„Smrt je to nejkrásnější, co jsem kdy zažila.“ Ezoterický dokument s Duškem zmapuje život po životě

„Smrt je to nejkrásnější, co jsem kdy zažila.“ Ezoterický dokument s Duškem zmapuje život po životě
Tajemství smrti | Continental film
„Strach ze smrti je esenciálním strachem našeho bytí a z něj se odvíjejí veškeré naše další strachy. Proto byl strach ze smrti odnepaměti mocenskými strukturami (náboženskými i světskými) záměrně pěstován a využíván k manipulaci s lidmi. Kdo se bojí, dobře se ovládá – strach oslabuje. Živnou půdou takové manipulace je poslušnost a život lidí v nevědomosti. Konec konců, kolik lidí může doopravdy říct, jestli po smrti něco existuje a jestli, tak jaké to je? Nevíme. A proto se bojíme a posloucháme čeho a jak moc se máme bát. Nemáme se tedy spíše bát našeho přístupu ke smrti, vlastně sami sebe?“ popisuje Poltikovič v oficiální tiskové zprávě.
Tajemství smrti
Tajemství smrti
AI
61%
Náročné téma dokument hodlá nahlédnout z různých kulturních pohledů, které se leckdy nebudou vyhýbat ani alternativním, dalo by se říci kontroverzním názorům. Tomu odpovídá i výběr respondentů, jež se pohybují na hraně mezi uznávanými vědci a příznivci konspirací a šarlatánství. A tak tu vedle sebe najdeme psychiatra Stanislava Grofa a badatele posmrtného života Raymonda Moodyho (přičemž oba se objevili i ve Vachlerově snímku), dále spisovatelku nepravděpodobně vyléčenou z rakoviny Anitu Moorjani či tibetského dalajlámu.
Zveřejněná ukázka hýří poměrně generickými záběry na přírodní scenérie či západy Slunce, jimiž bývají opentlené všechny podobné snímky. Sestříhané promluvy respondentů navíc působí poměrně nahodile a je tudíž otázkou, nakolik se snímku podaří prezentovat koherentní argumentaci; ať už čehokoli. Vítaným osvěžením minimálně pro cílovou skupinu mohou být hrané vsuvky s Jaroslavem Duškem, který bude jednotlivými částmi díla zřejmě provázet.
Tajemství smrti: trailer | Continental Film
Podobně jako v případě Tajemství a smyslu života bude oficiální premiéře v kinech, naplánované na 31. říjen, předcházet turné po celé republice, zahrnující projekci hodinu a půl dlouhého snímku a následnou debatu s tvůrci. Zhruba za dva měsíce se tedy dozvíme, zdali jde o nápadité dílo neotřele přistupující k ožehavému tématu, anebo spíše o rutinní zakázku bezostyšně cílící na nekritické konzumenty čehokoli s nádechem ezoteriky.
Zatím se můžete podívat na náš žebříček nejlepších filmů se spirituální tematikou za posledních deset let.
Zdroj: Continental Film