Neber steroidy, nebo se z toho zblázníš. Zatracená krvavá láska je toho pikantním svědectvím

Recenze: Zatracená krvavá láska je pikantním svědectvím o rizikách steroidů
Zatracená krvavá láska | KVIFF
Ocitáme se na sklonku 80. let, kdy se v Evropě hroutí berlínská zeď a zámořskou kulturu utváří fitness boom, účesy na muleta a také historky o mafiánech pohřbívajících své soky v hlubokých kaňonech. Lou (Kristen Stewart), provozní zapadlého fitka kdesi v americké poušti, naváže vášnivý milostný vztah s přírodně vyrýsovanou divou Jackie (Katy O'Brian) a jejich Zatracená krvavá láska (Love Lies Bleeding) se zvrhne v místy surreálně stylizovanou zabijáckou povídku s příměsí jedovatého, pro vysněnou fyzičku nicméně nápomocného dopingu. Kde však ve světě násilí a fyzické dominance končí zdravá motivace a začíná fatální posedlost?
Zatracená krvavá láska
Zatracená krvavá láska
60%

Vztahová brutalita

Lou má vedle nové známosti ještě komplikované rodinné vztahy. Odloučený otec (Ed Harris) je známá firma vedoucí nedalekou střelnici a jeho drsné nezákonné praktiky zanechávají oponenty napospas vyprahlé pustině středozápadu. Sestra Beth (Jena Malone) trpí v manželství s násilníkem JJ (Dave Franco), jenž to jednoho dne přepískne. A rozjede se dusná mozaika tolik neprobírané odvrácené strany osmdesátek, která umí být zvrhle zábavná a navzdory přímočarému ději i překvapivá.
Zatracená krvavá láska: 2. trailer | A24
Jestliže cimrmanovští rádcové varovali před úplatky, Glass má zaostřeno na nepřírodní kulturistické praktiky. Ty rozhodně nemusí být nevyhnutelné, nelačníte-li přímo po titulu Mr. Olympia. Také Lou nabídne Jackie rozumné dávkování, které má primárně pomoct v tréninkové zátěži. Učiní tím ovšem zásadní chybu, neboť do závislosti se propadající partnerka zcela přestává kontrolovat už tak povážlivou výbušnost. A když se začnou hromadit mrtvoly, čemuž Lou senior (v podání Eda Harrise připomínající démonického strážce krypty) pochopitelně nehodlá přihlížet se založenýma rukama, zamilovaná protagonistka nestačí vytírat krev a vymýšlet kamufláže.
Film mohl být ryze průměrnou ozvěnou intenzivních charakterových thrillerů ze zapadákova, oproti Coenům ostatně nemá vybroušené dialogy a schází mu špinavost, již nahrazuje někdy manýristickým, jindy ale dobově referenčním stylem. To ve Varech procvičovala i hororová MaXXXine, již však Glass překvapivě poráží v upřímnosti, propracovanosti postav a vlastní originalitě.

Spletitá změť vlivů

Lou je sice hlavní hrdinkou, nicméně věci pod kontrolou nemá a víceméně uklízí po Jackie, jejíž rozbouřené hormony se promítají i do stylistických a tematických výstřelků. Štvala vás marvelovská She-Hulk? Pak se možná pobavíte u zdejšího psychedelického pojetí tělesné transformace, jež dává zavedeným macho zápletkám pikantně na frak.
Zatracená krvavá láska
Zatracená krvavá láska
Zatracená krvavá láska
Zatracená krvavá láska
Zatracená krvavá láska
Romance dvou ztroskotanců se surreálně překlene v rodinnou gangsterku, v níž jsou obě protagonistky v podstatě oběťmi. Umí se nicméně vzepřít mužské tyranii, která zasahuje i do policejních složek. Křehká vztahová rovnováha se bortí vinou steroidů i našeptávání Loua staršího a hrdinky se musí spontánně rozhodovat, jak posoudí stále zoufalejší a násilnější činy svých blízkých.
Rozřešení je příběhově neoriginální, ale cesty k němu jsou dost vtahující, chvilkami absurdně násilné a nekompromisní. Fitness linie vyšumí do prázdna, i když do temné noirové gangsterky vnáší hravou stylizaci a deklamuje, jak lze vnitřně i navenek narůst do nezastavitelných rozměrů. Potažmo jak někomu (a v neposlední řadě sobě) rozšmelcovat hlavu.
75%
Exploatační žasnutí nad posedlostí tělem v 80. letech, v němž herečky předvedou pár sexuálních póz a skoro slyšíme, jak vystupující žíly klestí cestu násilné žánrové odplatě, spadá někam mezi konvenční mainstream a festivalové hříčky. Pomáhá také retro hudba Clinta Mansella a dobře obsazení herci a hlavně herečky, s nimiž lze divoké variaci na Coeny, Johna Carpentera a Paula Verhoevena snadno podlehnout.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka