Jediný muž vyhrál olympijské zlato i Oscara. Akademici ho nepřijali do svých řad kvůli skandálu

Jediný muž vyhrál olympijské zlato i Oscara. Akademici ho nepřijali do svých řad kvůli skandálu
Kobe Bryant | Getty Images
Americký profesionální basketbalista Kobe Bryant, narozený roku 1978, strávil celou svou dvacetiletou sportovní kariéru v týmu Los Angeles Lakers, kde nejčastěji zastával pozici střílejícího rozehrávače, a vybudoval si pověst jednoho z nejlepších hráčů světa. Též byl součástí americké reprezentace, v jejímž dresu si dvakrát připsal olympijské zlato, a sice v letech 2008 a 2012.
Dear Basketball
Dear Basketball
76%
Bryant měl ale také poetickou duši a jeho autobiografická báseň posloužila v roce 2017 režiséru Glenu Keanemu jako scénář k šestiminutovému krátkometrážnímu animáku Dear Basketball (tedy Milovaný basketbale), který následující rok vyhrál Oscara. Kategorie krátkometrážních filmů historicky slouží k vyjádření solidarity s důležitými tématy, často ho vyhrávají snímky z různých konfliktních zón nebo věnujících se složitým společenským otázkám. Rozhodně tedy není typické, aby vyhrála óda na sport.
Kobe Bryant
Kobe Bryant | Christian Petersen / Getty Images
Vítězství Oscara tradičně znamená automatické včlenění do Akademie filmového umění a věd, Bryant měl ale smůlu. Podle nových pravidel bylo jeho členství odmítnuto na základě jeho zatčení v roce 2003 za sexuální napadení devatenáctileté dívky (jemu bylo tehdy dvacet pět). Případ nedošel až k soudu, oběť totiž odmítla vypovídat na policii a s tehdy stoupající hvězdou se vyrovnala mimosoudně, čímž legální důsledky pro Bryanta skončily. Pro Akademii to ale bylo dost na to, aby mu zabouchla dveře před nosem.
Ochranná ruka, jež je ve Spojených státech držena nad profesionálními sportovci v případě drogových, alkoholových a právě sexuálních transgresí, je téma samo pro sebe. Fráze „Nemůžeme přece sebrat tomu nadějnému mladému muži nejlepší léta jeho života kvůli jedné chybě“, pronášená benevolentními soudci, se stala tak notorickou, že ji feministická režisérka Emerald Fennell parodovala titulem své černé komedie o sexuálním násilí Nadějná mladá žena. Samozřejmě, že odpustky nejsou vystavovány mladým násilníkům proto, že by se někdo staral o jejich sebenaplnění, ale protože do nich příliš mnoho subjektů investovalo příliš mnoho peněz.
Dear Basketball
Dear Basketball
Dear Basketball
Dear Basketball
Dear Basketball
Jak tomu bylo v případě Bryanta, který se veřejně omluvil a přiznal pochybení, ovšem trval na tom, že jeho styk s dívkou byl konsenzuální, se už nedozvíme. Víme jen, že s výjimkou odmítnutí členství ve filmové Akademii, které by v jeho případě bylo pouze symbolické, nenesl žádné kariérní následky. Tragédie ho však dostihla v roce 2020, kdy zemřel při letecké nehodě i se svou třináctiletou dcerou. Bylo mu 41 let.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných filmů podle databáze Kinobox.
Zdroj: Wikipedia