Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Recenze: Vůně kávy (TV film)
    Recenze17. 3. 2012
    Recenze: Vůně kávy (TV film)

    Osmi z deseti režisérů by podobná látka pod rukama asi ztěžkla v nudnou banalitu o ničem, režisér Vít Olmer ale Vůni kávy proměnil ve svižnou vyprávěnku o tvorbě, nevěře, odsunu, podnikání i pražení kávy, na kterou se navzdory tematické roztříštěnosti docela pěkně dívá. Olmer se v ničem nepatlá, nad ničím se nedojímá, "jen" lehkou rukou vypráví. S takovou máte tendenci filmu odpustit i jeho hloupý konec.

  2. Recenze: Meruňkový ostrov aneb Živočichopis emocí z jižního Slovenska
    Recenze17. 3. 2012
    Recenze: Meruňkový ostrov aneb Živočichopis emocí z jižního Slovenska

    Szidi Tobias je českým divákům známá především jako vynikající šansoniérka. Ve slovenském filmu Marhuľový ostrov, který do našich kin vstupuje pod českým názvem Meruňkový ostrov, představuje ženu, jejíž život se zásadně změní vinou jedné letní bouřky. Díky charismatickému muži v nepřehlédnutelném náklaďáku se dostává do podmanivého prostředí Žitného ostrova a skrz starosti a radosti všedního dne objevuje nový svět, nachází svůj ztracený klid a...

  3. Ondřej Vetchý: "Okresní přebor mi připomíná Městečko Twin Peaks"
    Rozhovory16. 3. 2012
    Ondřej Vetchý: "Okresní přebor mi připomíná Městečko Twin Peaks"

    Jeden z nejrespektovanějších českých herců současnosti. Celkem pětkrát byl nominován na Českého lva, za výkony ve filmech Golet v údolí, Kolja, Báječná léta pod psa, Tmavomodrý svět a Vendeta. Postava ambiciózního Jirky Luňáka patřila v seriálu Okresní přebor k těm nejpopulárnějším a kromě jiných mu přinesla i cenu TýTý. Jaký byl Luňák před tím, než se stal trenérem? Proč se netočily další díly seriálu, ale filmový prequel? Jak se hraje fotbal s utrženým lýtkem? A jak vnímá představitele hlavní role filmu, Miroslava Krobota alias Pepika Hnátka? Na to všechno odpovídá Ondřej Vetchý v následujícím rozhovoru.

  4. Recenze: Probudím se včera aneb Čtyřicátník Mádl na milostné misi v červnu 1989
    Recenze15. 3. 2012
    Recenze: Probudím se včera aneb Čtyřicátník Mádl na milostné misi v červnu 1989

    Milý nápad s cestou časem do doby těsně předlistopadové, legrace z paty zoufale tahaná stejně jako příjemně perlivá a bezprostřední, logické netěsnosti a dirky, spousta vysvětlující vaty, ještě víc odporných a nesmyslných reklam na výrobky a produkty všeho druhu, ale hlavně - neodolatelný Jiří Mádl, puberťák s duší čtyřicátníka, který tuhle komedii prakticky celou táhne (a utáhne) sám.

  5. Češi ve hře o slovenské filmové ceny Slnko v sieti 2012
    Filmy8. 3. 2012
    Češi ve hře o slovenské filmové ceny Slnko v sieti 2012

    Herci Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká a Kristýna Liška Boková, scenárista Petr Jarchovský, hudební skladatel Petr Ostrouchov, dokumentaristka Erika Hníková, kameramani Martin Šec a Jan Baset Střítežský, výtvarníci Jan Švankmajer a Veronika Hrubá, střihači Jiří Brožek a Vladimír Barák, mistr zvuku Lukáš Moudrý... Ti všichni budou 17. dubna 2012 v napětí, až se budou v nové budově Slovenského národního divadla udílet slovenské filmové ceny Slnko v sieti. Zatímco Český lev bilancuje filmovou úrodu každoročně, Slnko v sieti vystavuje účet jednou za dva roky.

