„Nestál jsem za nic." Keaton vzpomíná na propadák Dumbo, který Burtonovi málem zabil kariéru

„Nestál jsem za nic." Keaton vzpomíná na propadák Dumbo, který Burtonovi málem zabil kariéru
Dumbo (2019) | Falcon
Pokračování hororové komedie Beetlejuice z roku 1988 už odstartovalo benátský filmový festival, kde lidé čtyři minuty tleskali Burtonovi i hercům v čele s Keatonem, Jennou Ortegou a Winonou Ryder. Příběh o neodbytném návštěvníkovi ze světa mrtvých, který do českých kin vstoupí 5. září, je režisérovým prvním celovečerákem po pěti letech. V rozhovoru pro Variety Burton prozradil, že po finančním a kritickém fiasku Dumba z roku 2019 netušil, zda pro něj v Hollywoodu ještě zbývá místo.
Dumbo
Dumbo
  • Disney+
  • iTunes
  • Rakuten
56%
Dumbo byl dalším z řady moderních Disneyho remaků s živými herci, jimiž význační filmaři včetně Jona Favreaua, Guye Ritchieho či Davida Loweryho oživili Knihu džunglí, Aladina nebo Petera Pana. Rodinné snímky dle klasických předloh většinou slaví kasovní úspěchy, ale mnozí v nich právem spatřují bezduchou komerci, která skýtá pramálo autorského vkladu. Původně hodinový animák Burton se scenáristou Ehrenem Krugerem natáhli o novou zápletku na 112 minut, což jednoduchý příběh zajatého cirkusového slůněte neunesl, potažmo ve druhé polovině nedokázal zaujmout ani děti, ani dospělé.
Eva Green, Michael Keaton
Dumbo | Walt Disney Studios
Hlasitá kritika a tržby v hodnotě 353 milionů dolarů, které se nepřiblížily požadované půlmiliardové hranici, Burtonův tvůrčí zápal nahlodaly. Přemýšlel, jakým směrem se v měnícím se klimatu vydat. „Měl jsem pocit, že v období koronaviru došlo ke změně, kdy bylo všechno v pohybu. A tak místo toho, abych se do toho nechal vtáhnout, zaměřil jsem na vlastní pocity a věci. Pak přišla Wednesday. To mě znovu nabylo kreativitou. Odjeli jsme do Rumunska a působilo to jako kreativní ozdravný tábor. Šlo to tak dobře... Upřímně, po Dumbovi jsem opravdu nevěděl. Myslel jsem, že by to mohlo být ono, opravdu. Mohl jsem jít do důchodu, nebo se stát… no, animátorem bych se už znovu nestal, to je pryč,“ ohlédl se s úsměvem.
Kvůli Dumbovi prý zapomněl na svou osvědčenou filosofii, již znovu rozdmýchal až blížící se sequel k Beetlejuicovi. „Ale Beetlejuice Beetlejuice mě opravdu znovu nabudil. Často, když se dostanete do Hollywoodu, snažíte se být zodpovědní za to, co děláte s rozpočtem a vším ostatním, ale někdy se možná trochu ztratíte. To mi znovu potvrdilo, že je důležité, abych dělal to, co chci dělat, protože z toho nakonec budou mít prospěch všichni.“
Dumbo
Burton tím mluvil z duše také Keatonovi, jenž si zahrál hamižného a bezcitného majitele zábavního parku, který je oblíbeného slona připravený zneužít jen k vlastnímu prospěchu. Herec, jenž pod Burtonem také dvakrát ztvárnil Batmana, pro Entertainment Weekly vyjádřil přetrvávající lítost nad tím, že svým slabým výkonem režírujícího kamaráda zklamal. „Práci s Timem miluji, ale nikdy jsme vlastně moc neřešili, proč se nám spolu dělá tak dobře. Prostě to tak je. Řekl bych ale, že v tomhle případě jsem mu vůbec nepomohl. Je to moje chyba a dodnes mě to hryže. V Dumbovi jsem si nevěděl rady a nestál jsem za nic,“ nabídl ostrou sebereflexi dvaasedmdesátiletý držitel oscarové nominace za Birdmana, jenž si roli Bruce Waynea zopakoval i v loňském DC propadáku Flash.
Dumbo
Danny DeVito, Michael Keaton
Beetlejuice Beetlejuice
Beetlejuice Beetlejuice
Batman (1989)
Téhož rozhovoru se v rámci tiskového kolečka před premiérou druhého Beetlejuice účastnil i Burton, jenž na kolegova slova reagoval s překvapením. „Vůbec nevím, o čem to mluvíš. Ale co na tom sejde,“ obrátil se na Keatona Burton a otevřeně tím dal najevo, že na Dumba by zkrátka nejradši zapomněli. Oba si nicméně spravili chuť nadcházející fantaskní komedií, která je dle Keatona lepší, emotivnější a dějově silnější než originál. Snad Beetlejuice, jímž režisér navazuje na vlastní fenomén, v kinech uspěje a Burtonovi zprostředkuje radostnější předdůchodové vzpomínky.
Podívejte se na žebříček nejlepších režisérů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, Variety, Entertainment Weekly