Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Jak vypadá ideální herec Jamese Bonda? Autor knižní předlohy měl jasno, výsledku se nedočkal
    Filmy30. 3. 2024
    Jak vypadá ideální herec Jamese Bonda? Autor knižní předlohy měl jasno, výsledku se nedočkal

    V poslední době se opět obnovil zájem o téma, které se periodicky vrací… v podstatě pořád. Jak bude vypadat nový James Bond? Kolik bude další ztělesnění agenta 007 měřit a vážit, jakou bude mít barvu pleti a samozřejmě (a především) zdali náhodou nebude ženou. Třiatřicetiletý Angličan Aaron Taylor-Johnson by snad neurazil ani nejkonzervativnější fanoušky špionské série, navzdory spekulacím se však toto obsazení prozatím odložilo. Můžeme si proto připomenout, že ideálního Bonda jsme už kdysi poznali – i když pouze jednorázově.

  2. „Nejdou dělat donekonečna.“ Gwyneth Paltrow se opřela do komiksovek, které ji živily
    Filmy25. 3. 2024
    „Nejdou dělat donekonečna.“ Gwyneth Paltrow se opřela do komiksovek, které ji živily

    Oblíbená herečka Gwyneth Paltrow si v posledních letech dává od hraní pauzu a věnuje se hlavně své podivné firmě Goop, prodávající různé wellness produkty nejasného původu a kvality. Naposledy hrála v seriálu Politik (The Politician), na filmovém plátně se neobjevila od Avengers: Endgame z roku 2019. Právě díky zkušenostem z marvelovského komiksového univerza se však nezdráhá do superhrdinských filmů trochu rýpat.

  3. Svěrákův Akumulátor 1 byl úspěšný, ale ne dost. Předběhl dobu a ukázal na dnešní problémy
    Filmy24. 3. 2024
    Svěrákův Akumulátor 1 byl úspěšný, ale ne dost. Předběhl dobu a ukázal na dnešní problémy

    V první polovině 90. let se o Janu Svěrákovi hovořilo jako o nejspíš nejtalentovanějším filmaři z generace mladých českých tvůrců. A zcela oprávněně. Obecná škola to dotáhla až k oscarové nominaci, Kolja ji o pár let později už proměnil. Oba tituly patří mezi naše nejoblíbenější porevoluční snímky, v mezidobí však dal Svěrák do kupy ještě dva další podařené snímky, jimž se pohříchu dostalo mnohem méně pozornosti.

  4. Kvůli jedné z nejdramatičtějších epizod seriálu M*A*S*H se rozhádali herci i jejich postavy
    Seriály23. 3. 2024
    Kvůli jedné z nejdramatičtějších epizod seriálu M*A*S*H se rozhádali herci i jejich postavy

    Důležitým prvkem úspěšnosti seriálu M*A*S*H byl i zájem hereckých představitelů o jejich role. Obzvlášť patrné to bývalo u Alana Aldy a Mikea Farrella, kteří se čile zajímali o to, co budou jako Hawkeye Pierce a B. J. Hunnicutt na obrazovce vyvádět. Podtrhovalo to i jejich reálné přátelství, jelikož oba herci se i mimo natáčení přátelili podobně jako jejich postavy. Idylka však nemohla trvat věčně.

  5. HBO Max už s námi bude pouze dva měsíce. Nástupce této služby láká na sport a reality shows
    VOD22. 3. 2024
    HBO Max už s námi bude pouze dva měsíce. Nástupce této služby láká na sport a reality shows

    Transformace z HBO Max na „pouhý" Max se v Česku pomalu blíží. Jako termín změny bylo ohlášeno datum 21. května a tuzemští předplatitelé se tak konečně sjednotí se zámořskými zákazníky. Pojďme si stručně proběhnout, jaké změny jsou s tímto přerodem spojeny.

  6. Slavný představitel Obi-Wana Hvězdné války nesnášel. „Banální zábava“ jej však živila
    Filmy22. 3. 2024
    Slavný představitel Obi-Wana Hvězdné války nesnášel. „Banální zábava“ jej však živila

    Londýnský rodák Alec Guinness patřil mezi nejoceňovanější britské herce, dokonce se pyšní titulem Sir. Jeho více než půlstoletí dlouhá a úspěšná kariéra však dosáhla vrcholu v roce 1977, kdy se jako Obi-Wan Kenobi objevil v prvních Hvězdných válkách (Star Wars: Episode IV - A New Hope). Pro spoustu fanoušků se stal nezapomenutelnou ikonou, on sám ale této role paradoxně velmi litoval.

  7. Titanic málem natočil už Hitchcock. Nakonec dal ale přednost ceněné oscarovce
    Filmy22. 3. 2024
    Titanic málem natočil už Hitchcock. Nakonec dal ale přednost ceněné oscarovce

    Zřejmě není mnoho filmařů, kterým by se podařilo si během kariéry splnit tolik snů jako Alfredu Hitchcockovi. Anglický režisér napříč pěti dekádami režíroval více než 50 filmů a hned několik z nich se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejvlivnějších děl všech dob. Jeden sen ale realizovat nedokázal, i když k němu měl v jednu chvíli docela blízko – totiž natočit film o Titanicu.

  8. Chystané politické drama o Kuciakovi vyhrálo prestižní cenu. Prý připomíná Fargo
    Seriály21. 3. 2024
    Chystané politické drama o Kuciakovi vyhrálo prestižní cenu. Prý připomíná Fargo

    Slovenská delegace na právě probíhajícím festivalu Séries Mania ve francouzském Lille zaznamenala velmi prestižní úspěch. Tento mezinárodní festival se zaměřuje především na uzavřené televizní seriály a minisérie, kam právě spadá i politické drama Our People (Náš lid), jehož tvůrci si z Lille odvezli cenu pro nehotové projekty zahrnující i odměnu ve výši 50 tisíc eur.

