Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Klub rváčů měl nepříjemnou premiéru v Benátkách. Brad Pitt si ji užil jen díky drogám
    Filmy27. 2. 2024
    Klub rváčů měl nepříjemnou premiéru v Benátkách. Brad Pitt si ji užil jen díky drogám

    Klub rváčů (Fight Club) i čtvrtstoletí od premiéry patří mezi oblíbená a popkulturně zásadní díla. Často bývá zařazen mezi nejlepší nebo nejrozporuplnější filmy své doby a jen málokterý žebříček filmů z přelomu tisíciletí jej může s čistým svědomím ignorovat. Premiéra filmu na benátském festivalu v září roku 1999 však rozhodně nenasvědčovala tomu, že se snímek zapíše do dějin kinematografie zlatým písmem.

  2. 12 překladatelských chyb v dabingu a titulcích, které ničí sledování filmů. Kolik z nich znáte?
    Téma26. 2. 2024
    12 překladatelských chyb v dabingu a titulcích, které ničí sledování filmů. Kolik z nich znáte?

    Správně udělat titulky k filmům a seriálům, to není vůbec legrace. Přestože moderní technologie v čele s online slovníky a nyní i umělou inteligencí nabízejí mnohem větší a dostupnější možnosti, než jaké měli překladatelé třeba v 90. letech, tak se v překladech stále objevuje řada chyb. Ty plynou především ze snahy slovo od slova převést výrok do češtiny, což ale v případě ustálených frází či idiomů nadělá spíše paseku.

  3. Tom Cruise ulovil oscarového režiséra. Získá díky tajemnému projektu vysněnou sošku?
    Filmy26. 2. 2024
    Tom Cruise ulovil oscarového režiséra. Získá díky tajemnému projektu vysněnou sošku?

    Poměrně žhavým hollywoodským přestupem je v posledních dnech domluvené partnerství Toma Cruise se studiem Warner Bros. Ten se přitom netají touhou připsat si po letech těžení blockbusterových značek i nějaké charakterní role a právě spolupráce s jednou z největších značek Hollywoodu by mu to měla umožnit. Padlo třeba jméno Paula Thomase Andersona, s nímž Cruise před čtvrtstoletím natočil chválenou Magnolii, ještě předtím jej však uvidíme v díle jiného slavného tvůrce.

  4. Úspěch Barbie je zavádějící, ve skutečnosti je žen ve filmu méně než dřív. Čísla hovoří jasně
    Téma25. 2. 2024
    Úspěch Barbie je zavádějící, ve skutečnosti je žen ve filmu méně než dřív. Čísla hovoří jasně

    Od hlasité menšiny na sociálních sítích a diskuzních fórech často slyšíme, jak je současný Hollywood přehnaně „woke“ a až směšně klade důraz na etnickou či genderovou vyváženost. Je tomu ale skutečně tak? Anebo jde spíše o zkreslení plynoucí z toho, že pomyslná špička ledovce přitáhne největší pozornost?

  5. Každý záběr jde zarámovat, Herbert by byl pyšný. Recenze na druhou Dunu dál hýří nadšením
    Filmy24. 2. 2024
    Každý záběr jde zarámovat, Herbert by byl pyšný. Recenze na druhou Dunu dál hýří nadšením

    Zhruba před týdnem jsme mohli číst první zahraniční tweety reagující na londýnskou premiéru druhé Duny (Dune: Part Two). Přestože krátké komentáře na sociálních sítích nelze brát jako bernou minci, nejvyšší očekávání tyto reakce nijak nesnížily. Duna: část druhá zůstala i dle naší databázové umělé inteligence nejočekávanějším snímkem letošního roku a ani čerstvě vydané zámořské recenze tyto superlativy nijak neumenšují.

  6. Z legendárního režiséra hercem. Scorsese doplňuje hvězdné obsazení očekávaného filmu
    Filmy24. 2. 2024
    Z legendárního režiséra hercem. Scorsese doplňuje hvězdné obsazení očekávaného filmu

    Jednaosmdesátiletý Martin Scorsese má stále napilno. V úterý večer převzal na berlínském festivale čestného Zlatého lva za celoživotní přínos kinematografii a tamější publikum dokonce lákal na to, že se do Berlína za pár let možná vrátí s dalším filmem. Než se tak ale stane, čeká jej poměrně překvapivá herecká štace. Zahraje si totiž v chystané variaci na jedno nejslavnějších literárních děl všech dob.

  7. Psycho změnilo přístup ke spoilerům a chození do kina. Hitchcock hrozil opozdilým divákům
    Filmy24. 2. 2024
    Psycho změnilo přístup ke spoilerům a chození do kina. Hitchcock hrozil opozdilým divákům

    Není mnoho filmů, které by se svou důležitostí pro dějiny kinematografie vyrovnaly Psychu od Alfreda Hitchcocka. Snímek na pomezí thrilleru a hororu vstoupil do učebnic nejen díky působivé scéně vraždy ve sprše, představení jednoho z nejhrozivějších záporáků v podobě Normana Batese či vypravěčské odvaze, díky níž Hitchcock dokázal šokovat publikum nečekanými zvraty, ale také díky proměně diváckých zvyklostí.

