Casting na seriálového Harryho Pottera začíná. Tvůrci shánějí inkluzivní a rozmanité obsazení

Casting na seriálového Harryho Pottera začíná. Tvůrci shánějí inkluzivní a rozmanité obsazení
Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
„Jsme naklonění inkluzivnímu a rozmanitému obsazení,“ stojí v textu informujícím o průběhu castingu. „Pro každou roli prosím předkládejte kvalifikované herce bez ohledu na etnický původ, pohlaví, zdravotní postižení, rasu, sexuální orientaci, genderovou identitu nebo jakýkoli jiný důvod chráněný zákonem, pokud není uvedeno jinak.“
Podmínkou je především věk, uchazečům musí být příští duben mezi devíti a jedenácti lety. Harrymu Potterovi, jehož si v miliardové filmové franšíze z let 2001 až 2011 zahrál Daniel Radcliffe, i všem ostatním bradavickým premiantům je ve světě J.K. Rowling jedenáct let. Natáčet se podle všeho opět bude celou dekádu, seriálový formát ostatně přeje roztažení knižního syžetu do rozsahu, jakému přibližně dvouapůlhodinové filmy nemohly konkurovat, přestože jich nakonec vzniklo osm.
Uchazeči nyní musí do konce října zaslat dvě krátká videa, jež tvůrci z různých úhlů posoudí. „Připravte si prosím krátkou báseň nebo příběh dle vašeho výběru. Může to být z vaší oblíbené knihy, báseň, kterou máte rádi, monolog z divadelní hry, nebo něco, co jste sami vytvořili. Prosím, nic z ‚Harryho Pottera‘. Použijte svůj vlastní přízvuk. Maximálně 30 sekund!,“ popisuje výzva ke castingu. Druhým formátem je „krátké video, ve kterém nám řeknete něco o sobě, včetně data narození, výšky a místa, kde žijete. Dále popište jakéhokoli člena rodiny, přítele nebo domácího mazlíčka, ke kterému máte zvláštní vztah. Použijte svůj vlastní přízvuk. Maximálně jedna minuta.“
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Harry Potter a Princ dvojí krve
Harry Potter a Kámen mudrců
Boj o moc
Na mušce
Produkci má pod palcem showrunnerka Francesca Gardiner, jejíž podpis ční pod úspěšnými seriály Boj o moc, Jeho temné esence a Na mušce. Produkovat a také režírovat několik epizod bude Mark Mylod, tvůrce celovečerní hororové satiry Menu a režisér se zkušenostmi z Boje o moc, Hry o trůny či Hříšníků.
Datum premiéry ještě neznáme, šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav nicméně v únoru vytyčil uvedení první řady, tedy Kamene mudrců, na rok 2026. Lze předpokládat enormní divácký zájem, přestože vidina tak brzké předělávky, navíc v kreativní éře mnohými zatracované pro její woke aspekty, jde tolika lidem proti srsti.
Na projektu se podílí také Rowling, již půl světa osočuje z transfobie. Ta druhá ovšem stále propadá potterovskému knižnímu světu, který je na úrovni worldbuildingu tak bujarý, že mu seriálový formát opravdu nemusí škodit. Chystaný remake nedávno kvitovala například filmová představitelka Ginny Weasley Bonnie Wright, podle níž se právě Harryho láska v seriálu může dočkat lepšího prokreslení.
Jste rádi, že televizní Harry Potter vzniká?
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených seriálů na službě Max podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Variety, ComingSoon