Nepoučitelný Costner. Osobní krach jej nezajímá, jeho nový propadák brání i Stephen King

Nepoučitelný Costner. Osobní krach jej nezajímá, jeho nový propadák brání i Stephen King
Krajina střelců | Buena Vista Pictures
„Schadenfreude znamená ‚čerpat potěšení z cizího neštěstí. Perfektně to pasuje na mnoho reakcí na Costnerův Horizont. Proč by proboha mělo někoho těšit selhání filmu, který není žádným pokračováním nebo, Bůh nás ochraňuj, součástí marvelovského univerza?,“ uvedl spisovatel na sociální síti X. Horizont: Americká sága je první částí plánované tetralogie, jejíž druhá díl je rovněž zkompletovaný a v kinech se předvede už v srpnu. Costner o projektu poprvé hovořil už roku 2014, kdy přiznal, že má v hlavě desetihodinový materiál a netuší, co si s ním počne.
Kevin Costner
Kevin Costner

Herec

7.5
Tehdy nebyl na vrcholu tvůrčích sil, odkud se pomyslně zřítil po několika dílem nešťastných, dílem egoistických a nerozvážných kroků v průběhu devadesátých let. Když zaválel v gangsterce Neúplatní z roku 1987, studia a agenti jej varovali, ať se nepouští do filmů o baseballu. V průběhu dvou let tudíž udělal dva, Durhamské býky (1988) a Hřiště snů (1989), které je hollywoodskou sportovní klasikou. Následně se zamiloval do knihy Michaela Blakea rozepisující vztah jižanského vojáka s původními obyvateli během drsné občanské války. Tanec s vlky nechtěl režírovat, ale nakonec se zařídil podle hesla „udělej si sám“. A porušil posvátné pravidlo Hollywoodu, které moudře káže, abychom do filmových projektů nikdy neinvestovali vlastní peníze. K devatenáctimilionovému rozpočtu přispěl třemi miliony z vlastní kapsy a padl mu jackpot. Kritikou oceňovaný film ověnčený sedmi Oscary si z kin odnesl 184 milionů dolarů.
Od té doby stále hrál v áčkových projektech pod slavnými režiséry, ale současně v něm uzrál rebelský duch a touha natáčet mimo omezující produkční systém. S tehdejším kamarádem Kevinem Reynoldsem, jenž jej režíroval v Robinu Hoodovi, se pustil do už legendárních šarvátek během výroby Vodního světa. Rozpočet přesáhl sto milionů dolarů a vymstilo se natáčení na vodě, které bylo od problematické produkce Čelistí v Hollywoodu zapovězené. Hurikán poničil havajské zázemí a Costner, jenž film z větší části režíroval sám, údajně ze svého zainvestoval přes dvacet milionů dolarů. Vzdal se rovněž smluvených patnácti procent ze zisku. Projekt nakonec přišel minimálně na 175 milionů dolarů a v kinech, kam zamířil s mediální předzvěstí Costnerova Waterloo, pohořel s tržbami 88 milionů.
Costner sice trvá na tom, že od té doby se mu peníze vrátily díky dodatečným prodejům, ale jeho pozice hodně utrpěla. A rozhodně to nespravil následný Posel budoucnosti, westernová dystopie o občanské válce budoucnosti a jednom pošťákovi, jenž rozklížený národ spojuje patetickou donáškovou službou. Rozpočet? Osmdesát milionů dolarů. Tržby? 17,6 milionů. Chuť si spravil komornějším westernem Krajina střelců za 22 milionů dolarů, který kritici přijali vlídně a publikum utratilo 68 milionů. Režírující Costner si navíc do smlouvy nezahrnul žádnou výplatu. Další soukromá investice přišla roku 2014, kdy Kevinovi učaroval scénář Mikea Bindera s názvem Black or White. Nikdo nechtěl přispět, tudíž herec sám zacáloval devítimilionový rozpočet. Film utržil 21,8 milionů.
Kalifornský rodák nikdy nebyl finančním negramotem a chytře investoval do vedlejších byznysů. Na počátku 90. let například zahájil podnikání v oblasti separace ropy, která při nehodách nezřídka uniká do vodního ekosystému. Utratil celkem 35 milionů dolarů, ale z dlouhodobého hlediska rozhodně nestrádal. Po katastrofě na plošině Deepwater Horizon za jeho techniku utratili 52 milionů dolarů. Moudře (i když samozřejmě riskantně) se navíc rozhodl přesídlit k tehdy neznámé streamovací službě Paramount+ a upsal se seriálu Yellowstone, z něhož se během čtyř sezón vyklubal televizní fenomén. Za epizodu si Costner měl účtovat 1,3 miliony dolarů. Z aktuálně dotáčené páté řady nicméně vycouval a veškerou pozornost i prostředky vrhnul na Horizont.
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Tanec s vlky
Posel budoucnosti
Na festivalu v Cannes, kde mu mnozí dojatě tleskali a jiní zuřivě vymlátili své kritické rozhořčení do klávesnic, přiznal, že ze svého poskytl nejméně 38 milionů dolarů a zastavil hodnotný majetek v Santa Barbaře. Společnost Warner Bros. zaplatila jen distribuci, tudíž Costner si sám platil i za marketing, celkem se údaje vyšplhaly ke 100 milionům. A to není konečná cifra, neboť neústupný vyzyvatel rizika už pracuje na třetí části a ta čtvrtá by měla dorazit spíš dřív než později. Díky částečné finanční nezávislosti, jaká je u podobně epického projektu nevídaná (srovnatelná jen s některými díly nového Hollywoodu a aktuálním Megalopolis Francise Forda Coppoly), se zřejmě nemusí tolik obávat, že případný ekonomický krach prvních dvou filmů znemožní výrobu druhé poloviny.
Horizont si z amerických kin po prvním víkendu odnesl bídných 11 milionů dolarů a není šance, že si na sebe vydělá. Léto ostatně bude patřit, jak King správně naznačil, pokračování animáku V hlavě 2 a divoké marvelovce Deadpool & Wolverine, která komiksový vesmír nakopne k dalším meta výšinám. Costner, podle něhož se přeceňuje hysterie kolem otevíracích víkendů, tak na svůj gambling hledí z jiné perspektivy. „Měl jsem úspěch, o jakém se mi ani nesnilo,“ ohlédl se v Cannes za svou kariérou. „Nedovolím ale, aby tahle hromada věcí, kterou jsem nastřádal – ať už jsou to peníze nebo vlastnictví – byla důležitější než to, co opravdu chci dělat.“ Těší ho tedy, že jeho úvodní tříhodinový western vypadá přesně tak, jak si před natáčením předsevzal.
Horizont: Americká sága: 2. trailer | Warner Bros.
„Těšilo by mě, kdyby ten film byl opravdu úspěšný? Samozřejmě ano. Mé ego by zaplesalo, všichni by byli spokojení. Nejvděčnější jsem ale za to, že film, o kterém tu mluvíme, dopadl přesně podle mých představ,“ dodal na adresu první části, pro niž kritici většinou nemají pochopení. A publikum se míjí se starosvětským pokusem o oživení přežitého žánru s důrazem na dobovou každodennost a silné ženské postavy. I díky tomu se jedná o snímek, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost a podporu. Takhle vzácné sebeobětování od tvůrce, jenž z hazardu umí vyjít jako vítěz a porážku si nebere osobně, už možná neuvidíme.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců a režisérů dle databáze Kinoboxu.
Zdroje: The Hollywood Reporter, Variety, Kinobox, X