  6. Viktor Schwarcz: "Jako Lví král se necítím, dnes jsem začal točit nový film."
    Téma7. 3. 2012
    Viktor Schwarcz: "Jako Lví král se necítím, dnes jsem začal točit nový film."

    Kdyby v sobotu 3. března 2012 dorazil do pražské Lucerny, možná by se dočkal mohutných ovací ve stoje. Ne snad proto, že je na vozíku, ale především, že produkuje filmy, do kterých se jiným moc nechce. Bohužel nedorazil. Kdo je vlastně VIKTOR SCHWARCZ, producent, který chodí úzkými pěšinami, který objevuje nové talenty a který natáčí "jiné" filmy?

  7. Vítězové i poražení: Letos jsme si České lvy užili!
    Filmy4. 3. 2012
    Vítězové i poražení: Letos jsme si České lvy užili!

    Před pár vteřinami skončil přímý přenos a pódium bere doslova útokem armáda fotoreportérů a novinářů. Český lev 2011 je minulostí. Bezprostřední pocity a komentáře i plány do budoucna. Vítězný režisér Zdeněk Jiráský chce točit film o studentkách medicíny, které se živí prostitucí, poražený producent Pavel Strnad chystá snímek situovaný do atletického prostředí 80. let.

  8. Český lev 2011: Poupata rozkvetla čtyřikrát, Alois Nebel má tři trofeje, Václav Havel oceněn in memoriam
    Filmy3. 3. 2012
    Český lev 2011: Poupata rozkvetla čtyřikrát, Alois Nebel má tři trofeje, Václav Havel oceněn in memoriam

    Role největšího favorita bývá na Českých lvech ošidná! Loni Občanský průkaz ze třinácti nominací neproměnil ani jednu, letos se Odcházení po dvanácti nominacích muselo spokojit jen se dvěma trofejemi. Triumfoval jiný debut - Poupata režiséra Zdeňka Jiráskového brala pět Českých lvů, Alois Nebel má tři, po dvou Odcházení a Nevinnost, jednoho Dům. Obecně se dá ROK 2011 nazvat ROKEM DEBUTŮ. Prvotiny dokázaly triumfovat v deseti ze dvanácti kategorií, vklínit se mezi ně dokázal jen velezkušený Jan Hřebejk! Začíná docházet v české kinematografii k výměně generací?

  9. Lucie Bílá: "Český lev není výstup na Mount Everest, to je bungee jumping."
    Filmy2. 3. 2012
    Lucie Bílá: "Český lev není výstup na Mount Everest, to je bungee jumping."

    Karel Gott, Jiří Suchý, Václav Neckář, Ondřej Soukup, Marta Kubišová, Vojtěch Dyk, Martin Dejdar, Eva Pilarová, Ivan Hlas, Mário Klemens, Filip Renč, Květa Fialová, Jakub Prachař, Petra Černocká, František Černý, Karel Holas, Barbora Seidlová, Jiří Pecha, Jan Hrušínský, Jitka Zelenohorská, Filip Renč, Pavlína Filipovská, Jiří Korn, Varhan Orchestrovič Bauer, Petr Malásek a ministryně kultury Alena Hanáková. Ti všichni budou v sobotu 3. března 2012 v přímém přenosu na ČT1 předávat výroční filmové ceny ČESKÝ LEV. Nové majitele získá celkem patnáct sošek z nižborských skláren Rückl Crystal.

  10. Český lev 2011: Do síně slávy vstoupí Josef Somr!
    Filmy1. 3. 2012
    Český lev 2011: Do síně slávy vstoupí Josef Somr!

    Studovat herectví se ostýchal, k podání přihlášky ho přemluvil až kamarád a - potom se na brněnskou JAMU dostal hned na poprvé! Stejně tak dlouho váhal s tím, zda opustit klid oblastních angažmá a přijmout nabídku Činoherního klubu. Bál se velkoměsta i existenčních problémů. Nakonec se ale odhodlal a byť dlouhé měsíce spal v herecké šatně, později právě tato léta označí za svá divadelně vůbec nejšťastnější. A paradox třetí, syn výpravčího vstoupil do dějin světové kinematografie hned svou první velkou rolí a sice - postavou výpravčího!

