Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Nejbizarnější epizoda Přátel provokovala svatbou i nesmyslným okultismem
    Seriály8. 2. 2024
    Nejbizarnější epizoda Přátel provokovala svatbou i nesmyslným okultismem

    Seriál Přátelé (Friends) se stal etalonem televizní zábavy nejen díky dobře napsaným a patřičně odlišeným postavám, ale i díky na svou dobu poměrně odvážným zápletkám. Občas se však scenáristé milované show pustili na hodně tenký led – a nemáme na mysli jen bizarní románek mezi Rachel (Jennifer Aniston) a Joeym (Matt LeBlanc), který publikum otravoval velkou část osmé a deváté série.

  2. Pianista se vrací do kin. Polanskiho svědectví o holocaustu jde proti zvykům Hollywoodu
    Filmy7. 2. 2024
    Pianista se vrací do kin. Polanskiho svědectví o holocaustu jde proti zvykům Hollywoodu

    Původem polský, dnes už spíše francouzský, režisér Roman Polanski i ve svých 90 letech zůstává extrémně polarizující figurou světové kinematografie. Více než čtyři dekády trvající obvinění ze znásilnění třináctileté dívky vrhá velmi nelichotivý stín nad jeho jinak zářnou režijní kariéru. Pokud však zkusíme oddělit dílo od jeho tvůrce, Polanskiho bohatá kariéra by neměl být zapomenuta. Jedním z jejich vrcholů zůstává Pianista (The Pianist), který se po 21 letech vrací do českých kin.

  3. Michael Douglas s parukou zazáří jako Benjamin Franklin. První fotky lákají i na Versailles
    Seriály7. 2. 2024
    Michael Douglas s parukou zazáří jako Benjamin Franklin. První fotky lákají i na Versailles

    Kdysi jednu z největších hvězd Hollywoodu Michaela Douglase vídáme na stříbrném plátně už jen sporadicky. Vzhledem k věku 79 let se není čemu divit, přesto by leckoho mohlo mrzet, že se s výjimkou role Hanka Pyma v rámci MCU objevil na stříbrném plátně naposledy roku 2018 v čínském akčňáku Animal World. Aspoň seriáloví fanoušci se jej dočkali ve třech sériích dramedie Kominského metoda (The Kominsky Method) a nyní se mohou těšit na velkolepou historickou roli.

  4. Nicolas Cage odmítl role v Pánovi prstenů i Matrixu. Měl k tomu ale hodně dobrý důvod
    Téma6. 2. 2024
    Nicolas Cage odmítl role v Pánovi prstenů i Matrixu. Měl k tomu ale hodně dobrý důvod

    Zákruty kariéry Nicolase Cage jsou téměř nekonečným zdrojem fascinace filmových fanoušků. Ústup ze slávy jedné z největších hollywoodských hvězd 90. let a braní pochybných rolí v béčkových i céčkových produkcích s cílem splatit rostoucí dluhy už byly popsané mnohokrát. Méně se však ví, že Cage neměl daleko k tomu, aby se stal tváří hned dvou milovaných franšíz z přelomu milénia.

  5. Jen osm hereckých hvězd se dočkalo nominací na Oscara v pěti dekádách. Které to jsou?
    Téma6. 2. 2024
    Jen osm hereckých hvězd se dočkalo nominací na Oscara v pěti dekádách. Které to jsou?

    Navzdory klesající popularitě slavnostní ceremonie a dalším kontroverzím spojených s předáváním nejslavnějších filmových cen, zisk Oscara stále zůstává pro většinu (minimálně angloamerických) tvůrců pomyslným Svatým grálem. A bojovat o toto ocenění opakovaně se podaří jen opravdu těm nejlepším.

  6. Policie Hvar nepřekvapí, ale oproti konkurenci učinila jedno dobré rozhodnutí
    Seriály4. 2. 2024
    Policie Hvar nepřekvapí, ale oproti konkurenci učinila jedno dobré rozhodnutí

    Tenhle závod Nova prohrála. Detektivní seriál Policie Hvar pojednávající o vyšetřování zločinů na chorvatském pobřeží totiž dorazil na televizní obrazovky i platformu Voyo o něco později, než konkurenční Prima uvedla velmi podobnou, rovněž osmidílnou sérii Na vlnách Jadranu. Načasování je však jedinou kategorií, v níž má primácká novinka navrch – i když náročnější diváci si na své nepřijdou ani na ostrově Hvar.

  7. Střela do hlavy je problém, ale do hrudníku ne. Režisér novinky Argylle se vysmál pravidlům
    Téma4. 2. 2024
    Střela do hlavy je problém, ale do hrudníku ne. Režisér novinky Argylle se vysmál pravidlům

    Do kin přichází novinka chváleného režiséra Matthewa Vaughna, který se proslavil hlavně brutálními akčními komediemi plnými nespoutaného a často až do absurdity hnaného násilí. Ať už jde o nápaditou parodii na superhrdinské branky Kick-Ass či o tři filmy ze série Kingsman, Vaughnova krvavá estetika si opakovaně vyžádala distribuční rating R. Novinka Argylle: Tajný agent (Argylle) si však vysloužila pouze PG-13. Co to znamená?

