Nejkontroverznější český film současnosti je na Netflixu. Najdete tu Tajemství a smysl života

Nejkontroverznější český film současnosti je na Netflixu. Najdete tu Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života | VAC - Vachler Art Company
Jaký je důvod naší existence? Kam vůbec směřujeme? Co je humor, láska či smrt? A existují osoby z jiných dimenzí? Odpovědi či alespoň nápovědy k těmto otázkám se snažil ve svém zatím největším filmu nabídnout tvůrce Petr Vachler. Na projektu přitom pracoval úctyhodných deset let. Na příběhu muže s tváří Jana Budaře a jeho vztahového čtyřúhelníku představuje divákovi své alternativní vidění světa, které má blízko k ezoterice a spiritualitě.
Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života
  • Netflix
75%
Za pomoci digitálního čmeláka, který ve snímku působí coby pozorovatel příběhu a života na Zemi, a mluvících hlav v podobě různorodých odborníků pak divákovi předkládá netradiční pohled na otázky, jež se týkají se našeho života, astrální existence či alternativní medicíny. Tyto názory a forma, jakým je Vachler divákovi předložil, se ovšem nesetkaly s všeobecným pochopením. Recenze napříč médii nešetřily kritikou, která nenechala často nit suchou třeba na vizuální podobě snímku kvůli digitálnímu čmelákovi, řemeslné stránce a celkovém myšlenkovém vyznění díla, v němž podle mnohých např. zmiňovaná moudra odborníků moc nefungují.
Jenže zatímco kritická obec se v názoru celkem shodla, u divácké není tak jednoduché určit jednotný konsenzus. Zatímco mnoho lidí nešetří na adresu Vachlerova díla nejapnými poznámkami, snímek si našel i nemalý zástup věrných fanoušků, kteří oceňují jeho netradiční zpracování, citlivé začlenění témat okolo esoteriky i názorů, jimž podle příznivců stojí za to věnovat pozornost. Na databázi Kinobox je film aktuálně hodnocen značně pozitivními 78 %.
Tajemství a smysl života: trailer | VAC - Vachler Art Company
Není proto divu, že během loňské premiéry se okolo filmu strhla velmi bouřlivá diskuze, při níž bylo na sociálních sítích hodně rušno. Tajemství a smysl života je po své cestě kiny, během níž titul vidělo přes 100 tisíc lidí, ode dneška k dispozici na Netflixu. Vzhledem k tomu, jak velkému zájmu se tuzemské filmy na této platformě těší, se dá očekávat, že i Vachlerův počin zde strhne hodně pozornosti. A opět se o něm bude ve velkém diskutovat.
Změněné stavy vědomí si navodím i sám. Petr Vachler v nejotevřenějším rozhovoru
Rozhovory14. 12. 2023
Změněné stavy vědomí si navodím i sám. Petr Vachler v nejotevřenějším rozhovoru
Pokud jste film viděli, nezapomeňte ho na Kinobox ohodnotit a podívat se na zajímavosti k filmu.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Netflix, Kinobox, Kinomaniak