  8. Zahraje si Nicolas Cage nového Spider-Mana? Chystá se seriál o jeho milované postavě
    Seriály21. 2. 2024
    Zahraje si Nicolas Cage nového Spider-Mana? Chystá se seriál o jeho milované postavě

    Komiksovka ze spider-manovského světa Madam Web měla premiéru teprve minulý týden a už se rýsuje další pavoučí projekt – i když tenhle zní o poznání zajímavěji. Zahrnuje totiž jednu populární variantu Spider-Mana a jméno z nejzvučnějších: Nicolase Cage.

  9. Legendární Beatles míří do kin a dostanou hned čtyři filmy. Natočí je režisér bondovek
    Filmy21. 2. 2024
    Legendární Beatles míří do kin a dostanou hned čtyři filmy. Natočí je režisér bondovek

    Anglický režisér a držitel Oscara za Americkou krásu (American Beauty) Sam Mendes se upsal dalšímu velikášskému projektu. V první polovině minulé dekády měl na svědomí dvě bondovky Skyfalla Spectre, nyní se však pokusí přivést na svět monumentální sérii, jejíž smysl je zatím zcela nejasný. Mendes má totiž v plánu režírovat hned čtyři filmy o kapele The Beatles.

  10. Válka policajtů ukazuje odpudivé slovenské devadesátky pomocí vražd, borovičky a Rytmuse
    Recenze21. 2. 2024
    Válka policajtů ukazuje odpudivé slovenské devadesátky pomocí vražd, borovičky a Rytmuse

    Necelý měsíc po slovenské premiéře se Válka policajtů dostává i do našich kin. Velkolepé uvedení snímku na košickém stadionu zhlédly čtyři tisícovky diváků a divaček, dosud na film ve slovenských kinech vyrazilo přes sto tisíc lidí. Dočká se podobná kriminálka podobné popularity i u nás? Našlápnuto nemá špatně.

  11. Luc Besson chce natočit nového Drákulu. Kdo si legendárního upíra zahraje?
    Filmy21. 2. 2024
    Luc Besson chce natočit nového Drákulu. Kdo si legendárního upíra zahraje?

    Luc Besson už zdaleka není tak vyhlíženým tvůrcem jako dřív. Po několika propadácích během posledních dvou dekád se mu s loňským snímkem DogMan podařilo dosáhnout relativního úspěchu, respektive nabídnout roztříštěný a zmatený, ale aspoň poměrně zábavný produkt. A právě s hlavní hvězdou tohoto filmu Calebem Landrym Jonesem chce Besson natáčet dál – a to rovnou jednu z největších klasik.

  12. Co mají společného Tarantino a Carpenter? Kurt Russell se rozpovídal o slavných filmařích
    Filmy20. 2. 2024
    Co mají společného Tarantino a Carpenter? Kurt Russell se rozpovídal o slavných filmařích

    Ve velkém rozhovoru pro časopis GQ se Kurt Russell rozpovídal o řadě svých slavných rolí. Během toho nešlo vynechat jména hned několika věhlasných filmařů včetně Johna Carpentera a Quentina Tarantina, s nimiž Russell spolupracoval opakovaně. Co všechno o nich prozradil?

  13. Jen jednou v historii Akademie odebrala již uděleného Oscara. Důvodem byla úplná prkotina
    Festivaly a ceny20. 2. 2024
    Jen jednou v historii Akademie odebrala již uděleného Oscara. Důvodem byla úplná prkotina

    Oscarové ceremonie se pochopitelně snaží průšvihům a neplánovaným změnám vyhýbat, přesto se občas situace vyvrbí tak, že je nejcennější soška ve světě filmu někomu odebrána. V čerstvé paměti stále máme situaci z předávání v roce 2017, kdy došlo k záměně obálek a namísto Moonlightu, skutečného vítěze ceny pro nejlepší film, byl nejdříve vyhlášen La La Land. Navzdory šoku a zmatení všech zúčastněných se situaci podařilo vyřešit ještě na pódiu. Historie oscarových ceremonií však pamatuje jeden ještě problematičtější okamžik.

  14. Jsou 3D filmy úspěšné v kinech? Současný vývoj ukazuje, že technologie je opět v úpadku
    Téma19. 2. 2024
    Jsou 3D filmy úspěšné v kinech? Současný vývoj ukazuje, že technologie je opět v úpadku

    Že by bublina konečně splaskla? O 3D filmech se v poslední době nemluví zdaleka tolik jako před lety, kdy hlavně v souvislosti s prvním Avatarem leckdo zmiňoval trojrozměrné snímky jako nevyhnutelnou budoucnost kinematografie. Koncem roku 2022 přišlo do kin očekávané pokračování Avatara, ale kromě něj nenacházíme mezi divácky nejúspěšnějšími tituly nedávné minulosti žádná díla, u nichž by 3D hrálo skutečně zásadní roli. Je tedy 3D už opravdu mrtvé?

  15. Ridley Scott má po druhém Gladiátorovi další plány. Chystá film o hvězdné disco kapele
    Filmy19. 2. 2024
    Ridley Scott má po druhém Gladiátorovi další plány. Chystá film o hvězdné disco kapele

    Hudební biografie jsou aktuálně velmi trendy. Do kin se dostává biopic Boba Marleyho s podtitulem One Love, každou chvíli se objeví nějaká novinka o chystaných životopisech Amy Winehouse či Michaela Jacksona a obecně se zdá, že navzdory často vlažnému kritickému přijetí se filmy o muzikantech těší divácké přízni. Využít toho bude moci i jeden z nejaktivnějších filmařů poslední doby.