Kevin Smith se rozloučil s Clerks, vrací se ale s novou partou popkulturou posedlých nerdů

Kevin Smith se rozloučil s Clerks, vrací se ale s novou partou popkulturou posedlých nerdů
The 4:30 Movie | Destro Films
Kultovní Kevin Smith si svůj brand vypěstoval na nedospělosti a zaseknutí v minulosti. Není vždy jasné, nakolik své vzpomínky na éru videopůjčoven a analogové kinematografie pojímá sebereflektivně či satiricky a nakolik jim doopravdy propadá. Pravděpodobně to neví ani on sám, ale v tom spočívá kus jeho kouzla a tvůrčí upřímnosti.
The 4:30 Movie
The 4:30 Movie
62%
V roce 2022 se Smith dojímavě rozloučil se svou vlajkovou sérií Clerks, v jejichž třetím dílu už se s nostalgií mísil i pořádný kus hořkosti. Pokud si ale někdo myslel, že to značí, že se čtyřiapadesátiletý režisér chystá udělat velký tvůrčí krok kupředu, k němuž hledá sílu prostřednictvím pohřbu svého největšího díla, trailer na novinku takovou myšlenku vyvrací. Pokud něco, bude se nejspíš jednat o největší Smithův krok zpět. Jeho vůbec nejnostalgičtější a nejvíc retro film.
Snímek se vrací do poloviny osmdesátých let a navštěvuje partu výrostků, kteří zažívají svá bezstarostná dobrodružství. Jejich jedinými zájmy jsou filmy a holky, přičemž obojího si zřejmě užijí plnými hrstmi.
The 4:30 Movie: trailer | Saban Films
Smith jde nostalgii naproti ještě víc než kdy dřív. Clerks se stali sérií hledící do minulosti až postupem času, když její hrdinové stárli a začali víc vzpomínat než myslet na budoucnost. Jednotlivé díly se však odehrávaly v současnosti a neochota hrdinů dívat se dopředu byla jedním z přiznaných konfliktů a charakterových vad.
The 4:30 Movie působí v tomto ohledu jako jednoznačná regrese, v níž Smith jako by dal za pravdu svým kritikům, kteří mu už přinejmenším 15 let vytýkají permanentní neschopnost umělecky dospět. Jako by se rozhodl uzamknout v bezpečném světě 80. let nahlížených skrz růžové brýle, kde bude zase teenagerem a nikdo mu nebude říkat, že v tom hokejovém dresu už nevypadá legračně, ale směšně.
Kultovka Clerks zakonzervovala ducha 90. let, v dobrém i zlém. Režisér se v jejím odkazu ztratil
Téma31. 1. 2024
Kultovka Clerks zakonzervovala ducha 90. let, v dobrém i zlém. Režisér se v jejím odkazu ztratil
Samozřejmě si nemůžeme být jistí, dokud neuvidíme film. Je možné, že se v něm objeví nějaké další linky či motivy, které by alespoň trochu ozvláštnily to, co zatím vypadá jako milionté osmdesátkové retro, jakých vzniká několik do roka. Co myslíte vy? Spokojíte se, když Smith nabídne hladivou dávku nostalgie, nebo byste si od tohoto kdysi řízného režiséra představovali něco jiného? Snímek zatím nemá stanovené datum premiéry a o jeho mezinárodní distribuci nic nevíme. Skoro celá Smithova filmografie je však ke zhlédnutí na Apple TV+, je tedy pravděpodobné, že pokud ne v kinech (což by byl u nás pořádný zázrak), dočkáme se The 4:30 Movie alespoň tam.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších kultovních filmů.
Zdroj: Destro Films