Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Karel Roden dotočil svůj největší projekt - Terapii!
    Filmy20. 2. 2011
    Karel Roden dotočil svůj největší projekt - Terapii!

    Karel Roden v sobotu 19. února 2011 dotočil v barrandovských ateliérech svůj největší projekt - pětačtyřicetidílný televizní seriál Terapie, v němž hraje hlavní roli rozporuplného psychologa. Absolvoval tak všech 95 natáčecích dnů. Jako jediný. Režiséři totiž byli tři a střídali se: Petr Zelenka, Marek Najbrt a Jaroslav Fuit.

  2. Pouta se vracejí do kin!
    Filmy16. 2. 2011
    Pouta se vracejí do kin!

    Thriller Pouta režiséra Radima Špačka o nevyzpytatelném estébákovi Antonínovi se 3. března 2011, tedy třináct měsíců po své premiéře, znovu vrátí do kin. Snímek počátkem února získal třináct nominací na Českého lva, čímž vyrovnal dosavadní rekord filmu Je třeba zabít Sekala, a producenti zjevně věří i v celkový úspěch na finálovém večeru 5. března. Pouta se tak pokusí vylepšit svoji dosavadní návštěvnickou bilanci, která není příliš veselá - něco málo přes dvacet tisíc diváků.

  3. Recenze: Filmfárum do třetice všeho dobrého
    Recenze10. 2. 2011
    Recenze: Filmfárum do třetice všeho dobrého

    Třetí filmovou porci pohádek Jana Wericha pro chytré děti a chytré dospělé trápí stejné neduhy a zdobí stejné přednosti jako většinu filmových sérií. Na jedné straně je zřejmé, že nejlepší nápady a zápletky už tvůrci vyčerpali v předchozích dílech, na straně druhé není pochyb o tom, že výpravnost, technická dokonalost a hravost v nejmenších detailech je zase o něco vyšší než minule (a předminule).

  4. Ohlasy na Lví nominace: Všichni (ne)spokojeni?
    Filmy7. 2. 2011
    Ohlasy na Lví nominace: Všichni (ne)spokojeni?

    Je pět nominací hodně nebo málo? Na koho akademici zapomněli? A hlavně - kdo křišťálové sošky lvů nakonec opravdu získá? Herci, režiséři, kameramané a producenti odpovídají jen pár minut po té, co se dozvěděli, že jsou nominováni na Českého lva 2010.

  5. Český lev 2010: Nominacím dominují filmy o normalizaci!
    Filmy5. 2. 2011
    Český lev 2010: Nominacím dominují filmy o normalizaci!

    Bolavá traumata minulosti, na to čeští filmoví akademici slyší. Loni vyzdvihli Protektora, 3 sezóny v pekle a Kawasakiho růži, letos nejvíc nominací posbíraly snímky o temném období normalizace - thriller Pouta jich má třináct, komediální drama Občanský průkaz jedenáct. Aspoň na jednu nominaci dosáhlo deset z loňských jednadvaceti hraných filmů. Českým lvem za nejlepší zahraniční film byla oceněna akční sci-fi Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, Cenou Magnesia za nejlepší studentský film roku a stotisícovou finanční prémií animovaný snímek Graffitiger. Návštěvníkům portálu kinobox.cz se nejvíc zamlouvala vztahová komedie Ženy v pokušení.

  6. Divácky nejúspěšnější české filmy 1993-2010
    Filmy4. 2. 2011
    Divácky nejúspěšnější české filmy 1993-2010

    Českému filmu se u českých diváků daří. Dlouhodobě a v posledních čtyřech letech obzvlášť, neboť od roku 2007 se vždy aspoň jednomu titulu podařilo dostat mezi desítku nejnavštěvovanějších snímků samostatné České republiky. Loňské Ženy v pokušení režiséra Jiřího Vejdělka to dokonce dotáhly na bronzovou pozici celkově!

  7. Natočí Nikita Michalkov Hubačův scénář?
    Filmy3. 2. 2011
    Natočí Nikita Michalkov Hubačův scénář?

    Filmová nadace RWE & Barrandov Studio v jubilejní desáté uzávěrce své soutěže o nejlepší scénáře a náměty rozdělila mezi vítězné autory bezmála půl milionu korun. Po sto dvaceti tisících korunách získali Roman Kozák za scénář k filmu Rodinný kruh, který má být analýzou sociálních vztahů současné rodiny, a Evita Naušová za Mamáju, což je působivý vhled do drogové tématiky očima matky postižené.

