Nový film režisérů Avengers stojí 320 milionů. Příští Superman ještě víc. Kdy bublina splaskne?

Nový film režisérů Avengers stojí 320 milionů. Příští Superman ještě víc. Kdy bublina splaskne?
David Corenswet – Superman (2025) | Warner Bros.
Režiséři posledních dvou Avengers, bratři Russoovi, chystají další film. Nepřekvapivě velkého měřítka. Sci-fi/western The Electric State bude sledovat skupinu dospívajících hrdinů, kteří zažívají notně bombastické dobrodružství v silně stylizovaném retrofuturistickém světě. Zlanařit se podařilo jména jako Millie Bobbie Brown, Chris Pratt, Stanley Tucci, Jason Alexander či Brian Cox.
The Electric State
The Electric State
AI
73%
World of Reel nyní potvrzuje dřívější spekulace, že rozpočet téhle netflixovské akce nabobtnal na 320 milionů dolarů. To je, pokud chcete infarkt, 7,5 miliardy korun. Dlouhá produkce a postprodukce se pomalu chýlí ke konci, má za sebou i tragickou pauzu po smrti za volantem na place v roce 2022. Premiéru by si měl tento film na streamu odbýt ještě letos.
kde-si-herecke-hvezdy-prijdou-na-dustojne-penize-mimo-komiksova-univerza-dnes-nemaji-sanci
Avengers: Endgame | Marvel Studios
Trvající důvěra v Russoovi se jeví jako další důkaz absolutní nepoučitelnosti hlavounů. Jejich Cherry s Tomem Hollandem měla být úkrokem k menší, ale tím nezřízenější jízdě. Skončilo to jako naprosté kritické fiasko. Pražský The Gray Man byl oproti tomu další megaprodukcí, jež spolkla už tak excesivních 200 milionů. Netflix tento snímek podle svých specifických měřítek prohlásil za úspěch, nicméně měsíc po uvedení si na tenhle zaměnitelný flák šedivé akce nikdo nepamatoval.
Jistě, bráchové se ukázali jako schopní kurátoři košatého marveláckého univerza, které se jim nerozpadlo pod rukama. Nad tím bychom neměli ohrnovat nos. Žádný jiný jasný talent ale zatím nepředvedli. Je příběh ilustrovaného románu z roku 2018 dost silný na to, aby utáhl jejich kompetentně sterilní přístup k filmu?
Superman
Superman
AI
71%
A pokud to není málo, další číslo, které se nyní šíří médii, je 368 milionů za reboot Supermana, jenž se právě natáčí. James Gunn vskutku netroškaří a uvědomuje si, co je v sázce. A sice osud DC komiksů na plátně a jeho pozice v čele celé této anabáze. V tomto případě alespoň dává smysl, že má tento filmař tolik prostředků. Nadstandardní přístup si jednak zaslouží tento projekt, jednak si Gunn vysloužil důvěru za své úspěchy se Strážci galaxie. Přesto je nutné se ptát, jak vysoko mohou rozpočty narůstat?
Superman logo
Superman logo | DC Comics
Historie se sice neopakuje, nicméně jde vždycky najít nějaké to zacyklení. Jedním z nich je i neschopnost Hollywoodu vycítit nutnost změny. Po jasných ukazatelích, že naddimenzované blockbustery začínají být neudržitelné a přestávají být hnacím motorem branže, se nyní objeví v těsném závěsu dva hity. V hlavě 2 a Deadpool s Wolverinem. To studia přesvědčí, že krize je zažehnaná a může se jet dál, jako by se nic nestalo.
To už tu všechno bylo. Filmaři se chytají stébel, aby nemuseli přijmout realitu. A sice, že je normální, aby se v různých intervalech střídaly éry velkofilmů se sezónami favorizujícími menší podvratné produkce. Přerod je pro filmové stáje vždy bolestný a nedobrovolný, producenti se k němu neuchýlí, dokud se pár velkých hráčů neotře o krach. Bude ještě zajímavé sledovat, jak to dopadne. Dnešní studia už nejsou samostatné jednotky, jsou součástí komplexnějších konglomerátů, kdy se dají snáz přelévat peníze z jednoho vědra do druhého. Jak dlouho bude ale akcionáře bavit financovat tuhle loterii? A vyplatí se aspoň jedna z dvou výše zmíněných investic?
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: World of Reel, Variety