Seriál M*A*S*H v oblíbené epizodě představil budoucího hvězdného režiséra. Poznali byste ho?

Seriál M*A*S*H v oblíbené epizodě představil budoucího hvězdného režiséra. Poznali byste ho?
M*A*S*H | CBS
To je případ třeba 17. dílu první série s názvem Někdy kulku uslyšíš (Sometimes You Hear the Bullet). Díl je pojmenován podle rčení, že vojáci obvykle slyší střelu těsně předtím, než je zasáhne. Hawkeyeův starý kamarád Tommy (James T. Callahan) na toto téma píše knihu a nesmyslný mýtus se snaží vyvrátit. Trudné hovory Tommyho, Hawkeye a Trappera Johna (nepřekvapivě) skončí tím, že se všichni tři opijí, a cizinec posléze odjíždí.
M*A*S*H
M*A*S*H
  • Prima Plus
  • Disney+
85%
Krátce poté se pozornost přesune ke dvacetiletému mariňákovi Wendellu Petersonovi, z něhož se však po pár rozhovorech vyklube teprve patnáctiletý mladík jménem Walter. Ten se rozhodl vzít na sebe identitu svého bratra, aby v boji získal prestižní metály a okouzlil tak svou vysněnou dívku.
Poté se u jednotky 4077 opět zjeví Tommy, tentokrát však v roli postřeleného. Překvapeně Hawkeyeovi řekne, že střelu, jež ho trefila, skutečně slyšel. Krátce poté však během operace zemře a jde tak o prvního pacienta, jehož se doktorům v seriálu nepodaří zachránit. Hawkeye (Alan Alda) nechce vidět další zmařený život, a tak nahlásí Walterovu skutečnou identitu, aby byl mladík poslán domů. Ten jej za to nenávidí, dvojice se však usmíří poté, co Hawkeye Walterovi daruje ceněné Purpurové srdce, které předtím získal Frank za zranění v poli (ačkoli reálně si vyhodil záda během tance s Houlihanovou).
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
Tato epizoda se dočkala velmi vřelého přijetí a její autor Carl Kleinschmitt byl dokonce nominován na cenu scenáristického cechu. Hned několik rozehraných linií se totiž ke konci smysluplně propojí, aby v klasickém duchu tohoto seriálu nabídly publiku směs černého humoru a dojemného poselství.
Navíc se jednalo o jednu z nejvýraznějších epizod rané fáze seriálu, kdy se kladl důraz především na situační humor a absurdní momenty – skutečně dramatické a hrůzy války zhmotňující díly totiž přicházely až v pozdějších sériích. Sám představitel Franka Larry Linville epizodu označil za to nejlepší, co může M*A*S*H nabídnout a skutečně, v první sérii mnoho silnějších protiválečných momentů nenajdeme.
Mladý Ron Howard v seriálu M*A*S*H
Mladý Ron Howard v seriálu M*A*S*H | CBS
A konečně je třeba zmínit i jméno mladičkého herce, jenž ztvárnil Waltera. Nebyl jím totiž nikdo jiný než Ron Howard, dětská seriálová hvězda, tehdy známá hlavně ze sitcomu The Andy Griffith Show. Howard se však později přeorientoval na režii a většinu jeho hitů nejspíše znáte. Patří mezi ně třeba Čistá duše, Rivalové, Apollo 13, Duel Frost/Nixon, Třináct životů, Těžká váha, Šifra mistra Leonarda a mnoho dalších. V době první řady seriálu M*A*S*H bylo Howardovi sotva 18 let a o jeho talentu nemohlo být pochyb; ačkoli jen málokdo mohl čekat, že z mladistvého zrzavého chlapce se vyklube jeden z největších hollywoodských hitmakerů.
Pokud si chcete tuto nebo jiné epizody seriálu M*A*S*H připomenout, můžete tak učinit na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších seriálů nacházejících se na této streamovací službě.
Zdroje: Collider, Wikipedia, Disney+