Clooney už má po krk toxických režisérů. Pustil se do Tarantina i filmaře, před nímž bránil štáb

Clooney už má po krk toxických režisérů. Pustil se do Tarantina i filmaře, před nímž bránil štáb
Tři králové (1999) | Warner Bros.
„Čím jste starší, tím víc se transformuje rozvržení vašeho času,“ uznala hvězda Dannyho parťáků či Gravitace v rozhovoru pro GQ UK. „Pět měsíců vám z života dost ukrojí a už to není tak, že si prostě řeknete ‚Natočím skvělý film jako třeba Tři králové a nechám přitom ubohého haj*la Davida O. Russella, aby mi dělal ze života peklo. Nejen mně, ale i všem členům štábu.‘ Za to už to nestojí, ne v téhle životní fázi,“ pokračoval Clooney, jenž sám s úspěchem režíroval filmy jako Dobrou noc a hodně štěstí nebo Den zrady.
George Clooney
George Clooney

Herec

7.3
Russellovo chování v zákulisí válečné satiry, v níž si zahráli také Mark Wahlberg a Ice Cube, je celkem dobře zdokumentované. Režisér ječel na vystresované pracovnice a právě Clooney se mu postavil na odpor. Roku 2003 pak Russell na hollywoodském večírku chytil do kravaty Christophera Nolana, jenž se snažil získat Juda Lawa pro svůj projekt, čímž by mu znemožnil účast v kolegově filmu Mám rád Huckabees. Během jeho natáčení Russell pro změnu křičel na Lily Tomlin, již zasypal sexistickými nadávkami. Podobně se prezentoval před Amy Adams, již v zákulisí Špinavého triku rozplakal a přiměl Christiana Balea, aby jí vyrazil na pomoc. Nemluvě o obvinění, že sexuálně obtěžoval vlastní devatenáctiletou neteř.
Tři králové (1999)
David O. Russell a George Clooney – Tři králové (1999) | Warner Bros.
Clooney už o podobné spolupráce nestojí, může si ostatně vybírat a experimentovat, což mu prý paradoxně umožnily spíš střídavé úspěchy jeho žánrově různorodých projektů. „Lidé o mě rádi říkají, že vždycky hraju jen nějakou verzi sebe sama. Ok, ale nevím o tom, že by mnoho lidí natáčelo Bratříčku, kde jsi? a Michaela Claytona. Důvod, proč já se k takovým věcem dostanu, vězí v tom, že spousta mých žánrových filmů nebyla moc úspěšná,“ rýsoval herec jednoduchou rovnici. „Když nejste moc úspěšný v akčních filmech, nikdo je s vámi nebude chtít dělat. A tak to je se vším. Tahle absence masivního úspěchu mi tedy umožňovala zkoušet jiné a nové věci.“
Po premiéře satiry bratří Coenů Ave, Caesar! roku 2016 jsme Clooneyho čtyři roky v ničem neviděli, výjimkou byla menší role ve spolurežírované minisérii Hlava 22. Všiml si toho i ikonický režisér a Clooneyho herecký parťák z hororové komedie Od soumraku do úsvitu Quentin Tarantino. Toho se nedávno optali na největší současné hvězdy, přičemž o šéfovi Dannyho parťáků se autor Pulp Fiction nevyjádřil zrovna shovívavě. „Quentin se do mě nedávno dost opřel, mám na něj trochu pifku. V rozhovoru měl jmenovat filmové hvězdy, říkal něco o Bradovi a o někom dalším. Ten chlápek se ho pak dotázal na mě a on odpověděl, že nejsem filmová hvězda. Pak doslova řekl něco ve stylu ‚Jmenujte mi jeho film po přelomu tisíciletí.‘ A já si říkal, ‚V tomhle miléniu?! To je skoro celá moje pos*aná kariéra!,‘“ rozvášnil se držitel hereckého Oscara za drama Syriana.
„Teď mu můžu od plic povědět, ať jde k čertu. Nemám problém na něj nakydat špínu,“ uzavřel záležitost Clooney, jehož se poté dotázali na proměny filmového průmyslu a konkrétně toho, jak Hollywood dnes zachází s hereckými hvězdami. „Dnes už se hvězdy nerodí jako za studiového systému. My s Bradem jsme zažili jeho soumrak, tehdy jsme mohli s jedním studiem plánovaně natočit tři nebo čtyři filmy. To už je teď pasé. Je mnohem těžší prodat nějaký film ve jménu hvězdy,“ popsal situaci, která trochu připomíná kolaps studiového systému v 60. letech a nástup režisérské generace, která byla hlavní tváří showbyznysu.
Osamělí vlci
Bratříčku, kde jsi?
Dannyho parťáci
Hlava 22
Quentin Tarantino
Jenže dnes trh ovládají streamovací služby, které na druhou stranu vytváří víc hereckých příležitostí. „Když jsem já byl mladý, každé pondělí jste se mohli podívat na zadní stranu Los Angeles Times a zjistit, že právě do éteru míří 64 pořadů. Když jste byl v jednom z nich, snažili jste se dostat do top 20, aby pořad nezrušili. A studia k tomu dělala pět filmů ročně. Nyní tu máme 600 pořadů, takže pro herce to znamená mnohem víc práce,“ vysvětlil Clooney, jenž si vedle Adama Sandlera zahraje také v nadcházejícím filmu Noaha Baumbacha. Osamělí vlci, jež dle vlastního scénáře natočil Jon Watts (Spider-Man: Bez domova), vstoupí do kin jakožto produkce Applu od 20. září. Potvrzená už je přitom výroba pokračování.
Zdroje: Variety, GQ, Movieweb
Prohlédněte si žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.