„Chtěl bych natočit Harryho Pottera.“ Režisér Matěj Chlupáček promluvil o Dceři národa i svých snech

„Chtěl bych natočit Harryho Pottera.“ Režisér Matěj Chlupáček promluvil o Dceři národa i svých snech
Dcera národa | Stanislav Honzík
Dcera národa si na Canal+ odbyla premiéru na konci září a už dříve budila velkou pozornost svým moderním přístupem k historické látce. Antonie Formanová si zde zahrála Zdenu Havlíčkovou, dceru Karla Havlíčka Borovského, z níž chtějí národní obrozenci v 19. století vychovat symbol českého národa. Jenže Zdena nechce žít v rámci jejich přísných pravidel, zejména když se zamiluje do polského důstojníka rakouské armády. Právě v tu chvíli se z milované dcery národa stane nenáviděná zrádkyně národa.
LastCast | 1. díl | Kinobox
Sledujte LastCast na Spotify a nebo v Apple podcastech.
Seriál natočil Matěj Chlupáček ve spolupráci s režisérkou Cristinou Groșan a zatímco on natočil první tři epizody, jeho kolegyně se chopila závěrečných a poněkud temnějších tří dílů. Jenže jak Chlupáček v rozhovoru přiznává, se scénářem původně do jeho produkční společnosti Barletta přišel Jan Hřebejk a mělo se jednat o film. Mladý režisér se do scénáře od Lucie Vaňkové zamiloval, zároveň ale cítil, že by mu více slušelo rozpracování do půlhodinové seriálové formy. Toto nadšení ovšem po rozpracování scénáře nesdílely tuzemské televize ani streamovací platformy a o dobový seriál v moderním stylu dlouho nebyl zájem. Až Canal+, jenž před dvěma lety vstoupil na český trh, tuto hozenou rukavici zvedl a proměnil Dceru národa ve svůj první tuzemský seriál.
Dcera národa
Dcera národa
  • Canal+
61%
Chlupáček se nadále v rozhovoru rozpovídal např. o spolupráci s režijní kolegyní, která se i přes své maďarsko-rumunské kořeny dokázala podle jeho slov na příběh z české historie velmi rychle napojit. „Kreativně jsme si velmi sedli a věděli jsme, co děláme,“ říká o Groșan Chlupáček a dodává, že se jednalo o přesně ten ženský režijní pohled, jenž Dcera národa potřebovala. Zároveň pak samozřejmě nešetřil chválou ani na hlavní představitelku Antonii Formanovou, která byla již od počátku castingu hlavní favoritkou na roli a o nikom jiném se v podstatě neuvažovalo.
V pořadu LastCast ovšem čekají na hosty také záludné či zábavné otázky. Chlupáček měl tedy za úkol seřadit pětici svých filmů a seriálů od nejlepšího po „nejhorší“, následně se rozhovořil i o svých oblíbených filmech. Přiznal, že jeho velkým filmařským snem je natočit si velkou franšízu ve stylu Harryho Pottera či Jamese Bonda. Právě brýlatý kouzelník by byl ale jeho favoritem.
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
Dcera národa
A co dalšího vás v prvním díle LastCastu čeká? Rozpovídala se samozřejmě také Antonie Formanová, která hovořila o své roli Zdeny Havlíčkové, práci s mladými i zkušenějšími kolegy a došlo i na vážnější témata týkající se např. úskalí herecké profese, v níž má řada umělců problémy s tím, aby se vůbec uživili. Toto a další zajímavosti si můžete poslechnout ve videu výše.
Pokud se vám pořad LastCast líbí, můžete jej sledovat také na YouTube kanálu Kinobox nebo v podcastových aplikacích.

Poslouchejte LastCast na Spotify

Poslouchejte LastCast na Apple Podcast

Zdroj: Kinobox