  9. Neposkvrněná Sydney Sweeney jakž takž zachraňuje nesmyslný brutální horor o jeptiškách
    Recenze20. 3. 2024
    Neposkvrněná Sydney Sweeney jakž takž zachraňuje nesmyslný brutální horor o jeptiškách

    Do kin vstupuje horor Neposkvrněná (Immaculate), jehož propagace stojí především na tom, že jedna z nejzářivějších hvězd současnosti Sydney Sweeney v něm hraje jeptišku. Šestadvacetiletá herečka platí za největší sexsymbol současného Hollywoodu, k čemuž jí dopomohla seriálová Euforie i nedávná romantická komedie S tebou nikdy. Zasazení této persony do klášterního prostředí je tedy samo o sobě provokativní, ale tím se bohužel výčet toho zajímavého na Neposkvrněné rychle chýlí ke konci.

  10. Jennifer Aniston málem vyškrtli z Přátel hned během první sezony. Pomohla ale zákulisní lest
    Seriály20. 3. 2024
    Jennifer Aniston málem vyškrtli z Přátel hned během první sezony. Pomohla ale zákulisní lest

    Dokážete si představit Přátele (Friends) bez Rachel, jejích ikonických účesů a ještě slavnější romantické zápletky s Rossem? Nechybělo mnoho a bez jednoho z nejmilovanějších televizních párů bychom se museli obejít. Kariérní závazky Jennifer Aniston totiž málem znemožnily, aby v natáčení Přátel pokračovala, nakonec ale vše vyřešila jedna velmi vychytralá lest.

  11. Úsvit mrtvých po 20 letech nezestárl, i když Zack Snyder ano. Likvidace zombie stále baví
    Filmy19. 3. 2024
    Úsvit mrtvých po 20 letech nezestárl, i když Zack Snyder ano. Likvidace zombie stále baví

    Rok 2004 zastihl Zacka Snydera ještě v příčetném stavu. Tehdy osmatřicetiletý filmař v březnu toho roku uváděl do amerických kin svůj celovečerní debut, s nímž si sice ukousl pořádný krajíc, ale dokázal ho spořádat bezesporu důstojně. Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead) byl nejen zábavným a skutečně originálním remakem kultovky George Romera ze 70. let, ale navíc společně s následujícím Snyderovým filmem 300: Bitva u Thermopyl (300) pomohl ustanovit vizuální styl, který se v první dekádě 21. století pokoušela spousta filmařů napodobit.

  12. Druhý Rebel Moon se blíží. Zack Snyder servíruje v traileru nestřídmé akční hody
    Filmy19. 3. 2024
    Druhý Rebel Moon se blíží. Zack Snyder servíruje v traileru nestřídmé akční hody

    Měsíc před premiérou druhého dílu sci-fi ságy Rebel Moon (Rebel Moon: Part Two - The Scargiver) jsme se dočkali plnohodnotného traileru. Přestože téměř dvouminutovou ukázku vypustil Netflix už koncem prosince, tedy po uvedení prvního dílu Zrozená z ohně (Rebel Moon - Part One: A Child of Fire), nyní máme k dispozici ještě o minutu materiálu víc. A je vidět, že tu někdo aspoň na poslední chvíli snaží zachraňovat už tak pošramocenou reputaci tohohle dvojfilmu.

  13. Nejoblíbenější Catwoman je stále Michelle Pfeiffer. Michael Keaton ji ale odmítal
    Filmy18. 3. 2024
    Nejoblíbenější Catwoman je stále Michelle Pfeiffer. Michael Keaton ji ale odmítal

    Halle Berry, Anne Hathaway či Zoë Kravitz. Během posledních dvou dekád se tyto známé herečky chopily komiksové postavy Kočičí ženy ve filmech Catwoman, Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises) a The Batman. Pro spoustu fanoušků – a především těch odkojených devadesátkami – však tou jedinou pravou Catwoman zůstává Michelle Pfeiffer, jež roli ztvárnila ve snímku Batman se vrací (Batman Returns). Nechybělo však mnoho a obsazení vypadalo úplně jinak.

  14. Živě přímo z pekla se hlásí Spinal Tap. Hudební satira je i po 40 letech popkulturním milníkem
    Filmy17. 3. 2024
    Živě přímo z pekla se hlásí Spinal Tap. Hudební satira je i po 40 letech popkulturním milníkem

    Možná ještě letos se do kin dostane hudební komedie Spinal Tap II, pokračování milovaného mystifikačního dokumentu Hraje skupina Spinal Tap (This Is Spinal Tap). Ten zároveň slaví 40. výročí, a tak stojí za to si ho trochu připomenout. Nejde totiž jen o stále zábavnou podívanou, nýbrž i o průlomový snímek co se týče jednoho subžánru, který v posledních dvou dekádách nabral na popularitě.

  15. Dialogům v dnešních filmech je rozumět stále hůř. Mohou za to masky, technika i tvůrčí záměr
    Téma16. 3. 2024
    Dialogům v dnešních filmech je rozumět stále hůř. Mohou za to masky, technika i tvůrčí záměr

    Přestože prognózy favorizovaly Oppenheimera na zisk Oscara za nejlepší zvuk, sošku si nakonec odnesla Zóna zájmu. V ní hraje zvukový podkres ještě zásadnější roli než v případě vtahující biografie slavného fyzika, lze si však trochu zaspekulovat, že leckterým Akademikům možná vadila i nesrozumitelnost některých dialogů – což je problém dobře známý nejen u posledních filmů Christophera Nolana, ale i u spousty jiných současných děl.