Karlovarský festival představuje hlavní hvězdy. Dorazí Mortensen, Clive Owen i režijní ikona

Karlovarský festival představuje hlavní hvězdy. Dorazí Mortensen, Clive Owen i režijní ikona
Pán prstenů: Návrat krále | New Line Cinema
Hvězdou zahájení festivalu bude miláček diváků Viggo Mortensen, jehož všichni znají coby Aragorna z Pána prstenů. Od té doby se však stačil stát jedním z nejrespektovanějších herců v branži, jenž si role vybírá s obrovskou péčí a v nepovedeném filmu ho takřka nepotkáte. Důkazem budiž tři oscarové nominace za herecké výkony ve filmech Východní přísliby, Zelená kniha a Tohle je náš svět. Do Karlových Varů ovšem přijede zejména jako režisér. Představí zde totiž svůj nový režijní počin, western Až na konec světa. Ten uvede festival v rámci slavnostního zahájení, při němž populární herec převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.
Viggo Mortensen
Viggo Mortensen

Herec

7.5
Další známou hereckou tváří, která bude naopak festival uzavírat, bude britský herec Clive Owen. Představitel mnoha charismatických rolí a drsňáků se proslavil filmy jako Potomci lidí, Spojenec či Král Artuš. Do lázeňského města přiveze 20 let starý snímek Na dotek od režiséra Mika Nicholse. Také on převezme převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Dalším významným hereckým jménem a budoucím držitelem prezidentské ceny, je herec Daniel Brühl, jehož si všichni moc dobře pamatujeme z tarantinovky Hanební pancharti a coby Nikiho Laudu z formulových Rivalů.
Třetím oznámeným slavným jménem je pak režisér Steven Soderbergh, slavný experimentátor a všestranný tvůrce, jenž se nebojí takřka žádného žánru. Má na svém kontě jak divácké hity jako sérii Dannyho Parťáci či Bez kalhot, tak drama Traffic – nadvláda gangů, Erin Brockovich či Loganovi parťáci. V posledních letech se věnuje zejména režii malých snímků. Do Varů přiveze dva své počiny – Kafku s Jeremy Ironsem, jehož režisér 30 let od vzniku kompletně přetvořil, a film Mr. Kneff. Oba tituly budou na festivalu k zhlédnutí v rámci sekce věnované Franzi Kafkovi.
Zelená kniha
Viggo Mortensen
Potomci lidí
tema-10-sci-fi-filmu-ktere-byste-meli-videt-nez-vyrazite-na-interstellar-2
dannyho-partaci-budou-mit-dalsi-kseft-tentokrat-ale-za-studene-valky
Hvězdou nové festivalové znělky pak bude charismatický Benicio del Toro, jenž do Karlových Varů přijel v roce 2022. Už delší dobu je pak známo, že v porotě usedne známý herec Geoffrey Rush. O zahajovací koncert festivalu se pak postará skupina Kosheen. O hvězdy tedy ani letos nebude na festivalu, který trvá od od 28. června do 6. července, nouze. A naštěstí se podle všeho můžeme těšit i na velmi kvalitní filmovou nabídku.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: KVIFF