Čeští Bridgertonovi? Dcera národa láká v traileru na modernější verzi našich dějin

Čeští Bridgertonovi? Dcera národa láká v traileru na modernější verzi našich dějin
Dcera národa | Stanislav Honzík
Je to teprve rok, co Canal+ představil v České republice svou vlastní streamovací platformu a nutno říct, že tamní vedení opravdu nelení. Na rozdíl od většiny konkurence se totiž Canal+ aktivně vrhnul na natáčení tuzemských počinů, aktuálně tak připravuje politický thriller Moloch, v němž si Miroslav Donutil zahraje prezidenta. Už za necelý měsíc nám však platforma představí nadějný historický seriál Dcera národa, jenž možná tolik nepotěší historiky a fanoušky slavných spisovatelů, ale má potenciál nalákat k obrazovkám či monitorům příznivce moderních dobovek v čele s Bridgertonovými.
Dcera národa
Dcera národa
AI
68%
Seriál nás zavede do doby národního obrození ve druhé polovině 19. století a hlavní hrdinkou bude Zdeňka Havlíčková, dcera slavného českého spisovatele Karla Havlíčka Borovského. Té se po smrti tatínka ujmou ostatní čeští obrozenci, kteří ji chtějí vychovat dle svého přesvědčení a udělat z ní něžný symbol české kultury. Jenže Zdeňka chce žít po svém, vzpírá se konvencím, a nakonec se bezhlavě zamiluje do polského důstojníka rakouské armády. Z miláčka davů se tak rázem stane zrádkyně národa.
První trailer potvrzuje sliby o divočejším a současnějším hávu, díky čemuž by se měla Dcera národa od zbytku historické produkce u nás značně lišit. Havlíčková v podání Antonie Formanové se tedy už od první ukázky prezentuje jako správně přidrzlá a rebelující hrdinka moderního typu, která se bouří proti mužům řídícím její život, a k níž by si divačky mohly velmi rychle najít cestu. Spíš než zmiňovaný megahit od Netflixu však novinka svým tématem a stylem připomíná svižnou dobovku Dickinson vyprávějící o životě slavné básnířky, která se rozhodla vzepřít mužským rozkazům, svému údělu a vydat se za svým snem. Dcera národa jde evidentně stejnou cestou a postavení žen ve společnosti, dospívání tehdejší mladé generace a vzepření se představám o ideálním životě zde budou zásadními tématy.
Dcera národa: teaser trailer | Canal+
„Přestože se příběh Zdeňky Havlíčkové odehrál před 200 lety, obsahuje mnoho současných témat. V první řadě téma ženské emancipace, ale i příběh o umělém vytváření společenského ideálu, který je pak možné politicky využít. Dnes bychom řekli příběh o zneužití moci PR – a to je asi to, co mě na této minisérii zaujalo nejvíce,“ říká Jan Lekeš, kreativní producent České televize, která se na seriálu z pozice koproducenta také podílí.
Šestidílná minisérie vznikla pod záštitou produkční společnosti Barletta a natočili ji režisér loňského Úsvitu Matěj Chlupáček a Cristina Groșan (Běžná selhání). Kromě Formanové před kamerou uvidíme např. Jiřího Langmajera, Leoše Nohu, Jana Vlasáka či Vladimíra Javorského. Současnější háv pak titulu samozřejmě dodá také moderní soundtrack.
První upoutávka jistě zaujme nadějnou hrdinkou a podobnost se zahraničními vzory je na seriálu na první pohled viditelná, stejně jako fakt, že na dobových kulisách a kostýmech se zřejmě nešetřilo. Na druhou stranu, po vizuální stránce zatím nejde o nijak dravé dílo a ukázce chybí větší tah na branku. I přesto je šance, že by Dcera národa měla stát za diváckou pozornost, stále poměrně vysoká. První díl zveřejní Canal+ již 29. září.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Canal+