Nejšílenější role Daniela Radcliffa: Harry Potter byl multifunkční mrtvolou i bizarním zpěvákem

Nejšílenější role Daniela Radcliffa: Harry Potter byl multifunkční mrtvolou i bizarním zpěvákem
Zabiják proti své vůli | Saban Films

Rohy (2013)

Rohy
Rohy
  • Voyo
  • Prima Plus
  • SledovaniTV
68%
Kouzelnickému světu J. K. Rowling dal Radcliffe vale hororem Žena v černém a příslib temné žánrové podívané nesla také následná spolupráce s režisérem Alexandrem Ajou, jenž se do povědomí zapsal krváky Noc s nabroušenou břitvou aHory mají oči. Natočil ovšem také bláznivou parodii Piraňa 3D a svou rebelskou tvůrčí šňůru protáhl do šíleného mišmaše Rohy, v němž Harrymu Potterovi z hlavy vyraší čertovské výčnělky. Protagonistovi zavraždí krásnou manželku a stává se hlavním podezřelým, záhadně narostlé rohy jej přitom obdaří zvláštními schopnostmi a rozjíždí se divoká satira biblických motivů, která popírá všechna očekávaná klišé.
Největší filmový hrdina nultých let prochází stále divočejší transformací, jíž do světa přímo křičí úmysl zbavit se hůlky s perem Fénixe a přijmout zakrvavené vidle, jimiž vykonává romantickou, černohumornou spravedlnost. Rohy se nedočkaly univerzálního přijetí, ale hercovu živelnou energii ocenili i největší skeptici. Po letech v zajetí miliardové série se zrodila houževnatá herecká osobnost, která dodnes nepřestává překvapovat.
Rohy (2013)
Rohy (2013) | RADiUS-TWC

Švýcarák (2016)

Švýcarák
Švýcarák
66%
Režiséři Daniel Kwan a Daniel Scheinert, zkráceně Daniels, jsou dnes oscarovými autory filmu Všechno, všude, najednou. A pokud se správně domníváte, že se jedná o nejujetější akademický počin historie, pak svérázné kořeny tvůrčího dua můžete snadno vystopovat k celovečernímu debutu Švýcarák. Nezávislí filmaři vzali zavděk distribuční záštitou tehdy začínajícího studia A24, které se proslavilo jako domov řádně nekomerčních projektů s uměleckým podhoubím a skvělými áčkovými herci. Nabídli přitom hodně rázovitý příběh trosečníka (Paul Dano), jenž na pláži nalezne vyvrženou mrtvolu (Radcliffe), kterou promění ve svého nejlepšího přítele a neocenitelného multifunkčního pomocníka v otázce přežití.
Skrz na skrz originální počin staví na hlavu principy survival dobrodružství, jež směle kombinuje s prvky rodinné vztahovky a bizarní komedie, která nezapomenutelně využívá například plynatost a další tělesné projevy asociované s různými stupni nechutnosti. Radcliffe sice hraje mrtvého, ale listuje celkem bohatým rejstříkem vtipných grimas a zvládá oživit toho nejzvláštnějšího sympaťáka kinematografie. Jeho a Wilsona by na opuštěném ostrově chtěl určitě každý, když už ne přímo Brooke Shields. Švýcarák je také díky němu a Danovi novodobou nezávislou klasikou, na níž A24 vystavělo svůj konstantní úspěch.
Švýcarák
Švýcarák | A24

Ztracen v džungli (2017)

Ztracen v džungli
Ztracen v džungli
  • Google Play
  • SledovaniTV
  • iTunes
68%
O rok později bradavický absolvent vyměnil stylizované hříčky za naturalisticky špinavé survival drama, v němž naopak dělal vše proto, aby se v mrtvolu uprostřed ničeho neproměnil. Australský extremista v oblasti true crime motivů Greg McLean, jenž svůj rodný kontinent vykreslil jako vidlácké peklo na zemi v hororové sérii Wolf Creek, převedl osvědčený slogan „sem lidé nepatří“ do amazonského pralesa. Radcliffe se coby vitální dobrodruh a muž zocelený vojenskou službou oddělí od své skupiny v místech, kde drsnou přírodu zkrotí snad jen zapomenuté domorodé kmeny, a návrat do civilizace jej protáhne roztodivnými šlamastikami.
Divoké peřeje jsou malou ochutnávkou před blouděním neprostupnou říší exotické fauny a flóry, kde se osamělý trosečník vydá ze všech sil. Příběh podle skutečných událostí nemá úplně nosnou charakterizaci postav, ale právě fyzičností a až hororovým provedením dokáže strhnout, čemuž napomáhá i Radcliffův odevzdaný „špinavý“ výkon z ranku DiCapriova Revenanta. Jeho manýry tu nejsou přestřeleně zábavné, ale adekvátní k bezvýchodné děsivé situaci. Kvalitních survival thrillerů moc nevzniká a Ztracen v džungli jim určitě nedělá ostudu.
Daniel Radcliffe
Ztracen v džungli | Umbrella Entertainment

