„Je to běh na dlouhou trať.“ Dcera národa Formanová prozradila, proč je pro herce těžké se uživit

„Je to běh na dlouhou trať.“ Dcera národa Formanová prozradila, proč je pro herce těžké se uživit
Dcera národa | Canal+
Talentovaný režisér a mladá držitelka Českého lva za film Okupace se sešli při natáčení historického seriálu s moderními prvky Dcera národa, který můžete aktuálně zhlédnout na platformě Canal+. V něm Formanová ztvárnila Zdenu Havlíčkovou, dceru Karla Havlíčka Borovského, z níž chtěli národní obrozenci vychovat ženský symbol českého národa, jenž dá lidem naději a zároveň se bude řídit jejich přísnými pravidly a rozhodnutími. Jenže to se vzpurné a volnomyšlenkářské Havlíčkové nelíbilo a poté, co se zamilovala do polského důstojníka rakouské armády, se z ní stala zrádkyně národa.
LastCast | 1. díl | Kinobox
Pro Antonii Formanovou se jednalo o vůbec první hlavní roli a Chlupáček, jenž seriál natočil společně s Cristinou Groșan, přiznal, že Formanová byla pro roli Havlíčkové v podstatě jedinou volbou a o nikom jiném ani neuvažovali. Herečka si tuto výzvu užila a hubaté mladé dívky se chopila s takovou vervou, že si její přidrzlost často přisvojila i mimo kamery a nedokázala jen tak vypadnout z role. Formanovou bavila Zdenina kuráž, drzost i to, jak se od většiny žen tehdejší doby odlišovala a chtěla být zkrátka jen sama sebou. „Bavilo mě si na to hrát a bylo pro mě inspirující být i takhle drzejší,“ říká herečka o své roli.
Dcera národa
Dcera národa
  • Canal+
61%
V rozhovoru ovšem došlo i na vážnější témata, např. i na rozebrání jejích nedávných slov o tom, jak je pro současné herce těžké se uživit. Herectví je podle ní běh na dlouhou trať, kdy je zejména pro mladé a začínající herce či herečky čím dál složitější se touto profesí uživit. „Teď už se živím v rámci své branže, ale není to tak, že bych jen hrála v divadle, nebo jen ve filmech, ale musí se toho dít víc, aby to pokrylo všechno, co má," tvrdí Formanová a dodává, že i ona si musela jeden čas přivydělávat jinou prací.
I když se jí toto téma tedy osobně nyní tolik netýká, ze svého okolí velmi dobře ví, že zejména pro mladou hereckou generaci či herečky vychovávající dítě je to velmi závažný problém. Upozorňuje nadále i na problémy vytvořit svůj vlastní projekt, kdy má řada filmařů potíže získat potřebný grant a financování a musí často prokázat nervy ze železa. Poukázala i na fakt, že z pouhého účinkování v divadle se herec opravdu neuživí. Její slova pak potvrzuje také herečka a moderátorka LastCastu Monika Timková, která dodává, že pro začínající mladé herce je těžké se prosadit i z důvodu, že se před kamery častěji dostávají i influenceři či známé osobnosti, jež nemají herectví vystudované a upozornit na sebe je tedy stále náročnější. Více o této problematice se dozvíte v přiloženém videu.
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
Co dalšího se v novém LastCastu dozvíte? Antonie Formanová dále promluvila např. o tom, zda by si někdy zahrála v nekonečných seriálech, jak se jí nosily dobové kostýmy z Dcery národa a zavzpomínala i na natáčení nejnáročnějších scén. A jakých svých rolí si nejvíce váží? To vše se dozvíte v prvním díle pořadu LastCast!
Pokud se vám pořad LastCast líbí, můžete jej sledovat také na YouTube kanálu Kinobox nebo v podcastových aplikacích.

Poslouchejte LastCast od Kinoboxu na Spotify

Poslouchejte LastCast od Kinoboxu na Apple Podcast

Zdroj: Kinobox