  8. Agentka 007 z bondovky Není čas zemřít prozradila, zda bude novým Bondem
    Téma4. 2. 2024
    Agentka 007 z bondovky Není čas zemřít prozradila, zda bude novým Bondem

    Hledání nového Jamese Bonda přitahuje zájem fanoušků i médií už několik let, stále jsme se však nikam neposunuli. Jako jedna z možných variant se nabízí i angažování Lashany Lynch, která v poslední bondovce Není čas zemřít (No Time to Die) ztvárnila agentku Nomi a po Bondově odchodu do důchodu zdědila označení 007. Momentálně se však nezdá, že by tato varianta byla skutečně na stole.

  9. Gandalfa si málem zahráli dva slavnější herci než Ian McKellen. Ten roli stále zbožňuje
    Téma3. 2. 2024
    Gandalfa si málem zahráli dva slavnější herci než Ian McKellen. Ten roli stále zbožňuje

    Gandalf v podání Iana McKellena se nesmazatelně zapsal do popkultury jako jedna z nejikoničtějších fantasy postav. Ať už v šedé, či bílé verzi, charismatický čaroděj je klíčovým tahounem dění ve Středozemi a nepostradatelnou součástí Společenstva Prstenu na jeho misi za zničením Jednoho prstene. Je proto těžké si představit, že by se v této roli mohl objevit někdo jiný než britský elegán McKellen, ale překvapivě k něčemu takovému mnoho nechybělo.

  10. Manželská krize, jízda smrti a větrný démon. Thriller s Annou Geislerovou budí očekávání
    Filmy1. 2. 2024
    Manželská krize, jízda smrti a větrný démon. Thriller s Annou Geislerovou budí očekávání

    Neúnavný Peter Bebjak představuje svůj další projekt s názvem Smršť. Poté, co loni režíroval seriály Duch, Kriminálka Anděl a Matematika zločinu, se vrací na stříbrné plátno. Stejně jako v případě jeho pět let staré Trhliny půjde o adaptaci románu Josefa Kariky, takže se fanoušci mysteriózních podívaných mohou pomalu začít těšit.

  11. Svede Wednesday Hobita? Jenna Ortega jako Premiantka bourá tabu, bohužel však směšně
    Recenze1. 2. 2024
    Svede Wednesday Hobita? Jenna Ortega jako Premiantka bourá tabu, bohužel však směšně

    Jen týden po uvedení za oceánem vstupuje do českých kin Premiantka (Miller’s Girl). Plakát vypadá jako vytvořený umělou inteligencí, trailer zase vyzrazuje několik důležitých příběhových zákrut. Hlavním lákadlem zůstává herecké obsazení, jemuž vévodí jedna z nejzářivějších mladých hvězd Jenna Ortega, známá především díky seriálové Wednesday. Sekunduje jí zkušený Martin Freeman neboli Bilbo z hobití trilogie. Ale ačkoli se oba evidentně snaží, rozklížený scénář jim neustále podkopává nohy.

  12. Mistr Dartha Vadera měl prý aspoň jednu dobrou vlastnost. I když poněkud pochybnou
    Filmy1. 2. 2024
    Mistr Dartha Vadera měl prý aspoň jednu dobrou vlastnost. I když poněkud pochybnou

    Kdo se vám vybaví jako hlavní záporák Hvězdných válek? Většina lidí pravděpodobně okamžitě zmíní Dartha Vadera, jehož nezaměnitelné vzezření i hlasový projev z něj učinily popkulturní ikonu. Jenže i sám lord Vader byl vždy jen učedníkem, a tak nejtrvanlivější hrozbou pro předalekou galaxii byl senátor Palpatine neboli Darth Sidious, který rozséval hrůzu postupně ve všech třech dosavadních trilogiích.

  13. Zavraždili Přátelé seriál To je vražda, napsala? Jessica Fletcherová si z nich utahovala
    Seriály31. 1. 2024
    Zavraždili Přátelé seriál To je vražda, napsala? Jessica Fletcherová si z nich utahovala

    Nedávno jsme psali o tom, že se populární osmdesátkový seriál To je vražda, napsala (Murder, She Wrote) zřejmě dočká nového, filmového zpracování. Stojí však za připomenutí, že nedlouho před koncem se Jessica Fletcherová (Angela Lansbury) pokoušela udržet na obrazovce třeba i parodováním motivů z tehdy nového fenoménu s názvem Přátelé (Friends).

  14. Jak vypadá nejmenší film na světě? V příběhu o chlapci s kuličkou se hýbou jen molekuly
    Filmy30. 1. 2024
    Jak vypadá nejmenší film na světě? V příběhu o chlapci s kuličkou se hýbou jen molekuly

    Taková blbost a kolik to muselo dát práce! Před deseti lety vědci z technologické firmy IBM otestovali hranice filmového média trochu jinak, než se obvykle daří i těm nejodvážnějším filmařům. Výsledkem byl nejmenší film na světě, který se dostal až do Guinnessovy knihy rekordů.

  15. Nešlo o horor, přesto se lidem chtělo v kině zvracet. Slavný filmař děsivě využil moderní technologii
    Téma30. 1. 2024
    Nešlo o horor, přesto se lidem chtělo v kině zvracet. Slavný filmař děsivě využil moderní technologii

    Nejednou jsme psali o tom, jak vyhroceně leckteří diváci a divačky reagují na sledování filmu. Z vlastní zkušenosti to možná znáte taky – občas šokovaně křičíte na obrazovku, případně znechuceně odvracíte zrak. Obvykle to bývá spojováno s horory, silné tělesné zážitky však umí vyvolat i jiné filmy – včetně takových, do kterých byste to na první pohled možná neřekli.