Nejdůležitější noc v dějinách komedie. Legendární komici na prvních fotkách unikátního filmu

Nejdůležitější noc v dějinách komedie. Legendární komici na prvních fotkách unikátního filmu
Saturday Night (2024) | Vanity Fair / Sony
Reitman má přitom k dané tematice blízko. Jeho otec a režisér Ivan Reitman natočil původní Krotitele duchů, často spolupracoval a kamarádil se s hereckým jádrem SNL, jež později utvářel také Bill Murray. Nesmírně populární show, již v devadesátých letech charakterizovali pro změnu Adam Sandler, Chris Rock nebo Chris Farley, má v televizní tradici skutečně speciální místo. A její zrod se dle Reitmana, jenž zdědil otcův talent a režíroval oceňované snímky Děkujeme, že kouříte, Juno nebo Lítám v tom, rovná „komediálnímu thrilleru“.
Saturday Night
Saturday Night
77%
Film s detailní estetikou sedmdesátek se má odehrávat v živém čase během devadesáti minut a postavy, jimž z pohledu vyprávění dominuje hlavní tvůrce SNL Lorne Michaels (LaBelle), konfrontují tuhého nepřítele v podobě samotného času. „Je to thrillerová komedie, jestli se to dá nazvat žánrem,“ popisoval Reitman pro Vanity Fair. „Vždy ten film přirovnávám ke startu raketoplánu a otázka zní: ‚Podaří se jim překonat oběžnou dráhu?‘“
Se scenáristou Gilem Kenanem (Chlapec, kterému říkají Vánoce) se Reitman soustředil zejména na Michaelsem tažené břímě riskantního a bezprecedentního projektu, jenž všechny zastihl v obrovském kvaltu. „Setkáváme se s Lornem, když se teprve hledá. Je to génius s vizí, která převyšuje všechny ostatní, a to včetně jeho vrstevníků. Je to pro herce hodně náročné. Všichni ostatní si v tom filmu tak trochu mohou dělat, co se jim zamane – kromě Gabea, který musí být metronomem,“ smekl před jednadvacetiletým LaBellem, jenž v kůži třicetiletého Michaelse obstál. Dosud si jej pamatujeme hlavně ze zpola autobiografického filmu Stevena Spielberga Fabelmanovi, tudíž průpravu má prvotřídní.
Saturday Night (2024)
Nicholas Braun jako Jim Henson – Saturday Night (2024) | Vanity Fair / Sony
V průběhu filmu se nicméně proplétají mikropříběhy ostatních osobností, z nichž mnohé už nejsou mezi námi. Matt Wood vypadá fantasticky jako John Belushi, jenž zemřel na předávkování kokainem a heroinem roku 1982 v pouhých třiatřiceti letech. Nicholas Braun z Boje o moc se rovněž úžasně převtělil do tvůrce mupetů Jima Hensona, jenž SNL obohatil o své loutkářské umění. Dylan O'Brien (Láska a příšery) hraje dosud žijícího Aykroyda, jenž se nedávno objevil v nových Krotitelích duchů s podtitulem Říše ledu, a Chevyho Chase, taťku Griswolda ze série populárních rodinných komedií (Bláznivá dovolená, Vánoční prázdniny), působivě oživuje Cory Michael Smith (Gotham).
Saturday Night (2024)
Saturday Night (2024) | Vanity Fair / Sony
Tvůrci scénář založili na rozhovorech s pamětníky. Od nich nasáli tehdejší zákulisní atmosféru přirovnávanou k boji o čas, potažmo s tikajícími hodinami. „Není to jen o původních sedmi hercích a herečkách, ale také o scenáristech, uměleckém oddělení a všech, kteří se sešli na poslední chvíli a společně změnili televizi. Je to film, v němž čas hraje záporáka. Je jako Sauron. Naším Darthem Vaderem jsou hodiny a jejich nátlak pociťujete nepřetržitě,“ zamýšlel se Reitman.
Skvělé obsazení doplňují také Willem Dafoe jako David Tebet, viceprezident pro vztahy v NBC, J.K. Simmons jako komik Milton Berle, Ella Hunt v úloze komičky Gildy Radner nebo Finn Wolfhard ze Stranger Things, jenž po scéně pobíhal jako posel NBC, co mimo jiné „rozdává letáky“. Mnohem víc nám prozradí trailer, jehož se snad dočkáme v příštích týdnech.
zdroje: Vanity Fair, Movieweb, Entertainment Tonight