  11. Čtyři slunce jsou o malých lžích, hloupých nevěrách a něčím nad námi
    Filmy28. 2. 2012
    Čtyři slunce jsou o malých lžích, hloupých nevěrách a něčím nad námi

    Novinka scenáristy a režiséra Bohdana Slámy ČTYŘI SLUNCE byla jako vůbec první český film v historii vybrána do soutěže prestižního Sundance Film Festivalu. Evropskou premiéru si nedávno odbyla na festivalu v Rotterdamu a 8. března vstupuje i do českých kin. "Hlavní hrdinové řeší to, čím dřív nebo později projde skoro každý - jak se vyrovnat s vlastními chybami, jak udržet manželství, jak vyjít s vlastními dětmi a jak před nimi neztratit tvář. A taky je tu zobrazena možná nějaká vyšší moc, která může i nemusí někdy zasáhnout," říká Sláma.

  12. Český lev 2011: Hlasoval druhý nejvyšší počet akademiků v historii!
    Filmy23. 2. 2012
    Český lev 2011: Hlasoval druhý nejvyšší počet akademiků v historii!

    V multikině Slovanský dům odstartovaly DNY ČESKÉHO LVA, které v Praze a brněnské Olympii potrvají až do 29. února 2012. Na programu jsou Poupata, Alois Nebel, Nevinnost, Odcházení, Rodina je základ státu, Lidice, Fimfárum – do třetice všeho dobrého, Perfect Days – I ženy mají své dny, Dům, Autopohádky a Nickyho rodina.

  13. Agnieszka Holland natočí Palacha! Změní HBO český televizní svět?
    Filmy21. 2. 2012
    Agnieszka Holland natočí Palacha! Změní HBO český televizní svět?

    Třiatřicet let trvalo, než čeští filmaři našli klíč (nebo jen docela obyčejně sebrali odvahu?) k tématu stejně tak zajímavému jako ošidnému - upálení Jana Palacha! Scénáře debutujícího Štěpána Hulíka se ujala světově proslulá Agnieszka Holland, momentálně nominovaná na Oscara za film In the Darkness. V hlavních rolích třídílného filmu HOŘÍCÍ KEŘ se objeví Tatiana Pauhofová, Ivan Trojan, Karel Roden, Vojtěch Kotek, Martin Huba, Igor Bareš, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Jan Budař, Miroslav Krobot a další

  14. Nejoblíbenější čeští herci a herečky roku 2011. Vyhraje znovu Trojan?
    Filmy20. 2. 2012
    Nejoblíbenější čeští herci a herečky roku 2011. Vyhraje znovu Trojan?

    Ve Velkém sále pražské Lucerny bude 3. března 2012 rozdáno nejen čtrnáct Českých lvů ale i dvě obří kytice růží, které mají nemenší cenu než sošky nižborských sklářů. Jakkoliv to totiž nikdo nechce navenek přiznat, ocenění pro nejoblíbenějšího herce a herečku dokáží zahřát přinejmenším stejně jako zisk výroční filmové ceny.

  15. Muži v naději nejnavštěvovanějším filmem roku 2011. Vejdělek má double!
    Filmy20. 2. 2012
    Muži v naději nejnavštěvovanějším filmem roku 2011. Vejdělek má double!

    Co Účastníci zájezdu svého času naznačili, to uplynulé dva roky potvrdily - Jiří Vejdělek je hitmaker! Ženy v pokušení se staly divácky nejúspěšnějším filmem roku 2010, Muži v naději získaly ten samý triumf za rok 2011. Zůstává ale otázkou, jak Vejdělek dopadne na Českých lvech, kde jsou kritéria pro Divácky nejúspěšnější film roku přece jen jiná. Rozhoduje prvních osm týdnů, nikoliv celková návštěvnost, takže tam to bude nejspíš mnohem napínavější. Jinak tuzemská kina příliš důvodů k radosti nemají, diváků totiž výrazně ubylo.