12 opic jako reálná dystopie. Strhující trailer na varovné 2073 je víc dokumentem než sci-fi

12 opic jako reálná dystopie. Strhující trailer na varovné 2073 je víc dokumentem než sci-fi
2073 | NEON
Kapadia, jenž má zkušenosti také s fikčními snímky jako Noční můra nebo Válečník, za něhož získal roku 2003 cenu BAFTA pro výjimečný debut, dle webu Deadline svou novinku založil na slavném půlhodinovém kraťasu Rampa z roku 1962. Dystopický film Chrise Markera pojednával o muži cestujícím časem a riskujícím vlastní život pro vychýlení katastrofálního dějinného kurzu a záchranu lidstva. Rampu o tři dekády později nepřímo adaptoval Terry Gilliam svou legendární sci-fi 12 opic s Brucem Willisem.
2073
2073
AI
54%
2073 nás dle oficiální synopse zavádí do blízké budoucnosti, kdy se nejhorší moderní obavy lidstva stávají skutečností. Šmírující drony vyplňují plamennou oranžovou oblohu a militantní policejní složky bloumají poničenými ulicemi. Přeživší se skrývají v podzemí a snaží se rozpomenout na svobodnou existenci plnou naděje.
2073: trailer | NEON
Jak si můžeme všimnout z politicky a environmentálně angažované upoutávky, film bude zvláštním mixem věštecké sci-fi a spekulativní nonfikce. Morton ztvárňuje dystopickou hrdinku sužovanou děsivými vizemi minulosti, jež Kapadia skládá z aktuálních příznaků autoritářského rozmachu a demokratické stagnace, kterou přisuzuje mimo jiné techno-oligarchům včetně Marka Zuckerberga. Minulost je tedy naší současností a naznačovaná budoucnost se i díky změnám klimatu a vojenským eskalacím může naplnit.
Držitel Oscara za Amy, jehož dynamicky stříhané dokumenty se vyjímají také na velkých plátnech, volí odlišnou varovnou dikci než například Alex Garland s jeho mainstreamovější Občanskou válkou. 2073 od distribučního studia Neon má experimentálnější festivalový tvar a nabízí „urgentní neúprosnou vizi dystopické budoucnosti, která by mohla být i naší.“ Trailer tomu rozhodně napovídá, přičemž pár záběrů jako z District 9 láká rovněž na kvalitní a neotřelý vizuální zážitek. Třeba se v dohledné době ukáže v českých kinech.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dokumentů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Deadline