Nebe s.r.o. (2019)

Nebe s.r.o.
Nebe s.r.o.
  • Max
73%
Bůh (Steve Buscemi), jenž šéfuje kancelářím Heaven s.r.o., se zčistajasna rozhodne zničit Zemi. Kdo by také stál o dohlížení na záležitosti těch ztracených duší, které se jedna do druhé už ani neumí opravdově zamilovat? Dva andělé z oddělení Zpracování lidských modliteb a přání se mu však odhodlají prokázat opak a přivést všemohoucího k božskému prozření, že láska existuje a Země si zaslouží dostat šanci.
Rozpustilý britský pořad od TBS se opírá o novátorskou premisu a skvělé herce, z nichž pochopitelně nejvíc pozornosti směřuje za Buscemim a Radcliffem, jenž se ujal role neprůbojného anděla Ezekiela Browna. Tedy aspoň v první sérií, protože příběhy a postavy následných řad byly ještě šílenější. Snaživý herec toho využil k zábavné charakterní proměně, v průběhu všech čtyř sérií a sedmatřiceti epizod střídá nejrůznější polohy, či extravagantní kostýmy, a to v odlišných historických epochách. Některé výstupy z něj přitom bezesporu dělají přehlíženého outsidera Emmy či Zlatých glóbů. Pro finále závěrečné řady se herec spojovaný s kouzelnickou hůlkou a trochu nerdovskou image vysekal v posilovně a lidé si jej dokonce začali projektovat do budoucího Wolverina. To Radcliffe sice odmítl, ale vypracovaným tělem si otevřel zase další netušené možnosti.
Nebe s.r.o.
Nebe s.r.o. | Turner Broadcasting System (TBS)

Zabiják proti své vůli (2019)

Zabiják proti své vůli
Zabiják proti své vůli
  • Voyo
  • Prima Plus
  • Google Play
  • +2
66%
Rok 2019 patřil Avengers a jejich definitivnímu vzdoru Thanosovi, avšak v měřítkách akční komedie byste těžko nalezli rozkošnější námět než ten, jemuž se s vervou sobě vlastní upsal čerstvý třicátník Radcliffe. V Zabijáku proti své vůli ztvárňuje softwarového geeka Milese, jenž ve volnu rád popichuje uživatele sociálních sítí a v provokacích nachází útěchu nad ztrátou přítelkyně. Ve stále nebezpečnějším online světě se ale střetne s organizací Skizm, která ilegálně pořádá turnaje na život a na smrt, do nichž zapřahuje nechtěné odpadlíky. Posléze se probouzí se střelnými zbraněmi přimontovanými k oběma rukám a v jednom takovém fatálním zápase čelí protřelé vražedkyni Nyx (Samara Weaving).
Snímek Jasona Leia Howdena, jenž se užšímu okruhu publika představil svéhlavým debutem Smrtgasmus, je opravdu tím, za co se v praštěné synopsi vydává. Miláček jedné generace fantaskních fandů v tygřích papučích mává ve vzduchu s kvéry, jež zkrátka nemůže odhodit, a vyplašeně uniká smrti před daleko zapálenější a krvelačnější oponentkou. Průměrně hodnocené béčko skoro nikdo neviděl a po režisérovi se slehla zem, ale v rámci komerčnějších titulů zacílených na kultovní pověst se snímek v posledních letech vyjímá. A Radcliffe si v téhle nepřiměřeně ztřeštěné společnosti viditelně užívá každou minutu.
Zabiják proti své vůli
Zabiják proti své vůli
Zabiják proti své vůli
Zabiják proti své vůli
Zabiják proti své vůli

Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Weird: The Al Yankovic Story
Weird: The Al Yankovic Story
67%
Už zřejmě chápete, že nikdo jiný se před pár lety nemohl chopit biografické role fantoma zámořské popkultury Weird Ala‘ Yankovice, jenž se v 80. letech proslavil parodování hudebních hitů i některých akčňáků v čele s Rambem. Extravagantní hvězda komedie Jak se dělá televize si pro svůj životopis napsala scénář ve spolupráci s režisérem Ericem Appelem a výsledkem je neurvalý fiktivní kaleidoskop nenapodobitelné zábavní kariéry, již perfektním komickým výkonem přiživuje také nové výzvy hledající Radcliffe.
Apel filmu se bohužel nevymanil z amerického rybníčku, kde Yankovice zná mnohem víc lidí, a po premiéře na streamovací službě Roku tahle komedie, která se celkem úspěšně snaží vystihnout náturu legendami opředeného protagonisty, tak trochu umírá v televizním vakuu. A to je minimálně pro fanoušky Radcliffa škoda, neboť se takto specifického předobrazu zhostil parádně a zasadil se o rozšíření zámořského fenoménu, který slouží jako názorný dobový komentář jedné přežité komické éry.
Weird: The Al Yankovic Story
Weird: The Al Yankovic Story | Roku
Prohlédněte si žebříček nejlepších herců dle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinoboxu