Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. Francouzsko-britsko-český film zakončí letošní festival v Cannes!
    Festivaly a ceny2. 5. 2011
    Francouzsko-britsko-český film zakončí letošní festival v Cannes!

    Miloš Forman, Pavel Liška, Zuzana Kronerová, Václav Neužil, Zuzana Onufráková, ale také samozřejmě a především Catherine Deneuveová, Louis Garrel či Chiara Mastroianniová. Tak by mohla vypadat herecká delegace ke koprodukčnímuu filmu Milovaní, který obstará zakončení letošního festivalu v Cannes!

  2. Perfect Days? Komedie stejně tak romantická jako ironická!
    Filmy1. 5. 2011
    Perfect Days? Komedie stejně tak romantická jako ironická!

    Ivana Chýlková má všechno. Kadeřnický salón, televizní pořad, velký byt s terasou i svobodu. A přece jí něco schází. A to něco se rozhodne získat se stejnou vervou, s jakou budovala svůj dosavadní život a kariéru. Je tedy akce "Dítě" předem odsouzena k úspěchu? Odpověď nabídne komedie Perfect Days, kterou právě v pražských ulicích, krematoriích a zahradách natáčí režisérka Alice Nellis.

  3. Hudební velkofilm V peřině odtajnil prvních jedenáct minut
    Filmy28. 4. 2011
    Hudební velkofilm V peřině odtajnil prvních jedenáct minut

    Na ducha a úspěch muzikálu Mamma Mia! by rádi navázali tvůrci velké hudební 3D komedie V peřině. Novinářům ukázali jedenáct (skoro)hotových minut - jednak aby je přesvědčili, že jejich 3D je plnohodnotné a v českých zemích opravdu historicky první, a jednak aby jim díky několika krátkým přednáškám dokázali, kolik těžké, namáhavé a mnohdy i průkopnické práce s tím vším mají.

  4. Recenze: Graffitiger (krátký film)
    Recenze27. 4. 2011
    Recenze: Graffitiger (krátký film)

    Co chválit dřív? Nápad, který se cení zlatem? Jednoduchost, v níž spočívá krása? Nebo snad nadsázku, humor a dojetí, tedy ingredience divákům ze všech nejmilejší? Jedenáctiminutový kombinovaný snímek Libora Pixy má tohle všechno. Není divu, že to dotáhl až k nominaci na studentského Oscara. A nedivil bych se, kdyby to dotáhl i o ten stupínek výš.

  5. O Lidice je zájem v USA i Asii. Dotočí se proto atentát na Heydricha!
    Filmy26. 4. 2011
    O Lidice je zájem v USA i Asii. Dotočí se proto atentát na Heydricha!

    Už několikrát tvůrci historického velkofilmu Lidice hlásili dotočeno a ani měsíc před premiérou to stále ještě není pravda. 27. dubna 2011 se tak v Praze znovu odehraje atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. "Po konzultaci s americkým distributorem jsme se rozhodli k tomuto netradičnímu kroku," vysvětluje producent Adam Dvořák. "Chceme, aby film byl srozumitelný i světovému publiku, které není znalé evropských historických událostí, navíc Lidice dostanou ještě akčnější a velkolepější rozměr."

  6. Libor Pixa nominován na studentského Oscara!
    Filmy26. 4. 2011
    Libor Pixa nominován na studentského Oscara!

    Rok 2011, to je v případě mladého českého animátora Libora Pixy opravdu rok na jedničku. V únoru získal na Českých lvech cenu Magnesie a stotisícovou prémii za nejlepší studentský film roku a v noci na dnešek oznámila americká Akademie filmových věd a umění, že za stejný snímek Graffitiger je nominován i na studentského Oscara! Po Janu Svěrákovi, který v této soutěži uspěl na jaře 1989 díky Ropákům, je to teprve druhý Čech, jemuž se něco podobného v osmatřicetileté historii soutěže podařilo!

  7. V Plzni vyhrály hned dva filmy - Kuky a Osmdesát dopisů
    Festivaly a ceny25. 4. 2011
    V Plzni vyhrály hned dva filmy - Kuky a Osmdesát dopisů

    Teprve potřetí ve čtyřiadvacetileté historii festivalu českých filmů Finále se stalo, že porota nenašla jen jednoho vítěze, ale rovnou dva. Pětice mezinárodních odborníků vedená operní pěvkyní Soňou Červenou přiřkla Zlaté ledňáčky filmu Kuky se vrací "za hravý příběh plný fantazie a imaginace, který každému z nás umožňuje stát se opět dítětem" a dramatu Osmdesát dopisů, respektive "novému talentu na poli českého filmu, Václavu Kadrnkovi, za jeho upřímné, pokorné a velmi pravdivé zachycení atmosféry 80. let".

