„Vždycky útoč, nic nepřiznávej!“ Ukázka láká na kapitalistickou tragédii jménem Donald Trump

„Vždycky útoč, nic nepřiznávej!“ Ukázka láká na kapitalistickou tragédii jménem Donald Trump
The Apprentice | Scythia Films
Snímek pojmenovaný po reality show, v níž se nás dědic finančního impéria pokoušel přesvědčit, že sérii bankrotů navzdory je vrcholným byznysmenem, se na metakritickém serveru Rotten Tomatoes pyšní 76% poměrem kladných recenzí. To jistě není zázrak, ale vzhledem k tomu, jak nevyhnutelně těžké to snímek u části publika má, jde vlastně o slušný výsledek.
The Apprentice: Příběh Trumpa: trailer | Briarcliff Entertainment
Když se do reakcí začteme, zjistíme, že se film koncepčně podobá oblíbenému seriálu Koruna, jenž sledoval britskou královskou rodinu. Bere si notoricky známé obrazy z Trumpova života dokola reprodukované v médiích a vymýšlí pro ně víceméně fiktivní, i když (povětšinou) ne za vlasy přitažená vysvětlení, založená jak na neověřených a neověřitelných historkách, tak i vlastní tvůrčí fantazii. Nejedná se tedy o biografii opřenou o faktografické bádání, nýbrž spekulativní (fan)fikci. Což je zcela v pořádku, jen je třeba s tím při sledování počítat.
The Apprentice: Příběh Trumpa
The Apprentice: Příběh Trumpa
53%
Jedná se podle všeho o zábavný, i když ne komplexní příběh muže, který není zvlášť chytrý ani schopný, ale má velký cit na to obklopit se schopnějšími lidmi (alespoň v mládí). Jeho touha být milován a respektován ho vede k vytvoření persóny brilantního obchodníka, který oplývá všemi vlastnostmi, jež skutečný prostoduchý Trump postrádá. To ho dělá trochu smutnou postavou, která musí vždy předstírat, že je někým jiným. Jistě není náhoda, že trailer začíná několika tóny z Handelovy Sarabande, skladby spojené s Kubrickovým Barry Lyndonem, geniálním opusem o muži, který promrhal svůj život ve snaze získat status a vetřít se mezi elitu.
V hlavní roli se objevuje Sebastian Stan, jenž krátce po povedené festivalovce Jiný člověk stvrzuje záměr setřást pověst vedlejší figurky z komiksů od Marvelu. Zážitek z filmu podle všeho pramení hlavně z interakce jeho Trumpa a Roye Cohna v podání Jeremyho Stronga, jenž hraje Trumpova rádce, který mu pomáhá vytvořit jeho veřejný obraz a učí ho všechny triky nutné k přežití v byznysu. Tedy všechny kromě jednoho: Být dobrý v byznysu. Právě kolem tohoto vztahu je rámovaná i ukázka, v níž Cohn vyjmenovává bezohledná pravidla, jimiž by se měl Trump řídit.
The Apprentice
The Apprentice
The Apprentice
The Apprentice
The Apprentice
Původem bulharská herečka Maria Bakalova ztvární Ivanu Trump, která v traileru v náznacích vystupuje jako osudová žena Donaldova života, jež nehledě na vlastní persónu bezmyšlenkovité krásky vidí skrz jeho pozlátko. Tedy něco jako Margot Robbie ve Vlkovi z Wall Street. Pro nás to znamená, že se musíme připravit na velmi otravný přízvuk, který se zdaleka nebude podobat českému, ale takový už je osud zaměnitelných Východoevropanů.
Vzhledem k tomu, že Trump veškerý svůj společenský kapitál nastřádal jako televizní showman, je jedině na místě, že je snímek natočen ve formátu obrazu evokujícím televizní obrazovku a mnohé záběry imitují televizní vysílání. Jestli se ale The Apprentice ukáže být stejně chytlavým spektáklem jako život skutečného Trumpa, se dozvíme příznačně na Halloween, tedy 31. října v českých kinech.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů ve zbytku roku 2024.
Zdroje: The Hollywood Reporter, The Independent, The Guardian, IndieWire