Pravá ruka Jamese Camerona je pryč. Producent Titaniku a Avatarů Jon Landau náhle zemřel

Pravá ruka Jamese Camerona je pryč. Producent Titaniku a Avatarů Jon Landau náhle zemřel
Titanic | Twentieth Century Fox
Jamie Landau, Jonův syn, potvrdil pro The Hollywood Reporter skon svého otce. Producentova sestra Tina Landau o chvíli později tweetovala: „Nejlepší bratr, o jakém může holka snít, můj bratr Jon, odešel. Moje srdce je zlomené, ale také překypuje pýchou a vděčností za jeho výjimečný život, za lásku a dary, které rozdal mně a všem, kteří znali jeho a jeho filmy.“ Variety jako příčinu smrti uvádí rakovinu, s níž Landau nevystoupil veřejně.
Jon Landau
Jon Landau

Producent, Herec

Landau se narodil do producentské rodiny, takže u něj co do kariéry bylo jasno. Jedním z jeho prvních projektů byla milovaná americká komedie Miláčku, zmenšil jsem děti. V první půlce devadesátých let se rychle vyšvihl do jedné z předních pozic u Foxů, kde jako vyslanec studia dohlížel na druhou Smrtonosnou past, Posledního mohykána, Tátu v sukni a v neposlední řadě Cameronovy Pravdivé lži, na jejichž place strávil čtyři měsíce. Nebudeme předstírat, že jeho rychlý vzestup nebyl důsledkem generačních konexí, nicméně měl Jon brzy příležitost dokázat, že je mužem na správném místě. Byl to právě on, kdo zaštítil Cameronův Titanic, tentokrát již v pozici hlavního producenta.
Jon Landau, James Cameron
Jon Landau a James Cameron | Albert L. Ortega/Getty Images
Problémovost nepotopitelné romance v Leem DiCapriem a Kate Winslet je dnes již legendární. Zpětně snímku mnozí vytýkají až příliš mnoho sázek na jistotu, to však nemůže být vzdálenější tomu, jak se o projektu uvažovalo před premiérou. Zdánlivá neatraktivita námětu, protahování, prodražování a Cameronova tvůrčí agresivita vedly k tomu, že se očekával jeden z největších filmových průšvihů všech dob. Landau byl buď úplný blázen, nebo producent s největším čuchem v Hollywoodu, když za Jamesem stál do posledního okamžiku, který měl být hořkým koncem obou kariér. Jenže Titanic se místo toho stal absolutním triumfem. O nějakou dekádu později si stejným kolečkem pochyb a nedůvěry prošel s Avatarem. A pak s Avatarem 2.
Pevné nervy, které musel prokázat, aby s notoricky konfliktním režisérem vydržel, se v branži staly pověstnými. Landau a Cameron se však stali nejen kolegy, ale blízkými přáteli a z různých rozhovorů je snadné uvěřit tomu, že Jon byl pro práci svého chráněnce upřímně nadšený a velmi aktivně se na ní podílel. „Pokud je Cameronovou superschopností jeho hluboká soustředěnost na cíl, může ji z velké části rozvíjet proto, že někde opodál stojí Landau s airpodem v jednom uchu, kterým telefonuje o uzávěrce týmu v Burbanku, zatímco na místě vede konverzaci se členem štábu,“ napsala Rebecca Keegan v Landauově profilu v The Hollywood Reporteru v roce 2022.
kinocast-zreli-jsme-avatara-2-je-to-skvela-podivana-i-kdyz-ma-trochu-kratky-ocasek
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water
Za každým velikánem stojí nějaký úředník, který musí jeho kariéru držet pohromadě a mnohdy pro to vynakládá nadlidský výkon. Beatles měli Briana Epsteina, James Cameron zase Jona Landaua. Bude nyní klíčové sledovat Cameronovu další činnost, vždyť Beatles Epsteinovu tragickou předčasnou smrt přežili jen o tři roky. Kdo nyní ukočíruje kolos, jakým je franšíza Avatarů? „James přichází s velkými sny. A je moje práce, aby se staly skutečností,“ řekl Landau v roce 2010. Uvidíme tedy, jak se Cameronovy opusy s touto ztrátou vyrovnají.
Zdroje: The Hollywood Reporter, The Jewish Journal, Variety, Wikipedia