Nejhorší epizoda seriálu M*A*S*H dle Alana Aldy málem způsobila konec seriálu hned po první řadě

Nejhorší epizoda seriálu M*A*S*H dle Alana Aldy málem způsobila konec seriálu hned po první řadě
M*A*S*H – Major Fred C. Dobbs | CBS Television
Alda byl součástí seriálu od první až do poslední epizody, která se v jeho režii odvysílala 28. února 1983. Jakožto prostořeký Hawkeye si vybudoval vůdčí kreativní postavení a v součtu režíroval přes třicet dílů. Nejlépe tudíž rozumí tomu, jak M*A*S*H v průběhu let s publikem komunikoval a jak se měnily jeho tematické i žánrové preference.
M*A*S*H
M*A*S*H
  • Prima Plus
  • Disney+
85%
První testovací sezóna ještě neobrousila třecí plochu mezi komedií a tragédií, již seriál přejal zejména po šokující smrti Henryho Blakea ve třetí sérii. Tento moment lze považovat za klíčový nejen v příbězích lékařského praporu operujícího v korejské válce, nýbrž i v televizních dějinách obecně – žádný významný pořad do té doby takto neodklidil některou z důležitých hlavních postav. M*A*S*H se stal pilířem americké televize poté, co během úvodní řady hledal svůj preferovaný výraz v některých příliš ztřeštěných zápletkách.
To se projevilo zejména v Majoru Fredu C. Dobbsovi, tedy epizodě, již Alda roku 2005 pro CNN označil za slabé místo jinak neselhávajícího seriálu. Frank Burns (Larry Linville) v ní ztratí trpělivost s výstřelky Hawkeye a Trappera (Wayne Rogers) a vyžádá si přeložení k jinému oddílu. Totéž následně požaduje i Frankova přítelkyně Margaret (Loretta Swit) a nezbedná dvojice si uvědomí, že takový scénář by jim přinesl leda víc pracovních povinností. Spřádají tak plány, jež mají Franka s Margaret od plánovaného transferu odradit. Jedním z nich je také lest se zlatým dolem poblíž tábora, přičemž v závěru epizody se Hawkeye s Trapperem projíždí v pozlaceném jeepu.
M*A*S*H
M*A*S*H
M*A*S*H
V
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS
„Existuje pár dílů, u nichž bychom si všichni přáli, abychom je nenatočili. Jejich myšlenka totiž prostě nefungovala. Ten se zlatým jeepem byl opravdu slabota,“ ohlížel se Alda za epizodou, jejíž název odkazoval k postavě Humphreyho Bogarta v dobrodružné klasice Poklad na Sierra Madre. Fred C. Dobbs v ní rovněž podlehne vlastní chamtivosti a snům o zlaté žíle. V Majoru Fredu C. Dobbsovi však tento zvrat vyznívá poněkud křečovitě a kajícné snahy Hawkeye s Trapperem o zvrácení transferu protiřečí jejich bouřlivému oslavování, když Frankova odchodu nejprve docílí.
Chyby ze seriálu M*A*S*H, které vám unikly.
Jeden méně povedený příběh samozřejmě nemohl za to, že M*A*S*H po první sezóně málem odpískali. Produkce naštěstí dala na neobvykle vysoká divácká čísla z opětovných vysílání a traduje se, že manželka tehdejší hlavy CBS Williama Paleyho si seriál ihned zamilovala. Jinak to ale nebyla láska na první dobrou, i kvůli pár epizodám z ranku Majora Dobbse. Její koncept si přitom údajně vynutilo vedení stanice, nikdo z obsazení z něj neměl velkou radost. Zpětně se ale jedná o malou (pozlacenou) kaňku na fenomenálním kulturním odkazu a rozhodně nejde říct, že i daný díl by se zcela obešel bez kvalitního humoru a světlejších momentů.
Všechny epizody seriálu můžete zhlédnout na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších seriálů, jež jsou na této platformě k vidění.
Zdroje: ScreenRant, CNN