Dokáží děti měsíc přežít v Amazonii? Neuvěřitelný skutečný příběh zpracují oscaroví tvůrci

Dokáží děti měsíc přežít v Amazonii? Neuvěřitelný skutečný příběh zpracují oscaroví tvůrci
Ztracen v džungli | Umbrella Entertainment
Partneři v životě i za kamerami se potkali, když Vaserhelyi filmovala China jakožto jednoho ze třech horolezců, kteří se v dokumentu Meru pokouší zdolat náročný himalájský vrchol. Jejich společná vášeň pro adrenalinové lezecké podniky se poté promítla zejména ve snímku Free Solo, kde publikum intenzivně vtáhli do zdánlivě nemožné mise horolezce Alexe Honnolda, jenž jako první člověk v historii bez jištění vylezl na stěnu El Capitan v Yosemitském parku.
Jimmy Chin
Jimmy Chin
Free Solo i díky subjektivní kameře navozující závratě dosáhl na Oscara za nejlepší celovečerní dokument roku a duo dokumentaristů poté zaválelo také souhrnem osmnáctidenní záchrany fotbalového týmu, který brzké monzuny před šesti lety uvěznily v jeskyni, a to dva a půl kilometru od jejího vchodu. Dané události následně výborně zdramatizoval také hraný snímek Rona Howarda Třináct životů.
Chin a Vaserhelyi nyní promují svůj remasterovaný pohled do historie nazvaný Endurance. Přináší v ním restaurované archivní záběry z proslulé expedice polárního badatele Ernesta Schackeltona, jenž začátkem 20. století hodlal na lodi Nimrod dobýt Antarktidu. Byl z toho táhlý boj o přežití v mrazivých nepříznivých podmínkách. Tedy silný příběh lidského odhodlání, který se loni odehrál také v obdobně nehostinné Amazonii.
Free Solo (2018)
Free Solo
Záchrana
Záchrana
Nyad
„Velmi si užíváme práci na... Znáte příběh o tom letadle, které havarovalo v Amazonii s rodinou na palubě?," reagovala Vaserhelyi v rozhovoru pro Movieweb na otázku, jaký projekt s manželem chystá příště. Koncem minulého roku spolu natočili hrané drama Nyad s Jodie Foster a Annette Bening o skutečném plaveckém maratonu z Kuby na Floridu, který to dotáhl až k hereckým oscarovým nominacím. „Byla tam matka, dva další členové domorodé komunity a její čtyři děti. Matka zemřela okamžitě a ty čtyři děti, kterým bylo 13, 10, 5 let a 11 měsíců, musely vydržet 40 dní ztracené v džungli," přiblížila režisérka hrozné zkušenosti, které však bezesporu vydají na další dokumentární hit.
Elizabeth Chai Vasarhelyi
Elizabeth Chai Vasarhelyi

Scénáristka, Režisérka

Můžeme s ním prý počítat už v příštím roce a následně dozajista nepřijdeme ani o hollywoodskou adaptaci, o niž si tyto události říkají. Hluboká džungle a letecká neštěstí (potažmo obojí jako v hororu Green Inferno) jsou vděčnou survival zápletkou, jíž si například roku 2017 prošel Daniel Radcliffe v dobrodružství Ztracen v džungli. Dětská perspektiva je nicméně ještě neuvěřitelnější a může z ní vyplynout natolik pozoruhodná mentální inspirace, že při kvalitním provedení by se tenhle projekt stejně jako Free Solo vyjímal i v českých kinech.
Prohlédněte si žebříček nejlepších dokumentárních filmů, dostupných na lokálních streamovacích službách, podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroj: Movieweb