Co blázníš, Andy? V novém Pánu prstenů hodlá režisér pomocí kontroverzního AI omladit slavné herce

Co blázníš, Andy? V novém Pánu prstenů hodlá režisér pomocí kontroverzního AI omladit slavné herce
Pán prstenů: Společenstvo prstenu | New Line Cinema
Zájem vrátit se do role Gandalfa před pár týdny projevil Ian McKellen, negativní odpověď nedali ani Viggo Mortensen, Sean Bean či Elijah Wood a před pár dny se ozval i Orlando Bloom. Jediný, kdo jasně řekl, že si roli nikdy nezopakuje, je John Rhys-Davies, který má stále trauma z Gimliho nesnesitelné latexové masky, takže je ochotný nanejvýš přijít na plac jako konzultant.
The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum
Většina z oslovených se však vrátí s nadšením, což vyvolává jednoduchou otázku: Koukali jste se poslední dobou do zrcadla? Víte, že uplynulo čtvrt století, že ano? Děj Honu na Gluma se přitom odehrává těsně před Společenstvem prstenu (a částečně trochu během něj), takže nám tu hapruje konzistence. Co si počít s tím, že herci přirozeně zestárli?
V mnoha ohledech se jedná o těžko řešitelnou překážku. V případě trilogie Hobit se Elijah Wood a Ian Holm objevili jen v prologu a epilogu, aby druhého jmenovaného v roli Bilba po skoku časem do minulosti vystřídal mladší Martin Freeman, zatímco Frodo vyrazil na houby. Nestárnoucího Legolase a Gandalfa opět ztvárnili Bloom a McKellen. Na první pohled bylo sice jasné, že oba pamatují pár zim k dobru (nepomohly ani digitální výmazy vrásek), přesto v rovině, přes kterou se šlo přenést.
Pán prstenů: Prsteny moci: finální trailer na 2. sérii | Amazon Prime Video
Nyní jsme ale v úplně jiné situaci. Uplynulo dalších deset let a nikdo z herců už není v takové formě, aby mohl přesvědčivě obout své staré boty. Tvůrci se pochopitelně bojí role přeobsadit, zvlášť když se milovaní herci nechávají slyšet, že nemají problém se vrátit. Co tedy s tím? Podle Orlanda Blooma, jenž ve Variety propaguje svůj boxerský film The Cut, našel Andy Serkis řešení v podobě digitálního omlazení herců s užitím AI.
„Nevím přesně, co plánují. Mluvil jsem s Andym a řekl, že přemýšleli o tom, jak to vyřešit. Ptal jsem se ho: ‚Jak by to vůbec fungovalo?‘ A on řekl: ‚No jak, přece AI!‘ Tak si říkám: ‚Ok, bylo to kouzelné období v mém životě a návrat pro mě nemá žádnou nevýhodu.‘“
Druhá řada Prstenů moci začíná slibně. Sauronovo spřádání temných plánů je radost sledovat
Recenze30. 8. 2024
Druhá řada Prstenů moci začíná slibně. Sauronovo spřádání temných plánů je radost sledovat
Jasně, Orlando, pro tebe možná ne! Digitální de-aging a AI jsou teď ale některá z nejvíce kontroverzních témat v mainstreamovém Hollywoodu. Na to první se lidé dívají s preventivním odporem, proti druhému se rovnou pořádají stávky. Málokdo mimo samotné korporace cítí vůči těmto technologiím větší vstřícnost, jak demonstruje reakce na oživení Iana Holma (malý svět!) v posledním Vetřelci: Romulus, kde přivedli producenti s požehnáním pozůstalých k životu jeho androida Ashe, a není recenze, která by tento fakt nezmínila jako nevkusný, nepotřebný a na pohled ohyzdný. A to mluvíme o několika minutách s jednou postavou, Serkis by musel technologii uplatnit prakticky na každou scénu. Jistě, jeho herci stále žijí, to by ale pomohlo jen trochu.
Pán prstenů: Válka Rohirů
Pán prstenů: Válka Rohirů
Pán prstenů: Válka Rohirů
Pán prstenů: Válka Rohirů
Pán prstenů: Válka Rohirů
Nelze nevzpomenout na Scorseseho Irčana, v němž pozdní sedmdesátník De Niro s digitální maskou ztvárňoval většinu stopáže čtyřicátníka. Z tohoto příkladu jsme se poučili, že sebelepší digitální kouzlo nezamaskuje fakt, že muž důchodového věku má z principu jinou postavu a jinak se pohybuje než člověk na vrcholu sil, takže vzniklý efekt působí strašidelně nepřirozeným dojmem. Je tohle osud, jaký čeká i Pána prstenů? Vznikne hrůzu nahánějící panoptikum nepřesvědčivých digitálních dvojníků? A i kdyby se podařilo nástroje technického mága Petera Jacksona dovést k dokonalosti (což se skoro určitě nestane), měli bychom o něco takového stát? Není to další známka zatuchlosti Hollywoodu a neschopnosti posunout se byť o krůček dál?
Jedno je jisté. Pokud se Serkis pro tento krok rozhodne, téma AI a digitálního omlazení prakticky ovládne veřejnou debatu o Honu na Gluma. A rozhodně ne v dobrém. Můžeme diskutovat o tom, jestli jde o úzkoprsost publika a médií a jestli si silný odsudek tato technologie zaslouží, nebo jde o naši chybu a zbytečnou nedůvěru. Je však nepopiratelné, že měřitelně stoupne nedůvěra a předčasný odpor k chystanému dvojfilmu.
Animovaný Pán prstenů útočí s prvním trailerem. Sází na velkolepé bitvy i nostalgii
Filmy23. 8. 2024
Animovaný Pán prstenů útočí s prvním trailerem. Sází na velkolepé bitvy i nostalgii
Jenže co teď s tím? Jste této technice otevření, upřednostnili byste přeobsazení, či snahu o přesvědčivé omlazení pomocí tradičního make-upu? Nebo byste radši hodili flintu do žita a film vůbec nenatočili?
McKellen navíc v novém rozhovoru prozradil, že se má jednat o dva filmy vzniklé najednou. To se vyplatilo u Pána prstenů, krutě to však pohořelo v případě Hobita, který rozhodně neměl dost děje na nafouklou trilogii. Publikum podměrečný výsledek rychle zaznamenalo a ačkoliv zdaleka nešlo o propadák, trilogie rozhodně nenaplnila komerční očekávání. Všichni jistě chceme, aby se zadařilo lépe, když už se do tohoto světa musí producenti neustále vracet.
Podívejte se na žebříček nejlepších fantasy filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Variety, World of Reel