CANAL+ Group