  8. Karlovarský festival hvězdy tají, lístky nezdraží
    Festivaly a ceny20. 4. 2011
    Karlovarský festival hvězdy tají, lístky nezdraží

    Návrat letního kina, koncert Gorana Bregoviče, účast kanadského režiséra Denise Villeneuvea, který se letos ucházel o Oscara s filmem Incendies, a ceny lístků na úrovni loňského roku. To jsou aktuální novinky o chystaném 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který proběhne od 1. do 9. července 2011.

  9. Recenze: Czech Made M@n
    Recenze18. 4. 2011
    Recenze: Czech Made M@n

    Čtyřnásobný držitel Českého lva Jan Budař rozehrává tisíc a jednu epizodu ze života malého českého podvodníčka, který zas a znovu pokouší štěstí velkého světa. Chvíli v blázinci, chvíli v nevěstinci, chvíli v kriminále, chvíli v šanghajské vaně se zlatými kohoutky, prostě chvíli nahoře a pak zase dole. Zůstává otázkou, jestli je novinka zázračného dítěte českého filmu, režiséra Tomáše Řehořka, opravdu filmem, případně jen videoklipovou one man show?

  10. Čtyři slunce představí Bohdana Slámu v novém!
    Filmy18. 4. 2011
    Čtyři slunce představí Bohdana Slámu v novém!

    Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel. Volnou trilogii o hledání lásky Bohdan Sláma završil před třemi lety, nyní přichází s příběhy a tématy docela jinými. Komediálně laděné rodinné drama Čtyři slunce, které právě začal v jihočeských Miroticích natáčet, má být o věcech přirozených i nadpřirozených. V hlavních rolích Jaroslav Plesl, Anna Geislerová a Karel Roden!

  11. Rodáci se vrátili. Po třiadvaceti letech
    Téma16. 4. 2011
    Rodáci se vrátili. Po třiadvaceti letech

    Televizi Barrandov baví nás bavit, vytahuje proto jeden normalizační seriál za druhým. Ne snad že by ji to vyloženě bavilo ale spíš proto, že se jí to divácky vyplácí. Po Ženě za pultem se vskutku nezapomenutelnými scénami škodovkového vztahu (Dietl si tím evidentně řešil něco osobního, protože to použil i v Inženýrské odysee), se nyní na obrazovky vrací další "legenda" - Rodáci režiséra Jiřího Adamce. Co od nich čekat při jejich vůbec první repríze po třiadvaceti letech?

  12. Finále 2011 odstartuje Czech Made Man!
    Festivaly a ceny15. 4. 2011
    Finále 2011 odstartuje Czech Made Man!

    Předpremiéra Czech Made Mana, černé komedie o jednom nepříliš čítankovém hrdinovi naší doby, odstartuje v neděli 17. dubna 2011 už čtyřiadvacátý festival českých filmů FINÁLE. V souboji o Zlaté ledňáčky se utká deset hraných a osm dokumentárních snímků. Poctu organizátoři vzdají Ivě Janžurové, Vlastě Chramostové, Stanislavu Milotovi a filmovému "klanu" Procházkových.

  13. Kozí příběh konečně našel padoucha - Karla Heřmánka!
    Filmy12. 4. 2011
    Kozí příběh konečně našel padoucha - Karla Heřmánka!

    Příběhy prostořeké Kozy a vesnického chasníka Kuby ve středověké Praze se setkaly v roce 2008 u diváků s takovým diváckým zájmem, že tvůrci neváhali a téměř okamžitě se pustili do volného pokračování. Momentálně je hotovo už přes 4000 dialogů, ale hlavně - režisér Jan Tománek konečně našel ideálního padoucha. Bude jím Karel Heřmánek!

  14. Zemřela Blažena Holišová. Proslula hláškou: "To je dost, žes nás taky jednou vyvez!"
    Filmy8. 4. 2011
    Zemřela Blažena Holišová. Proslula hláškou: "To je dost, žes nás taky jednou vyvez!"

    V noci 7. dubna 2011 zemřela v jedné z pražských nemocnic Blažena Holišová, oblíbená divadelní a filmová herečka, která se proslavila zejména postavou staré Francové v komedii Jiřího Menzela Slavnosti sněženek. Spolu se svojí filmovou dcerou stíhala svým ječákem nebohého Rudolfa Hrušínského větami "Dědku, co čumíš" či "To je dost, žes nás taky jednou vyvez, žes udělal něco pro rodinu." A její věta "To zas bude v álejích nablito" doslova zlidověla.

  15. Český lev 2011: Vítěze poznáme 3. března 2012
    Filmy6. 4. 2011
    Český lev 2011: Vítěze poznáme 3. března 2012

    Klíčovými daty pro 19. ročník výročních filmových cen Český lev jsou 4. únor 2012, kdy proběhne nominační večer, a 3. březen 2012, kdy budou vyhlášeni vítězové. Pravděpodobným místem konání bude opět Lucerna, i když jsou údajně ve hře i jiné prostory.