  8. Česká kina prožila rekordní rok. Nejvíc vydělal Vejdělek!
    Filmy28. 1. 2011
    Česká kina prožila rekordní rok. Nejvíc vydělal Vejdělek!

    Nejvyšší tržby v historii země a nejvyšší návštěvnost za posledních sedmnáct let. Takhle radostně znějí čísla z tuzemských kin za loňský rok. Navíc - jasně nejnavštěvovanějším filmem roku se stal český snímek, komedie Jiří Vejdělka Ženy v pokušení, kterou vidělo 1 232 299 diváků, což je o necelých tři sta tisíc diváků víc, než kolik přišlo na trojrozměrného Avatara na druhém místě! Bronz bral další český reprezentant, drama Kajínek za 790 tisíc diváků.

  9. Český film 2010. Pýcha předchází pád?
    Téma21. 1. 2011
    Český film 2010. Pýcha předchází pád?

    Pokud pýcha opravdu předchází pád, pak českou kinematografii nečeká v nejbližší době nic pěkného. Český filmový rok 2010 totiž charakterizuje především víra tvůrců ve vlastní neomylnost, která je vede k tomu, že na svých filmech jsou už nejen režiséry, ale stále častěji i scenáristy, dramaturgy, střihači, kameramany, píáristy... Těžko říct, jestli je to důsledek omezených finančních možností či hlubokého přesvědčení o vlastní genialitě, ale jisté je jedno - tahle cesta vede do pekel. Ničí řemeslo, českou kinematografii zavádí do bažin amatérského nadšenectví a vysilujících bojů o průměr. A pokud bojujeme o průměr, nemůžeme dosáhnout na špičku.

  10. Kawasakiho růže Oscara nezíská
    Filmy20. 1. 2011
    Kawasakiho růže Oscara nezíská

    Americká Akademie filmových věd a umění (AMPAS) oznámila širší okruh devíti filmů, které se budou letos ucházet o Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Český reprezentant - Kawasakiho růže režiséra Hřebejka - mezi nimi není.

  11. Vachler slibuje malou revoluci!
    Filmy18. 1. 2011
    Vachler slibuje malou revoluci!

    Moderovat nominační večer Českého lva 2010 budou Jakub Žáček a Marek Daniel. Čeho se nejvíc bojí a na co se naopak těší? Petr Vachler, výkonný ředitel České filmové a televizní akademie, naopak naznačuje, že vyhlašování projde malou revolucí. Více v následujících minirozhovorech.

  12. Nominační večer uvedou Jakub Žáček a Marek Daniel
    Filmy17. 1. 2011
    Nominační večer uvedou Jakub Žáček a Marek Daniel

    Výkonný ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler slibuje ohledně letošních Českých lvů "jednu novou cenu, která potěší" a "malou revoluci ve vyhlašování". Nominační večer proběhne 5. února 2011 v pražské kině Lucerna. O výroční filmové ceny se tentokrát uchází jednadvacet hraných a patnáct dokumentárních filmů.

  13. Recenze: Tchyně a uzený (TV film)
    Recenze16. 1. 2011
    Recenze: Tchyně a uzený (TV film)

    Tchyně a uzený, nejlepší jsou studený. Libuše Švormová je prototypem té nejhorší tchyně, jakou si dovedete představit. Štve, pomlouvá, kape projímadlo do kafe... Podaří se jí zničit vztah svého Hynečka s nenáviděnou vetřelkyní?

  14. Pouta dominovala Cenám české filmové kritiky
    Filmy14. 1. 2011
    Pouta dominovala Cenám české filmové kritiky

    Historicky první Ceny české filmové kritiky ovládl thriller Pouta, získal pět cen - za nejlepší film, Radim Špaček za nejlepší režii, Ondřej Štindl za nejlepší scénář a Ondřej Malý za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a cenu RWE za objev roku.

  15. Rozmarná léta českého filmu: Adrenalinový fejeton
    Téma11. 1. 2011
    Rozmarná léta českého filmu: Adrenalinový fejeton

    Dvacetidílný dokumentární cyklus Rozmarná léta českého filmu dnes vstupuje do druhé části. Prostor dostane rok 1991 a s ním kromě jiného i masivní propouštění na Barrandově, cesta Obecné školy za Oscarem a první soukromé filmy po mnoha desetiletích Slunce, seno, erotika a Tankový prapor. O vzniku projektu, jeho peripetiích, zajímavostech, záludnostech a tentokrát i prvních ohlasech píše ve svých fejetonově laděných postřezích jeden ze scenáristů Jaroslav Sedláček. Tady je díl druhý...