Potvrzeno. Gladiátor 2 má největší akční scénu, nad epičností filmu žasne i Washington

Potvrzeno. Gladiátor 2 má největší akční scénu, nad epičností filmu žasne i Washington
Gladiátor II | Paramount Pictures
Gladiátor II
Gladiátor II
AI
80%
Už první Gladiátor nebyl roku 2000 zrovna komorní. Vojevůdce Maximus v podání Russella Crowea v úvodu vyhladil germánské barbary, načež velel družstvu gladiátorů v pompézních bitvách na život a na smrt v prostorách slavného Kolosea. Z melodramatického spektáklu podbarveného Hansem Zimmerem a Lisou Gerrard vzešlo pět Oscarů a spousta peněz.
Dvojka od scenáristy Napoleona Davida Scarpy to zkusí zopakovat pokračováním příběhu Lucia Vera (Paul Mescal), jemuž v úvodu rozpráší severoafrickou domovinu římský generál Marcus Acacius (Pedro Pascal). Lucius skončí u otrokářského papaláše Macrina (Washington), jenž má pod palcem dodávky arzenálu římské armádě, a spolu plánují bodnout dýku do zad impériu pod vedením maniakálních císařů Caracally (Fred Hechinger) a Gety (Joseph Quinn).
Gladiátor II: trailer | CinemArt
Už po testovacích projekcích prosakovaly zprávy o velikosti akčních scén, které druhého Gladiátora pasovaly na film snad i epičtější než dvojka Duny či Furiosa. Diskutovaný trailer ukázal záblesky římského dobývání, ale také zaplavené Koloseum či Mescalův souboj s obrněným vyzyvatelem, jenž osedlal rovnou nosorožce.
Ridley Scott se nad kolosálním měřítkem pozastavil v rozhovoru pro Empire a záležitost shrnul velmi stručně. „Film jsme načali pravděpodobně největší akční scénou, jakou jsem kdy natočil. Nejspíš větší než cokoli v Napoleonovi,“ vrátil se k rozporuplně přijatému životopisu francouzského vojevůdce a císaře, jehož produkce vyplázla balík za rekonstrukce obléhání Toulonu a bitev u Slavkova či Waterloo.
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
Gladiátor II
O dané sekvenci Scott jinak mlžil, víc rozvedl zmiňované zapojení nosorožce jakožto připomínky reálných kratochvílí Římanů, kteří se do Kolosea sjížděli i na přehlídku exotické zvěře. „Počítačové převedení a umělá inteligence – tomu se musíte přizpůsobit,“ poukázal na digitálně vytvořené robustní zvíře. „Mohu nechat počítač přečíst každou molekulu a vrásku na nosorožci a pak ji vyřezat do silného kusu plastu, který přesně odpovídá tělu nosorožce. To je pak upravené do tvaru kostry,“ pokračoval s popisem své nové filmařské zábavy. „Dostanu tuhle věc, která běhá rychlostí 40 mil za hodinu, na místě se otáčí, kroutí hlavou a vrčí. Dvoutunový nosorožec, který má na zádech chlapa! Je s tím velká sranda,“ pochlubil se šestaosmdesátiletý režisér, jenž za první díl neproměnil oscarovou nominaci.
Podobně nadšeně zní v zákulisním videu i Washington, jenž toho na prahu sedmdesátky a se dvěma Oscary také zažil mnoho. Gladiátora 2 považuje za „největší film, jakého se účastnil,“ přičemž konkurencí mu jsou třeba série Equalizer, postapo Kniha přežití, Scottův Americký gangster nebo historická Sláva z období občanské války. „Postavili Koloseum! Takový spektákl. Kamkoli se otočíte, okamžitě jste v tom světě. Hrozně to žeru,“ uzavřela se smíchem herecká legenda, která s Římem ještě neskončila. Ztvární totiž kartaginského vojevůdce Hannibala v chystaném snímku Antoineho Fuquy (Equalizer).
Stopáž druhého Gladiátora se má dle šeptandy blížit ke třem hodinám, tudíž prostoru na pořádné vyblbnutí měli Scott i přítomní herci a kaskadéři dostatek. Hudbu má na starosti Harry Gregson-Williams, jenž ozvučil třeba Scottův Poslední souboj, a v dalších rolích se představí Connie Nielsen, Djimon Hounsou nebo Derek Jacobi.
Zdroje: Empire, Variety, X
Prohlédněte si žebříček nejočekávanějších filmů zbytku roku, jimž Gladiátor 2 podle databáze Kinoboxu nepřekvapivě vévodí.