Robert Downey Jr. se vrací k Marvelu. Místo Iron Mana si ale zahraje ikonického záporáka

Robert Downey Jr. se vrací k Marvelu. Místo Iron Mana si ale zahraje ikonického záporáka
Iron Man | Marvel Studios
Dr. Victor von Doom je v papírových komiksech tím zdaleka nejslavnějším marveláckým záporákem, tradičně párovaným s Fantastickou čtyřkou. Co do filmových ztvárnění je tato postava notoricky prokletá a její chytlavost a charisma se zatím nepodařilo rozpohybovat v áčkovém blockbusteru, přestože se o to filmaři už úpěnlivě pokoušel. V předchozích Fantastických čtyřkách ho ztvárnili Julian McMahon a Toby Kebbell.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr.

Herec, Účinkující

7.4
MCU zatím ohledně něj mlčelo, což mnohé překvapovalo. Fanoušci chápali, že si Kevin Feige šetří ikonickou postavu pro výjimečnou příležitost, jeho trpělivost přesto předčila očekávání. Předně když se jako hlavní záporák nové fáze vyjevil místo něj Kang. Nicméně nyní, když Kang... řekněme, že tragicky zahynul, když zachraňoval dítě zpoza kol nákladního vlaku, a už o něm nikdy nebudeme mluvit... se otevřela zadní vrátka, kterými se Dr. Doom do MCU konečně vetře. A to vskutku ve velkém stylu.
Robert Downey jr.
Avengers: Endgame
Iron Man
Iron Man
Iron Man
Downey Jr. se stane Dr. Doomem v dalších dvou filmových Avengers. Radši ani nechceme hádat, kolik let by z jeho honoráře mohla česká kinematografie financovat kompletní provoz. Je samozřejmě překvapivé, že se milovaný herec nevrací ve své nejslavnější roli, to jde ale vyřešit velmi snadno. Existuje přece v multiversech a Dr. Doom jakožto padlý vědec může být jednoduše Tonym Starkem z jiné dimenze, který se kvůli nějaké tragédii stal megalomanským tyranem namísto našeho oblíbeného megalomanského spasitele.
To je samozřejmě jen spekulace ze vzduchu, stejně tak je možné, že hercova předchozí role nebude nijak reflektována nad rámec nějakého vtípku a prostě ztvární úplně novou postavu. Proto se tomu ostatně říká „herectví“. A stejně tak je možné, že za tím vším je nějaký další háček a Downey nebude ztvárňovat Dooma po celou dobu.
Stačí se podívat, jak byl představen. Na pódiu se seřadilo mnoho lidí zahalených maskami a Joe Russo (ano, Russoovi jsou jen tak mimochodem odteď oficiální režiséři obou filmů) vyzval jednoho z nich se slovy: „Na důkaz toho, že v mnohovesmíru Marvelu je možné vše, vám představuji toho jednoho člověka, který může hrát Dr. Victora von Dooma.“ Tehdy jedna z postav vystoupila z davu a ejhle, je to Robert! Velmi efektní, nicméně to také naznačuje, že jeho Doom může být jen jedním z mnoha. Je však třeba myslet na to, že kdyby Marvel po tomhle tyátru neangažoval Downeyho v plné parádě, ale jenom jako rozšířené cameo, není na světě tým superhrdinů, který by producenty ochránil před rozhořčeným davem, co se vydá směrem k jejich centrále.
Avengers: Doomsday, ověnčeni novým titulem, se chystají na květen 2026, a Avengers: Secret Wars, jimž zůstává stejný název, tím ale nejspíš podobnost s původním plánem končím, přijdou do kin o rok později. Zatím se podívejte na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: The Hollywood Reporter