Animovaný Pán prstenů útočí s prvním trailerem. Sází na velkolepé bitvy i nostalgii

Animovaný Pán prstenů útočí s prvním trailerem. Sází na velkolepé bitvy i nostalgii
Válka Rohirů | Warner Bros.
Z pohledu na trailer se zdá, že hlavním hrdinou nebude ani tak Helm Kladivo, hřímající hlasem Briana Coxe. Toho můžeme považovat za ekvivalent Théodena z Pána prstenů, ovšem na vrcholu fyzické síly, kterou v ukázce stihne předvést. Protagonistkou se jeví být spíš Héra s hlasem Gaiy Wise, jež velmi zřetelně navazuje na odkaz Éowyn. Šlechtické dcery, která v Pánu prstenů odmítá postavení svého pohlaví a v převleku se vydává do bitvy.
Pán prstenů: Válka Rohirů
Pán prstenů: Válka Rohirů
AI
57%
Héra však podle všeho nebude své ženství muset skrývat, což trochu vyvolává otázku, co se v rohirské kultuře během následujících 200 let stane, že v případě Éowyn bude na možnost „princezny bojovnice“ pohlíženo jako na něco společensky nepřijatelného. Tady se trochu ukazuje nevýhoda prequelového vyprávění, kdy příběh zjevně navazuje na něco, co známe, v kontinuitě světa to ale dělá trochu neplechu.
Pán prstenů: Válka Rohirů: trailer | Vertical Entertainment
Síla příběhu Éowyn by měla spočívat právě v tom, že dokázala něco nevídaného. Pokud se ukáže, že kráčí ve stopách mnohem aktivnějších předchůdkyň, nevyhnutelně to naruší dopad jejího příběhu. Tvůrci však mají mnoho možností, jak tuto zdánlivou nelogičnost/nedomyšlenost zdůvodnit a dodat jí nějaký trefný kontext. Válka Rohirů přitom vychází z Tolkienových poznámek a apendixu Pána prstenů, stejně jako v případě Prstenů moci však scenáristický tým pod vedením japonského režiséra Kendžiho Kamijamy musel zapojit vlastní fantazii.
Válka Rohirů
Válka Rohirů
Válka Rohirů
Válka Rohirů
Válka Rohirů
Vybrat si pro svůj film ze všech možných témat Tolkienova světa zrovna lokální konflikt v provinčním rohanském království je celkem nečekaná a odvážná volba. Držitelé práv podobných ság mají většinou nutkání nabízet co nejvíce epické příběhy zahrnující co nejvíce z lore. Taková vyprávění mají tendenci nelidsky bobtnat a ztrácet emocionálně uchopitelné měřítko. Trailer sice několika výjevy prozrazuje, že tvůrci chtějí využít nemálo povědomých prvků (olifanti, monstra ve vodě, povinný odkaz na magické prsteny), celkový rámec je pořád relativně skromný. Zážitku to může prospět.
Kultovní animované verzi Pána prstenů se dnes nedostává tolik pozornosti jako Jacksonově adaptaci. Přitom nebýt jí, zná dnes Tolkiena jen pár lidí
Recenze31. 8. 2022
Kultovní animované verzi Pána prstenů se dnes nedostává tolik pozornosti jako Jacksonově adaptaci. Přitom nebýt jí, zná dnes Tolkiena jen pár lidí
Pomůže to i co do diváckých očekávání. Víme, jaký problém mají Prsteny moci, které se pokouší zpodobnit některé z nejdůležitějších událostí dějin Středozemě, čímž vyvolávají velké nároky. Válka Rohirů se na první pohled jeví jako milý vedlejšák, který když vyjde, fajn, a když nevyjde, můžeme s klidem pokrčit rameny a jít o dům dál. Je snadnější k snímku přistoupit s klidem a s vstřícností. Trailer nabízí dost velkolepých obrazů, aby nalákal, ale netlačí se do popředí tak moc, aby si nárokoval vyzvat na souboj Jacksonovu trilogii.
Musíme doufat, že tvůrci najdou správný mix nostalgie (na kterou trailer maximálně brnká, když dokonce zahrnuje záběry z původních filmů) a vlastní nápaditosti, což je mix, který se ukazuje velmi ošidný na zkrocení. Snad nás 12. prosince čeká v českých kinech milé překvapení.
Zatím se můžete podívat na žebříček nejlepších fantasy filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Warner Bros.