Stephen King vybral nejlepší seriál století. O genialitě jej přesvědčily už trenýrky hlavního hrdiny

Stephen King vybral nejlepší seriál století. O genialitě jej přesvědčily už trenýrky hlavního hrdiny
Stephen King | Warner Bros.
Neuvěřitelná drogová odysea umírajícího učitele chemie Waltera Whitea se často uvádí v seznamech vůbec nejlepších televizních počinů historie, kam dle mnohých spadá i seriálové pokračování Volejte Saulovi. King má pro hrdiny, jež vyhlídky na vlastní smrt zaženou do krajních mezí, samozřejmě slabost. V jedné povídce kupříkladu vyprávěl o muži umírajícím na rakovinu, jenž narazil na zázračnou a ozdravnou zlatou žílu – stačilo jen pravidelně posílat šeky a sledovat, jak si zubatá přichází pro ostatní.
Stephen King
Stephen King

Scenárista, Herec

6.9
Walter vezme prachbídné ekonomické vyhlídky do vlastních rukou, spojí se s bývalým studentem a řadovým dealerem Jessem (Aaron Paul) a díky svým znalostem rázem zbohatne na výrobě a prodeji amfetaminu. Zpočátku zábavná vzpoura systému, v níž antihrdinovi ve fantastickém Cranstonově podání upřímně fandíme, se zvrhne v drsnou a nečitelnou tragédii antických rozměrů se všehoschopným, do kouta zahnaným vyvrhelem.
King, jenž mimo jiné doporučoval i seriály jako The Wire, Černé zrcadlo nebo Line Of Duty, má rád procedurální thrillery s antihrdiny. Titulem, který podle něj „vše změnil“ a do popředí postavil zkorumpovaného policistu, je podle něj také dvě dekády starý Policejní odznak. Roku 2014 pro Rolling Stone nicméně prozradil, že Perníkový táta je nejlepší ze všech.
Perníkový táta (2008)
Perníkový táta (2008)
The Shield - policejní odznak
The Wire - Špína Baltimoru
Fargo, pátá řada
„Od první scény jsem věděl, že se dívám na něco skvělého. Hned jak měl na sobě ty bílé trenky,“ vzpomněl na roztomilou součást Walterova šatníku, v níž pobíhal během první ozbrojené konfrontace v poušti. „Přišlo mi to hrozně odvážné, že vypadali jako takoví nerdi,“ doplnil autor hororových hitů Osvícení a To nebo fantaskní série Temná věž. Jeho výběr možná není dvakrát originální, ale osobitým zdůvodněním mu nasadil sympatickou třešničku. Mezi další seriály, o nichž King v minulosti básnil zejména na sociální síti X, náleží třeba i Stranger Things, Mindhunter, Dark, Papírový dům nebo pátá série Farga, která podle něj minulý rok prokázala, že zlatá éra televize ještě neskončila.
Podívejte se, zda se tyto tituly nachází i v žebříčku nejlepších seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Far Out, Rolling Stone