„Větší záhul jsme v životě nezažili.“ Vandráci Liška, Révai a Bernard opět vyrazili na cestu

„Větší záhul jsme v životě nezažili.“ Vandráci Liška, Révai a Bernard opět vyrazili na cestu
Vandráci na ostrově lidojedů | Falcon
„Miloslav Stingl, velký cestovatel a náš velký vzor, nám ještě před svou smrtí vyprávěl o tajemném ostrově zvaném Papua Nová Guinea a o jeho snu se tam ještě jednou vrátit. A tak jsme ho tam vzali s sebou. Vyprávěl o domorodcích, o jejich bílé i černé magii, o věcech tam – mezi nebem a zemí. Jen jsme netušili, co nám ty jejich kouzla a čáry přinesou. A že jeden z nás se nemusí vrátit zpátky,“ říká v traileru Pavel Liška.
Vandráci na ostrově lidojedů: trailer | Falcon
Etnograf a spisovatel Stingl se však natáčení nedočkal, zemřel v roce 2020, a tak jej na ostrov odvezl filmařský tým alespoň v podobě speciálně zhotovené loutky. Domorodým obyvatelům Papuy Nové Guineje tudíž cestovatelé mohli zahrát loutkové divadlo a aspoň částečně se tím odvděčit za jejich pohostinnost a možnost nahlédnout do specifik tamní kultury.
Trio ve složení Liška, Révai a Bernard se objevilo už v dokumentárním seriálu Moto cestou necestou (2011-2015), roku 2018 se pak dočkalo vlastního cestovatelského pořadu Vandráci. Na něj navazuje i aktuální celovečerní dobrodružství, k němuž byl navíc jako režisér přizván ostřílený Marek Najbrt. Filmový tvar tedy spoléhá nejen na osvědčenou chemii mezi protagonisty, ale i na atraktivní prostředí nebezpečného ostrova a jeho specifických obyvatel. Ukázka navíc láká i na vyhrocené situace a až halucinogenní momenty, v nichž se sny a představy mísí s realitou.
Vandráci na ostrově lidojedů
Vandráci na ostrově lidojedů
Vandráci na ostrově lidojedů
Vandráci na ostrově lidojedů
Vandráci na ostrově lidojedů
Vedle filmu, jenž se v kinech objeví už 14. listopadu, je součástí projektu také kniha Theatro Vagamundos: Vandráci na ostrově lidojedů, obsahující fotky i přepsané deníky všech tří dobrodruhů. I trailer koneckonců potvrzuje, že materiálů se podařilo nasbírat požehnaně, a tak už za tři týdny uvidíme, jaký tvar Najbrtův tým nakonec seskládal. Zatím se podívejte aspoň na náš žebříček nejlepších tuzemských dokumentů.
Zdroj: Falcon