Provokativní Dcera národa představuje skvělý trailer. Takové národní obrození jsme ještě neviděli

Provokativní Dcera národa představuje skvělý trailer. Takové národní obrození jsme ještě neviděli
Dcera národa | Canal+
„Pro první projekt vlastní tvorby společnosti CANAL+ v České republice jsme záměrně zvolili moderně pojatý dobový příběh Dcery národa, který v mnoha aspektech rezonuje s dnešní dobou. Proto nás těší, že hlavní role se ujala talentovaná herečka mladé generace Antonie Formanová a že tvůrci zpracovali historické téma v současných trendech seriálové tvorby,“ popisuje v oficiální tiskové zprávě producentka za CANAL+ Lada Dobrkovská a naznačuje, že příběh o Zdeňce Havlíčkové, dceři Karla Havlíčka Borovského, rozhodně nebude rutinním převyprávěním historických faktů z 19. století.
Dcera národa
Dcera národa
AI
68%
Naráží tím na fakt, že o díle se hovoří jakožto o variaci na schémata zámořských teenagerských komedií ze střední školy – avšak s českým obrozeneckým tématem. Spojení těchto prvků působí provokativně a pro leckteré konzervativní diváky zřejmě nepůjde o snadno zkousnutelnou podívanou. O to větší naděje však můžeme vkládat do toho, že se bude jednat o skutečně originální dílo nahlížející na naši národní historii s trochou užitečné, podvratné nadsázky.
„Zdeňka byla především puberťačka jako každá jiná, která těžce nesla, že se jí banda stárnoucích mužů plete do života a snaží se rozhodovat o tom, do koho se smí či nesmí zamilovat. Chceme z ní definitivně setřít patinu národem zrazujícího symbolu a ukázat ji i velikány její doby jako živé a zábavné charaktery, kterými byli,“ popisují svůj záměr v propagačních materiálech režiséři Cristina Groșan (Běžná selhání) a Matěj Chlupáček (Úsvit, Iveta, Zrádci). Jako své inspirační zdroje uvádějí série Veliká a Dickinson či snímek Marie Antoinetta, nejednou už se vyskytlo také srovnání s Bridgertonovými.
Dcera národa: trailer | Canal+
„I vizuální koncept seriálu nabídne svěží, moderní pohled – ať už je to využití současné hudby a dynamických pohybů kamery, cílená práce s aktualizací jazyka, nebo hledání významových paralel s dnešními osobními i společenskými dilematy. Celkový styl překvapí svou energičností a současným jazykem,“ dál láká režisérské duo. Tyto prvky lze zřetelně vidět i v plnohodnotné ukázce, jejíž hudební podkres i způsob nasnímání rozhodně nejsou pro seriózní historická dramata typické.
Za týden a půl se tedy dozvíme, jak tato všelijaká ozvláštnění fungují dohromady. Do té doby si musíte vystačit s naším žebříčkem nejlepších historických seriálů.
Zdroj: CANAL+